Sosyal Medya

Güncel

Danimarka'dan Tahran'a "suikast planı" suçlaması

Danimarka, İran’ın Danimarka topraklarında suikast girişiminde bulunduğu gerekçesiyle Tahran büyükelçisini geri çağırdı



Danimarka DışiÅŸleri Bakanı Anders Samuelsen, bakanlıkta düzenlediÄŸi basın toplantısında, Ä°ran istihbaratının, Danimarka’da suikast giriÅŸimi planlamasından dolayı, Danimarka’nın Tahran Büyükelçisi’nin istiÅŸarede bulunmak üzere geri çaÄŸrıldığını söyledi.

Ä°ran’ın Danimarka’da suikast planlamasının kabul edilemez olduÄŸunu söyleyen Samuelsen, “Çok ciddi bir durum. Olayın ciddiyetini anlatmak için kelime bulmak zor. Tahran’daki büyükelçimizi istiÅŸarelerde bulunmak üzere geri çağırdık" dedi.

Samuelsen, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May ve ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo’nun Danimarka’ya destek veren açıklamalar yaptığını hatırlatarak, Avrupa BirliÄŸi (AB) nezdinde de Danimarka’nın Ä°ran’a yaptırımlar uygulaması için arayış içinde olacaklarını açıkladı.

Ä°ran’ın Kopenhag Büyükelçisi de bugün Danimarka DışiÅŸleri Bakanlığına çaÄŸrılarak izahat istendi.

Danimarka’da Polis Ä°stihbarat Kurumu (PET) yaptığı açıklamada, Ä°ran istihbaratının, Danimarka’daki Ahvaz'ın KurtuluÅŸu için Arap Mücadelesi Hareketi (ASMLA) üyelerine suikast planladığını ve bu kapsamda yürütülen operasyonda Ä°ran asıllı Norveç vatandaşı bir kiÅŸinin 21 Ekim’de Ä°sveç’in Göteborg kentinde tutuklandığını duyurdu.

İran istihbaratına mensup bir kişi yakalanmıştı

Ä°ran, terör örgütü olarak gördüÄŸü ASMLA'nın Danimarka liderini öldürmeye çalışmakla suçlanıyor.

Danimarka’da 28 Eylül 2018 tarihinde gerçekleÅŸtirilen operasyonda, "bazı kiÅŸileri öldürmeye çalıştığı" iddia edilen, Ä°ran istihbaratına mensup bir kiÅŸinin yakalandığı açıklanmıştı.

Ä°ran'ın güneydoÄŸusundaki Ahvaz kentinde, 22 Eylül'de, 25 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi askere törene düzenlenen saldırının sorumluluÄŸunu ASMLA'nın bir kolu olan Ahvaz Ulusal DireniÅŸi adlı örgüt üstlenmiÅŸti.

ASMLA'nın kurucusu Ahmed Mola Nissi de 8 Kasım 2017 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentinde evinin önünde silahla vurularak öldürülmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.