Sosyal Medya

Kürsü

Melih Gökçek MHP adayı olursa Ak Parti'ye seçimi kaybettirir

Kemal Öztürk- Yeni Şafak



Uzun zaman olmuÅŸ meÄŸer Ankara’ya gelmeyeli. Varınca anladım. Hava çok güzeldi. GüneÅŸli ve tatlı bir serinlik vardı. Gelirken Abant’a uÄŸrayıp, sonbaharın aÄŸaçlara yansıyan güzelliÄŸini göreyim dedim. Lakin yapraklar sararmadan dökülmüÅŸ. O muhteÅŸem sarı, kırmızı, kahverengi güzelliÄŸi bu sefer fotoÄŸraflayamadım. Kış erken geldi bu sene. DoÄŸa sonbaharı pas geçti sanırım.
 
Ankara’da siyasi ortam, güneÅŸli ve tatlı serinlikteki havaya inat karışıktı. Yerel seçimlerin yüksek atmosfer basıncı erken inmiÅŸ Ankara sokaklarına.
 
HAVAYI DEĞİŞTÄ°REN BAHÇELÄ°
 
GüneÅŸli havanın tadını çıkaramadan kendimi siyasi kulislerin içinde buldum. Her ne kadar Ankara gazetecileri kadar mahir olmasam da, benim de saÄŸlam bilgi aldığım kaynaklarım var çok ÅŸükür!
 
Tahmin edeceÄŸiniz gibi, Ankara’nın siyasi havasını MHP Lideri Devlet Bahçeli belirliyor. Rüzgar gibi, bir esiyor bulutlar dağılıyor güneÅŸ açıyor, bir esiyor poyraz olup yaÄŸmur yaÄŸdırıyor!
 
Kaşıkçı suikastının önemli bilgilerinin açıklanacağı AK Parti grubu öncesinde, yerel seçim ittifakını bitiren açıklamayla ÅŸok etmiÅŸti herkesi.
 
Dün de hepimiz Ä°stanbul Havalimanı (isim de çok güzel oldu bu arada) açılışına odaklanmışken, Bahçeli Ankara’dan ÅŸimÅŸeÄŸi çaktı. Melih Gökçek’i aday gösterebilecekleri sinyalini verdi. Ne zaman açıklama yapacağını titizlikle seçiyor sanırım.
 
“Partimize ÅŸeref verir” diyerek, her kula nasip olmayacak kadar onore etti Gökçek’i. Gökçek de hemen meÅŸhur Twitter hesabından cevabı veri: “Beni inanılmaz derecede onore ettiniz”.
 
ANKARA’DA YANGINA NEDEN OLAN GÖKÇEK ŞİMÅžEĞİ
 
DoÄŸrusu çok kiÅŸi inanamadı bu karşılıklı ÅŸeref-onur alışveriÅŸine. Zira Gökçek hala AK Partili. Bahçeli bir AK Partiliyi partisine “ÅŸeref” vermeye davet ederek, aslında siyaseten ÅŸartları zorlayan bir ÅŸimÅŸek çaktı. Malum cumhur ittifakında AK Parti ile beraber.
 
Dün Ankara’ya geldiÄŸimde, o ÅŸimÅŸeÄŸin neden olduÄŸu yangın devam ediyordu. Sadece AK Parti, MHP kulisleri deÄŸil, CHP, Ä°YÄ° Parti, HDP kulisleri bile o ÅŸimÅŸekle aydınlandı.
 
Çok kiÅŸiyle konuÅŸtum. Öyle senaryolar, öyle hesaplar, öyle planlar anlattılar ki, bir ara beynim yanacak sandım.
 
Oysa ki, hafta sonu Kaçkar daÄŸlarında, gelirken de Abant’ta doÄŸanın ve güzel havanın huzuru içindeydim. Ankara’nın siyasi havasında üÅŸümeye baÅŸladım.
 
Melih Gökçek’in Ankara’da yeniden adaylığı ve bu sefer MHP’den adaylığı, tüm dengeleri etkileyecek güçte tabii ki. Seveni, sevmeyeni olabilir ama Gökçek Ankara seçmeni nezdinde hala güçlü.
 
Ancak iÅŸi yakından takip edip, rasyonel analizler yapan önemli bir ismin yorumu bence çok akla yatkın: “Gökçek MHP adayı olarak seçimi kazanamaz ama AK Parti’ye kaybettirir.” Aynı isim, MHP ve AK Parti çekiÅŸmesinden, aradan CHP’nin sıyırılacağını söylüyor tereddüt etmeden.
 
CHP MANSUR YAVAÅž’A ODAKLANMIÅž
 
Hemen CHP kulislerini iyi bilen arkadaşımı aradım. Beynim de o zaman yanmaya baÅŸladı zaten. CHP içi siyaseti analiz etmek herkesin harcı deÄŸil. O kadar karışık.
 
Åžurası kesin ki, CHP Mansur YavaÅŸ’a kilitlenmiÅŸ durumda. Sık sık görüÅŸüyorlar ve strateji belirliyorlar. Ä°ÅŸin içinde Ä°YÄ° Parti de var. Kulislere göre Mansur YavaÅŸ’ın Ä°YÄ° Parti’den aday gösterilmesi karşılığında, Ä°YÄ° Parti, Antalya, Adana, Mersin hatta Ä°stanbul’da CHP’yi destekleme vaadinde bulunmuÅŸ. Yani Mansur YavaÅŸ Ä°YÄ° Parti’den de aday olabilir.
 
Benim kiÅŸisel görüÅŸüm, CHP bunu kabul etmeyecektir. Gökçek’in MHP’de aday olması halinde aradan sıyrılacaklarına kesin gözüyle bakarlar. Henüz karar verilmiÅŸ deÄŸil tabi.
 
MHP ise yine oyun kurucu ya da ÅŸimÅŸek çakan parti olarak geliÅŸmelerin tam ortasında durumu gözlemliyor.
 
Gökçek’ten sonra, Ä°stanbul’da da sürpriz yapacağını söyleyen Bahçeli acaba orada da Kadir TopbaÅŸ’ı mı kast etti? Henüz netlik yok.
 
Malum AK Parti Ä°stanbul, Ankara, Bursa, NiÄŸde, Çorum, Balıkesir, Ordu vb. belediye baÅŸkanlarını görevden almıştı. EdindiÄŸim bilgi, bu baÅŸkanlara kanca atan çok parti oluyormuÅŸ bu sıralar.
 
GÖKÇEK SONUNDA ADAY OLMAZ
 
Her ne kadar Ankara’da ÅŸimÅŸekler çakıp, hava bir anda deÄŸiÅŸse de, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın grup sonrası açıklamasıyla rüzgar mutedil haline dönme eÄŸilimine girdi. “Gökçek benim yol arkadaşım, bundan sonra da beraber yürüyeceÄŸimizi zannediyorum” diyerek, Hayati Yazıcı’nın aba altından gösterdiÄŸi sopayı yerine iade etti. Gökçek’i sarıp sarmalayan bir açıklamaydı. Bu sıra Gökçek’ten mutlu kimse yoktur. Her liderden sevgi seli mesajlar alıyor!
 
Gökçek bu açıklamaya raÄŸmen aday olursa eÄŸer, karşısında CHP-Ä°YÄ° Parti ortak adayı Mansur YavaÅŸ’ı bulacak. Kendisi kazanamaz, AK Parti’ye kaybettirir ama sonuçta Mansur YavaÅŸ’a da yenilmiÅŸ olur.
 
Ömrü hayatında yenilgiyi kabul etmeyen Gökçek’in (hele hele) Mansur YavaÅŸ’a yenilmeyi göze alacağını sanmıyorum.
 
Yine de gözünü karartıp, “bana ettiklerini yanlarına bırakmayacağım AK Partililer var” diyerek aday olursa, o zaman hava fırtınaya döner ki, sonucunu ne siz sorun ne ben söyleyeyim.
 
Gökçek neden ilk anda Bahçeli’ye “saÄŸ olun ben partimden memnunum, aday olmayacağım” demedi? Nedeni görevden ayrıldıktan sonra kendi partisinde karşılaÅŸtığı muameleler olsa gerek.
 
Yine de günün sonunda biraz daha açık kapı siyasetini sürdürüp, sonra teÅŸekkür edecektir MHP’ye. Sanırım “pazara kadar deÄŸil, mezara kadar AK Parti’deyim” sözünü hatırlayacaktır.
 
Kulis yazınca, yer ne çabuk bitiyor! Daha baÅŸka kulisler de yazacaktım. Yer bitti. Sevdim bu iÅŸi. Seçime kadar Ankara’ya mı taşınsam acaba!
 
Ankara gazetecileriyle sıkı bir rekabete gireriz, kazanan okuyucu olur!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.