Sosyal Medya

Kürsü

Mehmet Ocaktan- Bahçeli ittifakın tadını çıkarıyor

Mehmet Ocaktan- Karar



CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemi, Türkiye’deki geleneksel siyasetin kodlarını da doÄŸal olarak deÄŸiÅŸtirmiÅŸ bulunuyor. Siyasi muarızlar arasındaki mücadele o bildiÄŸimiz kalıplar içinde yürümüyor artık. Bugün, parlamenter sistemdeki olan ÅŸekliyle bir muhalefetten söz edemeyiz. Evet, Meclis’te yine farklı partiler var ve her salı grup toplantılarında liderler nutuklarını irat etmeye devam ediyorlar, ama fonksiyonları yok. 
 
***
 
Ancak yeni sistemde farklı bir mekanizma iÅŸliyor. Bu yeni yapıda iktidar muhalifi olan partilerin fonksiyonunu, ittifak içinde yer alan parti devralmış bulunuyor. Mesela Cumhur Ä°ttifakı’nın içinde yer alan MHP, aslında ittifakın muhalifi olan bir parti deÄŸil. Ancak öyle zamanlarda, öyle çıkışlar yapıyor ki bir anda bütün dikkatler MHP’nin üzerine çevriliyor. 
 
Dolayısıyla yeni sistemi doÄŸru okuyabilmek için özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli’nin siyasi duruÅŸunu ve mesajlarını dikkatle izlemek gerekiyor. Mesela Bahçeli bir iki ay önce erken bir çıkışla, yerel seçimlerde Ä°stanbul’dan aday koymayacaklarını açıklayarak ittifak ruhuna dikkat çekti ve Cumhur Ä°ttifakı’nın geleceÄŸi açısından özellikle büyükÅŸehirlerin kazanılmasının önemli olduÄŸunun altını çizdi. 
 
Ancak MHP liderinin bu erken hamlesinin AK Parti cenahında yeterli ilgiyi gördüÄŸünü söylemek mümkün deÄŸil. Nitekim AK Parti’nin yerel ittifak konusunda nazlandığını gören Bahçeli, “Ben buradayım” anlamına gelen yeni bir hamlenin kartlarını açmaya baÅŸladı. Ayrıca, MHP’nin af teklifinin de AK Parti tarafından yeterli ilgiyi görmemesinin Bahçeli’yi yeni matematiksel formüllere yönelttiÄŸinin altını çizmek gerekiyor. 
 
Ä°ÅŸte bu geliÅŸmeler sonucunda Bahçeli geçtiÄŸimiz günlerde, kendi siyasi kurgusu açısından yepyeni bir sayfa açtı ve yerel seçimlere tek baÅŸlarına katılacaklarını ve her bölgede kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı. Ama hemen arkasından bu tavrın ittifaktan cayma anlamına gelmediÄŸini ve Cumhur Ä°ttifakı’na sadakatlerinin devam ettiÄŸini söyledi. 
 
KuÅŸkusuz bu süreçte en önemli hamle, MHP’nin emeklilikte yaÅŸa takılanlarla ilgili araÅŸtırma önergesine komisyonda destek verip, genel kurulda geri adım atmasıydı. Her ne kadar Bahçeli grup baÅŸkanvekilini görevden alarak ters bir hamle yaptıysa da, bunun ince bir hesaplama olduÄŸu gözlerden kaçmadı. Çünkü böyle bir hamlenin Bahçeli’ye raÄŸmen yapılması en küçük bir ihtimal dahilinde bile olamazdı. Hele de MHP’de... 
 
Aslında Bahçeli bu hamlesiyle kartların ucunu göstererek, ittifakta bir kırılmanın yaÅŸanması durumunda Meclis’te nasıl bir tablonun oluÅŸabileceÄŸini açıkça ortaya koymuÅŸ oldu. 
 
MHP liderinin hamleleri sadece bu kadarla yeterli deÄŸil elbette... Önce Melih Gökçek’in MHP’den Ankara adayı olacağı iddiaları medyada yer almaya baÅŸladı. Daha neler oluyor demeye kalmadan Bahçeli çıktı ve “Sayın Gökçek’e herhangi bir önerimiz olmamıştır. MHP’den gönül rızasıyla ‘Ben belediye baÅŸkanı adayı olmak istiyorum’ diyorsa MHP’ye ÅŸeref kazandırır” diyerek siyaset arenasında yeni bir dalgalanma baÅŸlattı. 
 
***
 
Muhtemelen MHP Gökçek’e hiçbir ÅŸekilde adaylık teklifi götürmeyecek, ama Bahçeli bu tür dalgalanmaların siyaseten ne anlam ifade ettiÄŸini çok iyi hesap ediyor ve MHP’nin siyasetteki katma deÄŸerini zaman zaman hatırlatarak kendi politikası açısından mesafe alıyor. 
 
Aslında Bahçeli bu hamleleriyle bir bakıma ittifakın tadını çıkarıyor. Çünkü ‘altın hisse’ MHP’nin elinde... Hem 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde, hem de anayasa referandumunda ortaya koyduÄŸu saÄŸlam duruÅŸ, MHP’yi yeni sistemin sigortası haline getirmiÅŸ bulunuyor.  
 
Muhtemeldir ki gelecek zamanlarda Bahçeli bu tür hamleleri zaman zaman tekrarlayacaktır. Ama bir gerçek var ki, hiçbir zaman asla ittifakı tehlikeye atacak bir tavır içinde olmayacaktır. Yani elindeki bu deÄŸerleri hisseleri MahmutpaÅŸa piyasasına sürmek gibi bir siyasi hataya düÅŸmeyecektir. KuÅŸkusuz MHP kendi politikaları açısından doÄŸru bir çizgide ilerliyor. Bu çerçevede esas itibariyle analiz edilmesi gereken, AK Parti’nin parlamenter sistemde elde ettiÄŸi yüzde 45 ile 50 arasındaki konforlu çoÄŸunluktan vazgeçerek yüzde 50+1’e kilitlemesidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.