Sosyal Medya

Güncel

Doğum için ABD'ye gidenlere Trump'tan kötü haber

Donald Trump, artık ülke topraklarında doğmanın, doğrudan ABD vatandaşlığını kazanmayı sağlamayacağını ifade etti.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, ülkede doÄŸan her çocuÄŸa otomatik vatandaÅŸlık hakkı verilmesi uygulamasını kaldırmak istediÄŸini açıkladı.

Trump bunun için bir kararname yayımlamayı düÅŸündüÄŸünü söyledi.

Bu durumda, ABD vatandaşı olmayan ya da ülkede kaçak olarak bulunan annelerin bebekleri artık vatandaÅŸ olamayacak.

BBC'nin haberine göre, Donald Trump böyle bir karar alması durumunda mahkemelerin itirazıyla karşılaÅŸabileceÄŸini belirterek, "Bana hep bunun için anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi gerektiÄŸini söylüyorlar. Ama bu doÄŸru deÄŸil. BaÅŸkanlık kararnamesiyle bu mümkün" dedi.

Trump, "Bir insan buraya gelip çocuk doÄŸuruyor ve bebek tüm haklarıyla Amerika BirleÅŸik Devletleri vatandaşı oluyor. Dünyada böyle bir ÅŸeyin mümkün olduÄŸu tek ülke biziz. Bu çok saçma ve buna bir son verilmesi gerekiyor" diye konuÅŸtu.

Dünyanın diÄŸer ülkelerinden çok sayıda kiÅŸi, çocuklarının ABD vatandaşı da olması için Amerika’ya gidiyor. Burada doÄŸum yapan çocuklar, aileleri Amerikalı olmasa dahi,  1868'de yürürlüÄŸe giren Göçmenlik ve VatandaÅŸlık Yasası uyarınca ABD vatandaşı oluyor.

Kanada ve bazı ülkelerde statülerine bakılmaksızın bu ülkelerde doÄŸum yapan annelerin çocuklarına otomatik olarak vatandaÅŸlık veriliyor.

Pew AraÅŸtırma Åžirketi'nin 2016'da yayımladığı verilere göre, 1980-2006 yılları arasında 370 bin kaçak göçmenin bebeÄŸine bu yolla vatandaÅŸlık verildi. Bu sayının küresel mali krizden sonra azaldığı bildiriliyor.

2013 yılında Anadolu Ajansı'na konuÅŸan yurt dışı saÄŸlık merkezi Yeni Bir YaÅŸam'ın Genel Müdürü Åževki Akaydın, o dönem yılda ortalama 450 Türk kadının doÄŸum için ABD'ye gittiÄŸini ve toplam 13 milyon dolarlık harcama yaptığını söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.