Sosyal Medya

Güncel

Batılı tarihçiler ABD’de bir iç savaş tehdidi olduğunu açıkladı

Amerikalı ve İngiliz uzmanlar, ABD'de yakın bir zamanda devlet içerisinde çatışmaların baş gösterebileceğini belirtti.



Harvard Üniversitesi'nden Ä°ngiliz tarihçi Prof. Neil Ferguson'un The Sunday Times gazetesinde yayınlanan bir makalesinde, bir sonraki baÅŸkanlık seçimlerinin ABD'de toplumu ikiye bölebileceÄŸi ve iç savaÅŸa yol açabileceÄŸi belirtildi.

ABD'de son zamanlarda iç çeliÅŸkilerin derinleÅŸtiÄŸi ve ‘kültürel çatışma'nın ÅŸiddetlendiÄŸi yorumunu yapan Ferguson, Barak Obama ve Hilary Clinton gibi önde gelen Amerikan BaÅŸkanı muhaliflerine bombalı paket gönderilmesi olaylarını da, ABD iç savaşıyla ilgili ‘yeni kehanetlere' zemin hazırladığı nitelemesi yaptı.

'ENDÄ°ÅžELENMEK Ä°ÇÄ°N YETERÄ° KADAR SEBEP VAR'

Teksas Üniversitesi'nden akademisyen Emily Whalen'de, Task&Purpose sitesi için yazdığı makalede, ABD'de bir iç savaÅŸ riski olduÄŸu analizini yapıyor. Whalen yaptığı analizi, Lübnan'daki iç savaşı öngören gazeteci Jonathan Randal'ın metodolojisine dayandırıyor. ABD ile Lübnan arasında önemli farklılıklar olduÄŸunu belirten akademisyen, aynı zamanda endiÅŸelenmek için yeteri kadar benzerlikler ve sepeblerin de varolduÄŸu sonucuna varıyor.

Whalen, ABD BaÅŸkanı'nın ‘kaba' biri olduÄŸunu, ülkenin kendi çıkarları doÄŸrultusunda hareket eden büyük ve güvenilmez müttefikleri olduÄŸunu ve aslında etkisiz ‘karikatür bir hükümet'le yönetildiÄŸini belirtiyor. Akademisyene göre, Amerikan Cumhuriyetçi Parti, iç savaÅŸ öncesi Lübnanlı muhafazakar güçleri, Demokratlar ise dağınık ve örgütsüz Lübnanlı ilerici partileri hatırlatıyor.

New York Times ve Washington Post'la çalışan ABD'li gazeteci Jonathan Randal, bir yıl öncesinden, 1974'te Lübnan iç savaşını öngörmüÅŸtü. Randal, iç siyasal çatışma ve iç savaÅŸ tehdidiyle ilgili mevcut durumun deÄŸerlendirilmesini saÄŸlayan bir tür ‘dedektör' geliÅŸtirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.