Sosyal Medya

Güncel

Brezilya'nın İsrail dostu Filistin düşmanı yeni devlet başkanı: Jair Bolsonaro

Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, İsrail'e olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda Filistin düşmanı olan Bolsonaro, bu konuda yemin etti.



Brezilya'da dün yapılan seçimlerde aşırı saÄŸcı Jair Bolsonaro oyların yüzde 55.1'ini alarak yeni devlet baÅŸkanı oldu. Bolsonaro, 1 Ocak 2019'da göreve resmen baÅŸlayacak. Bolsonaro, yaptığı açıklamalardaki sert çıkışlarıyla tanınan bir isim. En sert söylemleri ise Filistin, silahlanma, kürtaj ve tecavüz konularında... 
 
"Ä°SRAÄ°L'Ä°N GERÇEK DOSTU"
 
Bolsonaro'nun seçimi kazanmasının ardından Ä°srail Parlamento BaÅŸkanı Yuli Edelstein, twitter hesabından Bolsonaro'yu tebrik ederek, "Ä°srail'in gerçek dostu. Brezilya Devlet BaÅŸkanı seçilmesiyle nedeniyle arkadaşım Jair Bolsonaro'ya sıcak selamlar. Ä°srail ziyaretinizi bekliyor ve büyük baÅŸarılar diliyoruz" diye yazdı.
 
BÜYÜKELÇÄ°LİĞİ KUDÜS'E TAÅžIYACAK
 
Bolsonaro, seçim kampanyası süresince sert söylemler kullandı. Ülke içi meselelerde de uluslararası konularda da kullandığı sert üslup, hitap ettiÄŸi tabandan karşılık gördü. Kampanya sürecinde Filistin hakkında da konuÅŸan Bolsonaro, "Filistin bir ülke mi? Filistin bir ülke deÄŸil, bu yüzden burada büyükelçilik olmamalı" diyerek niyetini açıkladı.
 
ABD BaÅŸkanı Trump'ın politikalarını benimseyen Bolsonaro'nun Filistin'deki büyükelçiliÄŸi kapattıktan sonra Ä°srail büyükelçiliÄŸini Kudüs'e taşıması da beklenen kararları arasında.
 
SÄ°LAHLANMA VE KÜRTAJ ÇAÄžRISI
 
GeçmiÅŸte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro, iyi vatandaÅŸların sokakların daha güvenli olabilmesi için yeniden silahlanması gerektiÄŸine vurgu yaptı ve bu yönde çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu. "Her dürüst vatandaÅŸ, erkek ya da kadın eÄŸer evlerinde bir silah bulundurmak isterlerse bir tane edinmedilir" diyen Bolsonaro'nun kürtaj konusundaki sert çıkışları ise ülkedeki evanjelist Hıristiyanların desteÄŸini kazandı.
 
ZAFERE NASIL ULAÅžTI?
 
Fransız Le Monde, Bolsonaro'nun zaferi için hazırladığı analizde, baÅŸarıyı bir illüzyona benzetti. Nicolas Bourcier imzalı yazıda Bolsonaro'nun arkasında gençlerin olduÄŸuna vurgu yapıldı.
 
Jair Bolsonaro imaları, jestleri (iÅŸaret ve baÅŸ parmaklarını tabanca ÅŸekline getirmesiyle) ve ekibi için yaptığı seçimle (dört general) askerî cuntaya yakınlığını ortaya koydu. Zaten 2016’da seçim kampanyasını baÅŸlattığı sıralarda, eski hava indirme/paraÅŸüt birliÄŸi üyesi Bolsonaro, o tarihten 8 yıl önce dile getirdiÄŸi bir cümleyi tekrarlamıştı: “DiktatörlüÄŸün hatası 30 bin kiÅŸiyi iÅŸkenceden geçirmek deÄŸil, bunları öldürmemektir.”
 
TRUMP'IN TAKTÄ°KLERÄ°NÄ° KULLANDI
 
Bu noktada Bolsonaro’nun övgü düzen söylemi, büyücülüÄŸünün en önemli ayağı hâline geldi. Jair Bolsonaro, generaller dönemini Brezilya’nın altın çağı olarak gösterdi, “yirmi yıllık düzen ve ilerleme” çağı olarak altını çizdi. Fakat eski bir asker olan Bolsonaro, bu dönemde ÅŸiddetin yoÄŸunlaÅŸtığından ve ekonominin çok kötü hâl aldığından bahsetmemeye özen gösterdi.
 
Nihayetinde de iki yıl boyunca, BaÅŸkan Donald Trump’ın kullandığı taktikleri uyguladı. Bölücü söylemi, “fake news” (sahte haber) kampanyası ve medyaya yönelik eleÅŸtirileriyle; Kuzey Amerikalı müstakbel ortağına benzer bir yöntem geliÅŸtirdi ve seçmenine hitap etti.
 
Kendi topluluÄŸu önünde, kendisini kendisiyle çeliÅŸkiye düÅŸüren televizyonların uzağındayken, Bolsonaro oldukça basit çözüm önerileri sunmaktan geri kalmıyor. YolsuzluÄŸu sona erdirmek için siyasetçileri hapse atmaya söz vermiÅŸti. Ayrıca polislere ÅŸüphelileri vurma izni vererek ülkedeki suçları temizlemeyi de vaat etti. Kolluk kuvvetlerinin her yıl 5000 kiÅŸiyi öldürdüÄŸü bir ülkede muhakkak ki baÅŸka bir yöntem izlenmeli. Ancak kesin olan ÅŸu ki Bolsonaro’nun sunduÄŸu illüzyon muhteÅŸem.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.