Güncel
FKÖ İsrail'i tanıma kararını askıya aldı
Filistin Kurtuluş Örgütü Merkez Konseyi, Tel Aviv yönetimi Filistin devletini tanıyana kadar İsrail’i tanıma kararını askıya aldı
Filistin KurtuluÅŸ Örgütüne (FKÖ) baÄŸlı Filistin Merkez Konseyi 30. dönem toplantısında, Tel Aviv yönetimi Filistin devletini tanıyıncaya kadar Ä°srail’i tanıma kararını askıya aldı.
Söz konusu kararın, hayata geçirebilmesi için Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas ve FKÖ Yürütme Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.
Ä°ÅŸgal altındaki Batı Åžeria'nın Ramallah kentinde dün "Han el-Ahmer ve Ä°lkeleri Savunma" gündemiyle toplanan FKÖ'ye baÄŸlı Filistin Merkez Konseyinin, toplantının son gününde Tel Aviv rejimi Filistin'i devlet olarak tanıyıncaya kadar Ä°srail'i tanıma kararını askıya aldığı belirtildi.
Filistin Merkez Konseyi, FKÖ ile Filistin yönetiminin, Tel Aviv'in, 1967 sınırları üzerinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletini tanıyıncaya kadar Ä°srail'i tanımaları ve Ä°srail ile yapılan tüm anlaÅŸmalara bağımlı kalma yükümlülüÄŸünü sona erdirdi.
Kararları uygulama yetkisi Abbas ve FKÖ Yürütme Konseyinde
Konseyin sonuç bildirgesinde, bu kararın, "Ä°srail'in imzalanan anlaÅŸmalar ve müteakip yükümlülükleri yerine getirmemeyi sürdürmesi ve geçiÅŸ evresinin artık mevcut olmadığı dikkate alınarak" verildiÄŸine vurgu yaptı.
Sonuç bildirgesinde, Konseyin, Ä°srail ile Filistin yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonunun tüm biçimlerini ve ekonomik iliÅŸkileri de durdurma kararı aldığı aktarıldı.
Bildirgede, Konsey tarafından alınan tüm kararların uygulanması yetkisinin Filistin Devlet BaÅŸkanı Abbas ile FKÖ Yürütme Konseyine verildiÄŸi kaydedildi.
Arap Barış Planı ve müzakereler
FKÖ Ulusal Konseyi bünyesinden çıkan daimi bir heyet olan Filistin Merkez Konseyi, Filistin halkını temsil eden en yüksek yasama organı olarak kabul ediliyor.
Arap BirliÄŸinin Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'ta 2002'de düzenlediÄŸi zirvede, "1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması, Filistinli mültecilerin sorununa adil çözüm bulunması, Ä°srail'in, Suriye'de Golan Tepeleri ile Lübnan'ın güneyinde iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çekilmesi, karşılığında da Arap ülkelerinin Ä°srail'i tanıması ve iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmesini" öngören Arap Barış Planı kabul edilmiÅŸti.
Ä°srail ile Filistin arasındaki barış görüÅŸmeleri, Ä°srail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüÅŸ hakkını ve yeni Yahudi yerleÅŸim birimlerinin inÅŸasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuÅŸtu.
Filistin ile Ä°srail arasındaki barış anlaÅŸması çabalarının çerçevesini çizen Oslo AnlaÅŸması, 13 Eylül 1993'te dönemin Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Åžimon Peres ile o zaman FKÖ'nün müzakereci ismi Mahmud Abbas tarafından Washington'da imzalanmıştı.
AnlaÅŸma töreninde dönemin ABD BaÅŸkanı Bill Clinton, DışiÅŸleri Bakanı Warren Christopher, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Andrei Kozyrev ile daha sonra Filistinlilerle barış çabaları nedeniyle Ä°srailli bir saÄŸcının suikastı sonucu yaÅŸamını yitiren Ä°srail BaÅŸbakanı Ä°zak Rabin ile FKÖ BaÅŸkanı Yasir Arafat hazır bulunmuÅŸtu.
Anlaşma gereğince Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde
Henüz yorum yapılmamış.