Sosyal Medya

Güncel

Bakan Ziya Selçuk: Sözleşmeli öğretmenlik kalkmayacak ve mülakatta iyileştirme olacak

Sözleşmeli öğretmenlik kalkmayacak ve mülakatta iyileştirme olacak. Kolejlerde düşük ücretle çalışan öğretmenlere destek verilecek. Yüksek lisans yapan öğretmenlerin ücretinde artış yapılacak. 12’nci sınıflar için düşünülen pilot uygulama eylülde başlayacak. Bu yıl liselere giriş sınavı haziran ayında düzenlenebilir.



Milli EÄŸitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, 2023 EÄŸitim Vizyonu’nda öngörülen çalışmaların pilot uygulamaların ardından gerçekleÅŸeceÄŸini söyledi. Okul öncesinin üç yıl sonra zorunlu hale geleceÄŸini, geçiÅŸin altyapı planlamalarıyla birlikte zamana yayılacağını, özel okullarda çalışan öÄŸretmenlerin en düÅŸük ücretleri konusunda bir standart belirleme hedefleri olduÄŸunu, liselere giriÅŸ sınavının haziranda olmasını planladıklarını, sözleÅŸmeli öÄŸretmenliÄŸin kalkmayacağını, öÄŸretmenliÄŸe giriÅŸte mülakatların devam edeceÄŸini anlatan Bakan Selçuk, Nuran Çakmakçı’nın sorularını yanıtladı:
 
SÖZLEÅžMELÄ° ÖÄžRETMENLÄ°K DEVAM EDECEK
 
60 bine yakın sözleÅŸmeli öÄŸretmen var. Åžu haliyle bu uygulama sona ermeyecek. SözleÅŸmeli öÄŸretmenlik yokken belli bölgelerde öÄŸretmen bulmakta zorlandık. Kadrolu öÄŸretmenler gelip, sonra tayin istiyordu, orası boÅŸalıyordu. Çocuklarımız öÄŸretmensiz kalıyordu. ÖnceliÄŸimiz çocukların eÄŸitim hakkı. “Çocuklarımızın eÄŸitim hakkını, öÄŸretmenimi de maÄŸdur etmeden nasıl iyileÅŸtirebiliriz” diye bakıyoruz. O nedenle 6 seneyi 4’e indiriyoruz. Tümüyle kalkması gibi bir seçenek yok.
 
MÜLAKATTA Ä°YÄ°LEÅžTÄ°RME YAPILACAK
 
Mülakatla ilgili bir deÄŸiÅŸiklik yok ÅŸu anda. Bu kamuya alımlarda genel bir karar, sadece öÄŸretmenlerimize yönelik deÄŸil. Ancak talepler doÄŸrultusunda farklı tedbirler alacağız.
 
KOLEJLERDE DÜÅžÜK ÜCRETLE ÇALIÅžANA DESTEK
 
Ücrette asgari sınır belirlenmeli. Bu sınırın TL olarak hangi düzeyde olacağı henüz netleÅŸmedi. Özel öÄŸretimle ilgili geçtiÄŸimiz yıllarda hızlı süreçten dolayı öÄŸretmenlerin özlük hakları ve aldıkları ücretler konusunda bazı sıkıntılar yaÅŸandığını biliyoruz. Bunun için de asgari standart anlamında bir tebligat olacak. Çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki öÄŸretim yılı geçerli olacak. Asgari ücrete kadar varan öÄŸretmen ücretlerinden söz ediliyor. ÖÄŸretmenin bir yaÅŸama standardı, hizmet edebilmesi için gereken ÅŸartlar var.
 
EĞİTÄ°M FAKÜLTELERÄ°NDE ÖÄžRENCÄ° AZALTILMALI
 
12 Eylül’den beri öÄŸretmen yetiÅŸtirme sistemi köklü bir deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸramamış. ÖÄŸretmenin geldiÄŸi kaynağı düzenlemeliyiz. EÄŸitim fakültelerini tercih eden öÄŸrencilerin daha yüksek puanlarla girmesi için birtakım düzenlemeler yapmalıyız. Çıtayı yükseltip, az sayıda öÄŸrenci mezun etmeliyiz. Åžu anda 40 binin üzerinde öÄŸrenci mezun oluyor. Daha az sayıda öÄŸrenciyle eÄŸitimde istihdamı iyileÅŸtirmek mümkün. EÄŸitimin niteliÄŸinin arttığı durumlarda öÄŸretmen adaylarının gelir seviyesinin artması gibi baÅŸka olasılıklar olacak. Orta vadede yüksek lisans yapmayanın öÄŸretmen olmaması gerekir.
 
YABANCI DİLDE İŞE EĞİTİMCİDEN BAŞLANACAK
 
Yabancı dil eÄŸitimi müfredat deÄŸiÅŸtirerek, ders saatini arttırarak çözülmeye çalışılıyor. Ä°ÅŸlevsel olmadığı ortada. Türkiye, yabancı dil sorununun saat sayısından çok, o saatte ne yaptığınızla ilgili olduÄŸunu bilmeli. Sorun sistemde, bizim yabancı dil öÄŸretmeni yetiÅŸtirme ve destekleme biçimimizde. Åžu anki öÄŸretmenlerimiz ne kadar destekleniyor, nitelikleri ne, bunlara bakmalı. 70 bine yakın öÄŸretmenimiz var. Öncelikle bütün öÄŸretmenlerimiz asgari tezsiz yüksek lisans düzeyinde eÄŸitim almalı. AnlaÅŸtığımız sivil toplum kuruluÅŸları, üniversiteler, kamu kuruluÅŸlarıyla bir eÄŸitim paketi hazırlıyoruz. Åžu anda sorunun fotoÄŸrafını çekmekle meÅŸgulüz. Derdimiz öÄŸretmenlere ölçüm yapıp, bunu ilan etmek deÄŸil; öÄŸretmenimize daha çok katkı saÄŸlamak, desteklemek. Uluslararası sertifika sistemleri üzerine çalışacağız. Resmi okullarımızda çok baÅŸarılı, deneyimli öÄŸretmenlerimiz var. Bunlardan bir ekip oluÅŸturacağız. Onlar formatör olacak. Bir portal üzerinden haberleÅŸecekler, birbirlerinin kaynaklarını kullanabilecekler.
 
SÄ°GORTA 9’UNCU SINIFTAN Ä°TÄ°BAREN ÖDENEBÄ°LÄ°R
 
Çok sayıda mesleki ve teknik lisenin iÅŸ garantili olması için çalışıyoruz. Ä°yi bir üniversite eÄŸitiminin yeri ayrıdır. Ancak teknolojideki hızlı deÄŸiÅŸim 4-5 sene üniversite eÄŸitimi yerine, bazı sertifikaları alarak da belirli alanlarda istihdam fırsatı doÄŸurabiliyor. Özel sektör ve üniversiteler birleÅŸerek farklı sertifika programları verebiliyor. Üretimden maddi pay alma, askerlik avantajları, sigorta priminin 9’uncu sınıftan itibaren ödenmesi gibi hususlara çalışılıyor.
 
12’NCÄ° SINIF Ä°ÇÄ°N PÄ°LOT UYGULAMA EYLÜLDE
 
EÄŸitimde her ÅŸeyi ilk aÅŸamada pilot olarak denemek, sorunları görmek istiyoruz. Birinci yılda küçük, ikinci yılda orta ölçekli pilotlama ve üçüncü hatta dördüncü yılda ülke genelinde uygulamayı düÅŸünüyoruz. Yaptığımız simülasyonlar tümüyle okullardaki öÄŸretmenlerin, okul müdürlerinin, il ve ilçe müdürlerinin deneyimlerinden besleniyor. Akademisyenlerin desteÄŸini de alıyoruz. Çalışmalar sadece bakanlığın bürokratik olarak vereceÄŸi kararlarla yürütülemez. O sebeple deneyimli öÄŸretmen ve yöneticilerin yapılacak deÄŸiÅŸimlerle ilgili görüÅŸlerini aldık, hepsiyle günlerce çalıştık. Ä°ÅŸlevsel yolu bulmaya uÄŸraÅŸtık. Bu taslağı bazı okullarımızda, ÅŸehirlerimizde denemeliyiz. Önümüzdeki eÄŸitim yılında, eylülde buna baÅŸlayacağız, sonraki yıllarda sürece bakacağız ve ülke uygulamasına geçeceÄŸiz.
 
12’nci sınıfta üniversiteye hazırlık sürecinde Türkiye’de olanları görmezden gelemeyiz. Fiili olarak yaÅŸanan bir durum, bir de kağıt üzerinde gördüklerimiz var. MEB olarak istediÄŸimiz, daha gerçekçi olmaya çalışmak. Fiili durumdaki sorunları sadece genelgeyle deÄŸil yükseköÄŸretimle iÅŸbirliÄŸi yaparak, ailelerin sosyal hayatına bakarak çözebiliriz. Özel ders ihtiyacının nasıl tatmin edileceÄŸiyle ilgili stratejiler belirlenecek. Bu sadece ders çizelgesiyle çözülemez. ÇocuÄŸun hafta sonunu, sosyal medyasını göz önüne almak gerek. Türkiye’nin en iyi hocalarından dijital ders alma fırsatına herkes sahip olmalı. Pilot uygulamada bunu olgunlaÅŸtırıp yükseköÄŸretime hazırlık, üniversiteleri ve meslekleri tanıma boyutu da eklenebilir. ÇocuÄŸun dijital beceri gibi belli beceri setlerinde olgunlaÅŸmasını, mühendislik, sanat, spor gibi alanlara vakit ayırmasını da saÄŸlamalıyız. Burada aldığı derslerin üniversitede de sayılması için YÖK ile birlikte hareket etmeliyiz.
HURRÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.