Sosyal Medya

Brezilya'da seçimi kazanan Bolsonaro'nun savunduğu politikalar

Brezilya'da düzenlenen başkanlık seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro büyük bir oy farkıyla kazandı. Brezilya başkanlık seçimlerini kazanan aşırı sağcı 'Tropiklerin Trump'ı, hangi politikaları savunuyor?



Seçimlerin ikinci turunda solcu Ä°ÅŸçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad'a karşı yarışan Bolsonaro, oyların yüzde 55'ini aldı. Haddad'ın oyları ise yüzde 45'te kaldı.

Ülkede yolsuzluÄŸu bitirme ve suç oranını düÅŸürme vaadiyle oy toplayan Bolsonaro, hem seçim kampanyası döneminde hem de siyasi kariyeri boyunca yaptığı açıklamalarla tartışmaların odağında olan bir isim.

Bolsonaro, siyasete yaklaşımı, Twitter'ı oldukça aktif kullanıyor olması ve savunduÄŸu politikalar nedeniyle ABD BaÅŸkanı Donald Trump'a da benzetiliyor ve 'Tropiklerin Trump'ı' olarak da anılıyor.

Aşırı saÄŸcı Bolsonaro, seçim kampanyası boyunca Brezilya'nın yüksek suç oranını radikal bir ÅŸekilde düÅŸüreceÄŸini vadetti.

Kendisini Brezilya'da sokakları yeniden güvenli hale getirecek BaÅŸkan adayı olarak tanımlayan Bolsonaro, ülkede güvenliÄŸi saÄŸlamak için bireysel silahlanma önündeki engelleri azaltıcı adımlar atacağını söyledi.

11 Ekim'de Rede TV televizyon kanalında konuÅŸan Bolsonaro, "Erkek ya da kadın olsun, tüm dürüst vatandaÅŸlar evlerinde silah bulundurmak istiyorlarsa belli kriterlere baÄŸlı olarak bunu yapabilecek" demiÅŸti.

Kürtaj karşıtı

Bolsonaro'nun seçim kampanyası süresince çok tartışılan bir diÄŸer konu da kürtaj.

Ülkede yasadışı olan kürtaj karşıtlığıyla bilinen Bolsonaro, 12 Ekim'de paylaÅŸtığı bir Twitter mesajında, "Brezilyalıların parası bu iÅŸi özendiren sivil toplum kuruluÅŸlarının finansmanı için kullanılmayacak" demiÅŸti.

Bolsonaro'nun kürtaj konusundaki bu tutumunun, aşırı saÄŸcı adaya özellikle Evanjelist Hristiyanların oylarını kazandırdığı yorumları yapılıyor.

'Piyasa dostu, milliyetçi ekonomi anlayışı'

Bolsonaro'nun bu seçimlerde çok sayıda tepki oyunu topladığı düÅŸünülüyor. Solcu Ä°ÅŸçi Partisi'nin ekonomi politikalarından memnun olmayan Brezilyalı seçmenlerin, Bolsonaro'yu bir alternatif olarak gördüÄŸü ifade ediliyor.

Bolsonaro'nun ekonomi politikaları ise Latin Amerika'daki diÄŸer piyasa dostu saÄŸcı iktidarların yaklaşımlarıyla örtüÅŸüyor.

Kamuda israfı azaltmayı vadeden Bolsonaro, piyasa ekonomisine devlet müdahalesini de azaltma sözü veriyor.

Ancak aşırı saÄŸcı lider, zaman zaman ekonomi konusunda milliyetçi açıklamalar da yapıyor. Ulusal çıkarlar açısından stratejik olarak görülen sektörlerin devlet kontrolünde kalması gerektiÄŸini düÅŸünüyor.

Eski bir yüzbaşı olan Bolsonaro, 'gereksiz harcamaları' azaltmayı hedefleyen bir reform programını hayata geçirmek istediÄŸini söylüyor.

Bolsonaro bir Twitter mesajında "Bakanlık sayısını azaltacağız, kamunun elindeki çok sayıda tesisi ya kapatacağız ya da özelleÅŸtireceÄŸiz" demiÅŸti.

Ancak 9 Ekim'de katıldığı bir televizyon programında ülkenin elektrik dağıtım ÅŸirketi Electrobras'ın özelleÅŸtirilmesine karşı olduÄŸunu, bu yönde atılacak bir adım ile ÅŸirketin Çinli yatırımcıların eline geçebileceÄŸini ifade etmiÅŸti.

Donald Trump ile yakın ilişkiler

Bolsonaro'nun dış politikada ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın çizgisine yakın bir çizgiyi tercih etmesi bekleniyor.

Brezilya'nın Paris iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi anlaÅŸmasından çekebileceÄŸini söyleyen Bolsonaro, anlaÅŸmanın ÅŸartlarının Brezilya'nın egemenliÄŸini sınırladığını ve Amazon bölgesine dair alınacak kararlar konusunda hükümetin elini baÄŸladığını savunuyor.

ABD BaÅŸkanı Trump da geçen yıl Haziran ayında ülkesini Paris Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi AnlaÅŸması'ndan çekmiÅŸti.

Bolsonaro'nun bu tutumu basında yer alan köÅŸe yazılarında sıkça eleÅŸtirilmiÅŸti. Sao Paulo merkezli Folha gazetesi, bir baÅŸyazısında Bolsonaro'nun yaklaşımını 'ÇaÄŸdışı bir endiÅŸe' olarak nitelemiÅŸti.

Ancak iklim değişikliği konusundaki bu yaklaşımın toprak sahiplerinin desteğini kazandığı ve Bolsonaro'nun oylarına olumlu yansıdığı ifade ediliyor.

Bolsonaro'nun Trump'ın politikaları ile örtüÅŸen bir diÄŸer yaklaşımı ise Brezilya'nın Ä°srail'deki büyükelçiliÄŸini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak istiyor oluÅŸu.

Ayrıca Brezilya'daki Filistin büyükelçiliÄŸini de kapatmak istediÄŸini de söylüyor ve "Filistin bir ülke mi? Filistin bir ülke deÄŸil. O zaman burada bir büyükelçiliÄŸinin de olmaması gerekir" diyor.

Filistin yönetimi 2016'da Brezilya'nın baÅŸkenti Brasilia'da bir büyükelçilik açmıştı.

Bolsonaro baÅŸkan seçilmesi durumunda ilk resmi yurtdışı ziyaretini Ä°srail'e yapacağını da söylemiÅŸti.

BBC 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.