Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan, yeni havalimanının ismini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Havalimanı'nın tarihi açılışında kürsüde havalimanın ismini 'İstanbul' olarak açıkladı...



Açılışa CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın yanısıra vatandaÅŸlar ve dünyanın dört bir yanından 50'nin üzerinde üst düzey konuk katıldı.

Ä°ÅŸte ErdoÄŸan'ın açıklamalarından satır baÅŸları;

SaygıdeÄŸer bakanlar ve milletvekilleri sizleri selamlıyorum. Bugün burada sizlerle iki büyük mutluluÄŸu bir arada yaşıyoruz. Ä°stanbul Havalimanımızın açılışını kıymetli dostlarımızla yapıyoruz. Yeni havalimanımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Cumhuriyetimizin 95. kuruluÅŸ yıldönümü de kutlu olsun. Öncelikle bu güzel günümüzü bizimle paylaÅŸan Arnavutluk CumhurbaÅŸkanı, Kırgızistan CumhurbaÅŸkanı, Kosova CumhurbaÅŸkanı, KKTC CumhurbaÅŸkanı, Makedonya CumhurbaÅŸkanı, Sırbistan CumhurbaÅŸkanı, Moldova CumhurbaÅŸkanı, Bosna Hersek BaÅŸbakanı, Bulgaristan BaÅŸbakanı, Azerbaycan Meclis BaÅŸkanı ve diÄŸer ülkelerden gelen bakanlara çok çok teÅŸekkür ediyorum. 

'''Ä°STANBUL' ADINI VERDÄ°K''

Tabii bir de bugün Endonezya'da düÅŸen uçak olayı var. Endonezya'daki uçakta yaÅŸamını yitirenlerin yakınlarına baÅŸsaÄŸlığı, ölenlere de Allah'tan rahmet diliyorum. Ä°stanbul, ülkemizin en deÄŸerli markasıdır. Pahabiçilmez bu ÅŸehre yaptığımız bu büyük eserin adını Ä°stanbul verdik. Atatürk Havalianı faaliyet verdiÄŸi alanlarda Atatürk Havalimanı ismi ile hizmet verecektir. Atatürk Havalimanı'nın kapalı alanlarını ülkemizin en büyük fuar alanı haline getireceÄŸiz. Orası Atatürk Havalimanı, burası Ä°stanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Ä°smi de hayırlı olsun.

Pek çok çevrenin bu projenin sonunun gelip gelmeyeceÄŸini merak ettiÄŸini biliyoruz. Buraları iyi bilirim. Buraların kömür sahası olduÄŸu zamanları iyi bilirim. Burayı havalimanı olarak yapalım ama yetmez dedik. Kuzey Otoyolu ile ilgili olarak, devasa çukurları çevre düzenlemesi suretiyle güzel göller haline getireceÄŸiz. Oralardan geçerken yeÅŸili, gölleri görerek geçmek insanlara keyif verecektir. 2011'de yer belirlenip, inÅŸaat baÅŸladığında bile tereddütler devam ediyordu. TV'de kendini beÄŸenen birisi orası çöker diyor. YumuÅŸak arazi diyor. Bu teknolojinin olduÄŸu yerde yumuÅŸak arazi mi olur? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı? Finansından, inÅŸaatına dünyada eÅŸine az rastlanır bu eseri sizlerle birlikte açıyoruz. Ä°lk etapı yılda 90 milyon yolcu kapasitesindedir. Bu kapasite tüm etaplar bitince 150 milyon hatta 200 milyona kadar çıkarılabilir. Tüm etapların tamamlanması 2028 olarak öngörülüyor.

Havalimanımızdaki her birim son teknolojiyle tasarlandı. Alternatifli ulaşım saÄŸlanacaktır. Hava ulaşımı ve güvenliÄŸi konusunda da bu projeyle birçok yeniliÄŸe imza atılacak. Devlete ödenecek kira 32,4 milyar ekonomik büyüklüÄŸü ortaya çıkarıyor.

Bu projede herhangi bir hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, 12 yıla mahsus 342 milyon euro dış hat yolcu geliri garanti edilmiÅŸtir. Dünyada örnek olacak, yüz akı bir projedir. Bu dev projenin etütünden inÅŸaatına katkısı olan, kamu kurumlarına, bankalara, taÅŸeronlara, firmalara her ÅŸeyden öte iÅŸçiye teÅŸekür ediyorum. CoÄŸrafi olarak ülkemiz özellikle de Ä°stanbul hep stratejik konumda yer almıştır. Ä°stanbul Havalimanı'nın devreye girmesiyle en önemli transi bölge haline geldik. Ülke olarak küresel ekonomilerin entegrasyonunda bu havalimanında daha da öteye taşıyoruz. Biz bu havalimanını sadece ülkemize deÄŸil, dünyaya büyük bir hizmet olarak görüyoruz. Burası geleceÄŸin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak hizmet verecektir. Artık en önemli transfer noktası Ä°stanbul olacağı için, kıtalar arasın uçuÅŸların konumu da deÄŸiÅŸecektir. Türkiye geçtiÄŸimiz 16 yılda eÄŸitimden,saÄŸlığa, saÄŸlıktan ulaşıma her alanda büyük yol kat etmiÅŸtir. Ülkemizdeki havalimanlarının sayısı göree geldiÄŸimizde 26'ydı. 30 ilave yaparak sayıyı 56'ya çıkardık. Projeleri devam edenler ilave edildiÄŸinde rakam 64'e çıkacaktır.

Türkiye milli gelirine göre dünyada 13'üncü sıraya yükselmiÅŸtir. Bunu milletimizle aramızda olan baÄŸdan aldığımız feyz ile gerçekleÅŸtirdik. Hedeflerimize kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz. Cumhuriyetimizin ilanının 95'inci yılında hizmete aldığımız bu eserle Cumhuriyetimizin temeli daha da güçlenmiÅŸtir. Milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı bir kez daha tebrik ediyorum. BaÅŸta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin buraya gelmesinde emeÄŸi, kanı olan tüm kahramanlarımızı hasretle yad ediyorum.

Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya kararlıdır. Ekonomideki yolculuÄŸumuzu dostlarımızla sürdürme arzumuzu her seferinde söylüyoruz. Bize samimiyetle yaklaÅŸan herkesle yol yürümeye hazırız. Gelin, hepimiz için müreffeh, güvenli, huzurlu bir dünyayı birlikte inÅŸa edelim. Gelin, sevgiye, barışa çıkan kapıları birlikte açalım. Gelin, masumlara, çocuklara güzel bir dünyanın müjdesini hep birlikte verelim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.