Kürsü
Ufuk Ulutaş- Türkiye’ye rağmen Suriye
Follow @dusuncemektebi2
Ufuk UlutaÅŸ- AkÅŸam
2011 yılında Suriye’de krizin baÅŸlamasıyla, Türkiye’ye raÄŸmen Suriye’yi dizayn etme çabaları da baÅŸladı. GeçtiÄŸimiz sekiz sene içerisinde Suriye’de veya dışında meydana gelen her geliÅŸmeden “Türkiye devre dışı kalıyor” hüsnükuruntuları çıkaranlar oldu. “Türkiye” baÅŸlıklı son yazıdan hareketle ifade edersek, olay bazlı analizlerle Türkiye’nin Suriye’deki rolü, varlığı ve geleceÄŸi anlaşılmaya çalışıldı. Oysa Türkiye gibi tüm kurumlarıyla tekamül etmiÅŸ, bölgede baÅŸkaları istedi diye deÄŸil kendi bağımsızlık mücadelesiyle vücut bulmuÅŸ, yüzyıllara yayılan gelenek ve tecrübesiyle dünyaya dair söyleyecek sözü olan bir devlet, olaylarla deÄŸil uzun dönemli süreçlerle okunmalı, anlaşılmalı.
Dışarıdan esen rüzgarla devlet olabilme rüyalarıyla saldırganlaÅŸan PKK ve yandaÅŸlarının ÅŸovenizmi, dünyanın diÄŸer tarafından gelip yanı başımıza nizam (!) verebileceÄŸini düÅŸünen Batılı kendine güven, PR (propaganda kampanyaları) ile abat olunacağı vehmine kapılan bölgesel yapaylık birleÅŸince ortaya bir düzen çıkmıyor. Geriye hayal kırıklıkları, kendi kendini bir kez daha gerçekleÅŸtiremeyen geç kalmış milliyetçilikler, realizmin soÄŸuk yüzü ve bölge gerçeklikleri kalıyor. O gerçekliklerin merkezinde ise Türkiye yer alıyor.
Türkiye’ye raÄŸmen Suriye’nin ÅŸekillenemeyeceÄŸini Esed rejimi bile anlamış ve Türkiye tarafından muhatap alınmak için can atarken, Türkiye’de yaÅŸayıp da Türkiye’nin devre dışı kalabileceÄŸini düÅŸünenlerin hayal gücünü psikoloji uzmanlarına bırakıyorum. Son sekiz senedir sürekli deÄŸiÅŸim geçiren Suriye dinamiklerindeki sabitelere bakıp en belirgin sabitelerden birisi olan Türkiye’yi görememek ise özel bir çaba veya yetersizlik gerektiriyor.
Suriye’ye dair yürüyen iki ana siyasi süreç var: Cenevre ve Astana. Cenevre, uzun süredir üç listeli anayasa komisyonunun teÅŸkili ile meÅŸgul. Bu listenin belirlenmesinde Türkiye birkaç kilit ülkeden birisi. Türkiye’nin Astana’daki merkeziliÄŸini anlatmaya gerek dahi yok. Uluslararası toplumun boÅŸluÄŸunu neredeyse kendi başına dolduruyor. Hafta sonu yapılan Ä°stanbul Zirvesi de bu merkezi konumun bir teyidi oldu. Cenevre ve Astana’nın kesiÅŸim kümesi Türkiye’nin ev sahipliÄŸinde Suriye’de sürdürülebilir barışı konuÅŸtu.
Askeri olarak durum da farklı deÄŸil. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile sahada en baÅŸarılı terörle mücadele ortaya koyuldu. An itibarıyla Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda istikrarlaÅŸtırma operasyonlarına devam ediyor. Kuzeybatıda ise PKK diken üstünde. Sahada mevcudiyeti olan ve kendi gerçekliklerini sahaya yansıtan Türkiye, Suriye’de belirleyici olmaya devam edecek.
Buna raÄŸmen Türkiye’siz Suriye planları yapılabileceÄŸini düÅŸünenler, biraz tarih, biraz coÄŸrafya, biraz ekonomi, biraz da uluslararası iliÅŸkiler okumalı.
Henüz yorum yapılmamış.