Sosyal Medya

Güncel

İstanbul'un Yeni Havalimanı bugün açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un yeni dünyanın en büyük havalimanının açılışını bugün dünyanın dört bir yanından gelecek konukların şahitliğinde yapacak



Tamamlandığında, dünyanın en büyük havalimanı olacak Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazı, cumhuriyetin kuruluÅŸ yıl dönümünde açılacak.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından hizmete alınacak havalimanının açılış törenine, aralarında devlet ve hükümet baÅŸkanları ile ulaÅŸtırma bakanlarının da olduÄŸu çok sayıda yabancı konuÄŸun geleceÄŸi bildirildi. GeliÅŸini teyit eden üst düzey konuk sayısının 50'yi geçtiÄŸi belirtildi.

Açılış töreni canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanından da takip edilecek.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inÅŸa edilen, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar euroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diÄŸer etapları da yolcu artışlarına baÄŸlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Kamu kaynakları yerine özel sektörün kaynaklarıyla yap-iÅŸlet-devret (YÄ°D) modeliyle inÅŸa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Açılış törenine çok sayıda devlet baÅŸkanı katılacak

Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Åžeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova CumhurbaÅŸkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Prof. Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Igor Dodon, Pakistan Ä°slam Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic, Sudan CumhurbaÅŸkanı FeldmareÅŸal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi BaÅŸkanı (BaÅŸbakan) Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Kongo Demokratik Cumhuriyeti BaÅŸbakan Yardımcısı ve UlaÅŸtırma ve Ä°letiÅŸimden Sorumlu Bakanı, Slovenya BaÅŸbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan DışiÅŸleri Bakanı David Zalkaliani (heyet baÅŸkanı), Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif (heyet baÅŸkanı), Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri BaÅŸkanı Irina Vlah katılacak.

Açılışta, ayrıca birçok ülkenin ulaÅŸtırma bakanları ile konuk devlet ve hükümet baÅŸkanlarına eÅŸlik edecek dışiÅŸleri bakanları da yer alacak.

THY'nin Ä°stanbul Yeni Havalimanı uçuÅŸları belirlendi

Türk Hava Yollarının (THY) Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan gerçekleÅŸtireceÄŸi ilk uçuÅŸlar belli oldu.

THY Basın MüÅŸavirliÄŸi'nden yapılan açıklamaya göre, tarihe, Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan havalanan ilk yolcu uçağı olarak geçecek uçak 31 Ekim tarihli "TK2124" kodlu Ä°stanbul Yeni Havalimanı (ISL) - Ankara EsenboÄŸa Havalimanı (ESB) seferini gerçekleÅŸtirecek. Saat 11.10'da icra edilecek uçuÅŸun yaklaşık 45 dakika sürmesi bekleniyor.

31 Ekim'deki ilk uçuÅŸun ardından 30 Aralık tarihine kadar Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan, dış hatlarda Azerbaycan/Bakü ve Kıbrıs/Ercan, iç hatlarda ise Ankara, Antalya ve Ä°zmir'e her gün uçuÅŸ planlanıyor. Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan gerçekleÅŸtirilecek uçuÅŸlar yolculara yeni havalimanı içinde baÄŸlantılı uçma imkanı da sunacak.

"Boeing 737-800" tipi uçaklar ile gerçekleÅŸtirilmesi planlanan seferler haftalık 7 frekans olarak icra edilecek.

31 Aralık'ta gerçekleÅŸecek büyük taşınma sonrasında tüm operasyonu, Atatürk Havalimanı'nda yeni havalimanına aktaracak yeni bir planlama yapılacak.

THY Genel Müdürü Bilal EkÅŸi de sosyal medaya hesabından, Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan yapılacak yurt içi seferler için 59 liradan, yurt dışı için ise kampanyalı fiyatlardan satışa sunulan 21 bini aÅŸkın promosyonlu uçak bileti rezervasyonu yapıldığını duyurdu.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniÅŸ-kalkış yapabilecek, 350'den fazla destinasyona uçuÅŸ olacak. Havalimanı, 250 havayolu ÅŸirketine hizmet verecek.

Öte yandan, yıl sonuna kadar Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan ÅŸehir merkezine toplu taşıma ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilecek, havalimanı otoparkı da ücretsiz kullanılabilecek.

Ä°lkleriyle tarihe geçecek

Bugün ilk fazı hizmete açılacak Ä°stanbul Yeni Havalimanı, büyüklüÄŸünden altyapısına, güvenlik sistemlerinden mimarisine kadar pek çok alanda ilkleriyle örnek olacak.

Yıllık 90 milyon kiÅŸiye hizmet edecek birinci fazın hizmete açılması için 6 milyar euroluk yatırım yapıldı.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inÅŸa edilen havalimanının diÄŸer etapları da yolcu artışlarına baÄŸlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Havalimanının inÅŸaatında dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca ÅŸantiyede, 3 bine yakın ağır iÅŸ makinesi çalıştı. Yaklaşık 10 bin kiÅŸinin çalıştığı Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nda, 7 gün 24 saat esasına göre olaÄŸanüstü bir çalışma sürdürüldü.

Kamu kaynakları yerine özel sektörün kaynaklarıyla yap-iÅŸlet-devret (YÄ°D) modeliyle inÅŸa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Havalimanının hizmete girmesinin ardından ÅŸirket, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere, 25 yılda KDV dahil 26 milyar euro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruÅŸ harcanmadan KDV'si ile birlikte 176 milyar liradan fazla para girecek.

Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek

Ä°lk etabı hizmete açıldığında günlük 5 kalkış ve 5 iniÅŸin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda Ankara, Ä°zmir ve Antalya'ya karşılıklı birer uçuÅŸ gerçekleÅŸtirecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan da ilk dış hat noktaları olacak.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniÅŸ-kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuÅŸ gerçekleÅŸtirilecek. Havalimanı, 250 havayolu ÅŸirketine hizmet verecek.

Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nın raylı sistemle ÅŸehir merkezine baÄŸlanması için bir kolu Gayrettepe, bir kolu da Halkalı tarafına uzanan metro baÄŸlantı çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor.

Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nın yolcu deneyimi konusunda "dünyanın en önemli havalimanı" haline getirilmesi hedeflenirken, taksi hizmeti için Ä°stanbul 34 No'lu Taksiciler Kooperatifi ile anlaÅŸma imzalandı. SözleÅŸmeyle yeni bir taksi hizmeti sunulması için pek çok yeni standart belirlendi.

BaÄŸlantı yolu da açılıyor

Kuzey Marmara Otoyolu'nun, Ä°stanbul Yeni Havalimanı'na ulaşımı saÄŸlayacak yollar arasında yer alan Tayakadın KavÅŸağı-Odayeri kesimi, bugün trafiÄŸe açılacak.

Karayolları Genel MüdürlüÄŸünün, Resmi Gazete'de yayımlanan duyurusunda, "Kuzey Marmara Otoyolu (3. BoÄŸaz Köprüsü dahil) Projesi Kınalı-Odayeri (baÄŸlantı yolları dahil) Kesiminin Yap-Ä°ÅŸlet-Devret Modeli ile Yapılması, Ä°ÅŸletilmesi ve Devri" iÅŸi kapsamında, Yassıören KavÅŸağı-Odayeri arasında kalan Tayakadın KavÅŸağı-Odayeri (Tayakadın baÄŸlantı yolu dahil) kesiminin trafiÄŸe açılmasına engel bir eksiklik bulunmadığı belirtildi.

Bu kapsamda otoyolun söz konusu kesiminin bugün trafiÄŸe açılacağı kaydedildi.

Tamamlandığında dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nda bulunan biliÅŸim teknolojileri sisteminin altyapı ve yazılım hizmetlerini saÄŸlamak üzere Ä°GA Havalimanı Ä°ÅŸletmesi AÅž tarafından Ä°GA BiliÅŸim ÅŸirketi kuruldu.

Toplam 780 kiÅŸilik bir ekiple havalimanının, altyapı, güvenlik, havacılık, iÅŸ uygulamaları ve yazılım geliÅŸtirme gibi 5 ana sisteminden sorumlu olacak Ä°GA BiliÅŸim, yerli mühendislerin geliÅŸtirdiÄŸi milli sistemleri kullanacak.

Bir teknoloji üssü gibi hizmet verecek ve dünyanın en akıllı havalimanlarından biri olacak havalimanı, Türkiye'nin teknolojik kalkınma sürecine de büyük ivme katacak.

Güvenlikte son teknoloji kullanıldı

GüvenliÄŸin üst düzeyde ve son teknolojilerle saÄŸlanacağı yeni havalimanında ilk kez yer radarları kullanılacak.

Hareketlilik 2,5 kilometre mesafeden baÅŸlayarak tespit edilecek. 60 metrede bir sabit kameralar, 360 metrede bir PTZ kameralar, 720 metrede bir kurulan termal kameralar ve fiber optik sensörler sayesinde hareketin kaynağı bulunacak. Ä°ki farklı istasyonda konuÅŸlanan güvenlik güçleri olay yerine hızla intikal edecek.

Terminal ve otoparklardaki 9 bin akıllı kameraya 8 kusurlu hareket tanımlandı. Bu hareketlerden birini yapanlar anında belirlenecek.

Plaka tanıma sistemlerinin de olduÄŸunu havalimanında, yüz tanıma için altyapı kuruldu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından bugün ilk fazı hizmete alınacak Ä°stanbul Yeni Havalimanı böylece büyüklüÄŸünden altyapısına, güvenlik sistemlerinden mimarisine kadar pek çok alanda dünyaya örnek olacak.

Acil olaylara Ä°BB müdahale edecek

Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nda yaÅŸanabilecek olası afet ve acil durumlara müdahale etmek için Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) ile Ä°GA Havalimanı Ä°ÅŸletmeleri Anonim Åžirketi arasında, "Acil Yardım ve Emniyet Tedbirleri Protokolü" imzalandı.

Ä°lk etabı bugün açılacak Yeni Havalimanı için imzalanan protokolle, Ä°BB ile ilgili kurum, kuruluÅŸ ve ÅŸirketlerin, afet ve acil durumlarla alakalı sorumlulukları belirlendi.

Protokol, Ä°BB Meclisi tarafından oy birliÄŸi ile kabul edildi. Buna göre, Yeni Havalimanı sınırları içerisinde 8 kilometre çaplı alanda meydana gelebilecek olası afet ve acil durumlara Ä°BB ekipleri müdahalede bulunacak.

Hava aracı kazalarıyla diÄŸer tüm acil yardım ve afet durumlarında insan hayatının korunma ve kurtarılmasının ilk ve temel görev kabul edildiÄŸi protokolde, gerekli tedbirlerin alınması detaylı olarak belirtildi.

Bu kapsamda, havalimanındaki yerleÅŸik dahili acil yardım kabiliyetlerine ilave olarak il sınırları içerisinde ilk müdahale, acil yardım, canlı kurtarma, enkaz kaldırma ve saÄŸlık hizmetleri sunan kurum ve kuruluÅŸlar tarafından saÄŸlanabilecek yardım en seri ÅŸekilde yerine getirilecek.

Protokol, Ä°YH ve çevresinde meydana gelebilecek doÄŸal afetler, kar ve aşırı yaÄŸmur yağışı, tabii olaylar, bina ve tesis yangınları, hava aracı kazası ve tehlikeli kimyasal maddeleri içeren hadiselerde gerekli acil yardım ve diÄŸer mücadele unsurlarının miktar ve müdahale usulleri için gerekli çapraz eÄŸitim faaliyetlerini de kapsıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.