Sosyal Medya

Umman ve İsrail görüşmeleri tepkilere neden oldu

Umman ve İsrail arasında yapılan görüşmeler bölgede ciddi tepkilere neden oldu.



Merkezi Ramallah'ta bulunan Filistin yönetimi ziyarete sessiz kalmayı seçerken, Umman yönetimi Ä°srail ile iliÅŸklilerin normalleÅŸme zamanı geldiÄŸini savundu. Hamas ve Ä°ran ise ziyarete tepkili.

Umman DışiÅŸleri Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah, "Umman'ın Filistin ve Ä°srail taraflarının yakınlaÅŸmalarına yardımcı olacak fikirler sunduÄŸunu, ancak arabuluculuk rolünü oynamadığını" söyledi.

Manama Güvenlik DiyaloÄŸu Forumu'nda konuÅŸan Bakan "Umman'ın ABD'nin ve BaÅŸkan Donald Trump'ın Yüzyılın AnlaÅŸması'na yönelik çabalarını desteklediÄŸini" ifade etti ve konuÅŸmalarını ÅŸöyle sürdürdü:

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun Umman'ı ziyaret etmesinden bir gün sonra ve Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın Umman'a yaptığı üç günlük ziyaretten ise birkaç gün sonra konuÅŸan Bin Alavi ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Ä°srail ile iliÅŸkiler normalleÅŸmeli. Ä°srail bölgede var olan bir devlet. Hepimiz bunu biliyoruz, dünya da biliyor. Belki de Ä°srail'le (diÄŸer ülkelere) muamele edildiÄŸi gibi davranma ve iliÅŸkiler kurma zamanı gelmiÅŸtir."

Hem Abbas hem de Netanyahu, ardı ardına gelen Umman ziyaretlerinde Sultan Kabus'la bir araya gelmiÅŸti. Filistin kaynaklarına göre Kabus, Abbas'a görüÅŸleri yakınlaÅŸtırmak için Umman'ın arabulucu olmasını teklif etti.

Åžarku'l Avsat'a konuÅŸan kaynaklar konu hakkında ÅŸunları söyledi:

"Filistin Devlet BaÅŸkanı Abbas durumun kurtarılması için tüm arabuluculuk giriÅŸimlerini destekliyor. Fakat uluslararası bir mekanizmaya dayanan tanınmış vizyonuna uygun olarak."

"Mahmud Abbas, Arap devletlerinin ABD, Rusya, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve diÄŸer ülkelerle birlikte bu mekanizmaya dahil olmasını istiyor."

Ä°srail BaÅŸbakanlık ofisi tarafından yapılan açıklamada ÅŸu ifadeler vurgulandı: “Netanyahu'nun Umman Sultanlığı ziyareti, BaÅŸbakan'ın Ä°srail'in güvenlik, teknoloji ve ekonomi alanındaki deneyimlerini vurgulayarak, bölge ülkeleriyle Ä°srail iliÅŸkilerini güçlendirmeyi amaçladığı politikasının uygulanması kapsamında somut bir adım teÅŸkil ediyor.”

Netanyahu'nun Umman ziyareti konusunda sessizliÄŸi tercih eden Filistin yönetiminin aksine Hamas tepki gösterdi. Hamas'tan yapılan açıklamada ziyaretin “Filistin halkının tarihi haklarını ve davasının haklılığını destekleyen Arap ve Ä°slam halklarının ruhuyla uyuÅŸmadığı” hatırlatıldı.

Öte yandan Umman ile stratejik iliÅŸkilerini geliÅŸtiren Tahran ise, Netanyahu'nun Umman'da kabul edilmesine tepki gösterdi. Ä°ran parlamentosunun Uluslararası Ä°liÅŸkiler BaÅŸkan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Umman'ın Ä°srail BaÅŸbakanı'nı ağırlamasının “Sultan Kabus bin Said'in her zamanki hikmetli tavrından bütünüyle uzak” olduÄŸunu söyledi. Abdullahiyan, Twitter hesabından yaptığı bir yorumda, “Trump ve Netanyahu Yüzyılın AnlaÅŸması'nın meyvelerini almayacaklar” ifadelerini kullandı.

Mepanews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.