Sosyal Medya

Güncel

Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı yaşananları anlattı

Suudi Arabistan yönetiminin, 2 Ekim'de girdiği İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldüğünü açıkladığı Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, 2 Ekim günü yaşadığı süreci anlattı.



Hatice Cengiz Habertürk'e verdiÄŸi mülakatta, "KonsolosluÄŸa gitme nedenimiz yabancı olan birinin Türk vatandaşıyla evlenebilmesi için evli olmadığını gösteren bir evraktı." dedi.

"ABD'deki Suudi KonsolosluÄŸu'ndan Türkiye'ye yönlendirilmedi"
"KonsolosluÄŸa gidip bu kağıdı alması gerektiÄŸini ben kendisine söylemiÅŸtim." diyen Bursa doÄŸumlu Hatice Cengiz, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Konsoloslukta sıkıntı olabileceÄŸini düÅŸünmüÅŸtü ama onu buraya gelince araÅŸtıracağını söylemiÅŸti. Amerika'ya gidip Suudi Arabistan konsolosluÄŸuna gidip bu evrakı istediÄŸini ve verilmediÄŸini, Türkiye'ye yönlendirdiklerine dair bir bilgi bana gelmedi, bunlar konuÅŸuluyor ama böyle bir ÅŸey olsa bana söylerdi."

"Cemal'in halledebilir miyim diye düÅŸündüÄŸü asıl konu konsolosluÄŸa gidip bunu halledebilir miyim oldu. Hatta bunu burada yapmayıp, baÅŸka bir ülkede evlenebilir miyiz diye de sordu. Yazdığı yazılar nedeniyle bu topa girmeyi, konsoloslukta gerginlik çıkmasını istemiyordu. Reddedilme endiÅŸesi vardı. Bir sorgu, ülkesine geri dönmesinin istenmesi, belki sorgu gibi bir ÅŸey yaÅŸanmasını istemiyordu. BaÅŸka ülkeye de gitse, Suudi Arabistan konsolosluÄŸuna gitmesi gerektiÄŸi söylendi bir Türk vatandaşıyla evleneceÄŸi için. Türkiye'de diÄŸer yerlere nazaran daha kolay olabilir. Türkiye'nin güvenli bir ülke olduÄŸu, başına istenmeyen bir hadise gelirse daha kolay çözüleceÄŸine inanıyordu. Başına nasıl bir ÅŸey geleceÄŸinden ÅŸüphelendiÄŸini soruyordum. Ama Türkiye'nin uluslararası anlamda güçlü bir ülke olduÄŸunu, Suudi Arabistan'ın gerginlik oluÅŸturabilecek bir olay gerçekleÅŸtiremeyeceÄŸini düÅŸünüyordu."

"2 Ekim gerçekten çok çok zor bir gün"

2 Ekim'in kendisi için çok çok zor bir gün olduÄŸunu kaydeden Kaşıkçı'nın niÅŸanlısı, "Hala anlayamadığım, anlatabildiÄŸim olaylar deÄŸil. Bir yerde acaba bir ÅŸeyi mi atladık, ben bir ÅŸeyi mi fark edemedim dediÄŸim bir gün" diye konuÅŸtu.

Suudi BaÅŸkonsolosluÄŸu'ndan aranıp 13.00'te uygun olduklarını söylediklerini belirten Cengiz, Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluÄŸa ikinci kez gidiÅŸinde beden dilinden hiç endiÅŸe hissetmediÄŸini söyledi. KonsolosluÄŸa beraber girmeyi talep ettiÄŸini fakat alınmadığını anlatan Cengiz, "Ä°lk gidiÅŸindeki prosedürü bildiÄŸimiz için bana telefonunu vererek gitti, sonra uzun bir bekleyiÅŸ baÅŸladı." ifadelerini kullandı.

"Aklıma böyle bir düÅŸünce hiç gelmedi"

Türkiye'de başına bir ÅŸey gelmesi halinde kiminle irtibat kurması gerektiÄŸini sorduÄŸunu belirten Hatice Cengiz, Kaşıkçı'nın AK Parti Genel BaÅŸkan Danışmanı Yasin Aktay'ı aramasını söylediÄŸini anlattı:

"Kendisine bir ÅŸey olursa, arkadaÅŸları, ailesi burada deÄŸil, ne yapabilirim diye sormuÅŸtum. Bana tavsiye edebileceÄŸin biri var mı diye sormuÅŸtum. Bu, konsolosluktaki olaydan 4-5 gün kadar önce olmuÅŸtu. Bana Yasin Hoca'yı arayabilirsin, eski dostumdur dedi. Burası Türkiye, Türklerle ilgili kısım yoÄŸunlukta olur, bunun için Yasin Hoca doÄŸru isim olur dedi. Biz konsolosluÄŸa giderken, aklıma bu geldi. KonsolosluÄŸa giderken, başıma bir ÅŸey gelirse Yasin Hoca'yı ara gibi bir ÅŸey söylemedi. Bana sıkı sıkıya tembih etse, ciddi bir endiÅŸesi var ve ben çok geç aramışım büyük bir ihmal var demektir bu. Ä°kinci gidiÅŸinde hiç tereddüdü yoktu. Bu anlamda bu bilgi önemli."

"Ben Cemal'in onlarla sohbet ettiÄŸini, uzun süre geçtiÄŸi için ülkesinden çıktıktan sonra yaÅŸadıklarını merak ettiklerini düÅŸündüm, orada bir sohbet ortamı var diye düÅŸündüm, Suudi Arabistan konsolosluÄŸunun böyle bir kumpas kurduÄŸunu hissetsem oraya ilk ben koÅŸarak girerdim. Uzun bir süre bekledim orada, aklıma zerre böyle bir düÅŸünce gelmedi."

"Trump sempatik görünmek istedi"

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın kendisini ülkesine davet ettiÄŸi sürecin ilk günleriyle sonrasında yaptığı açıklamaların birbiriyle tezat oluÅŸturduÄŸuna iÅŸaret eden Cengiz, söz konusu açıklamaların tamamen kamuoyunun sempatisini kazanmak adına yapıldığını dile getirdi.

Hatta bir adım atılması halinde Beyaz Saray'a gideceÄŸimi söylediÄŸini aktaran Hatice Cengiz, sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü:

"Trump'ın davetinden birkaç gün sonra Mike Pompeo aradı, Åžu ana kadar hiçbir ÅŸey bilmediklerini, konuya vakıf olmadıklarını söyledi, açıklamaları çok siyasiydi, baÅŸ saÄŸlığı diledi. Kendisine bana verebileceÄŸi yeni bir bilgi, belki, kamuoyuna söylemeyemedikleri bir bilgi olup olmadığını sordum, hiçbir bilgilerinin olmadığı yanıtını verdi. Aramaları sanırım Trump'ın konuÅŸmalarından sonra ciddi olduklarını göstermek içindi. Amerika'ya gitmeyi düÅŸünmüyorum."

"Beklentim sorumluların hesap vermesi"

Sorumluların hesap vermesini isteyen Suudi muhalif gazetecinin niÅŸanlısı, "Benim beklentim, bu iÅŸe karışan kim varsa hepsinin yargıda hesap vermesi. SoruÅŸturmanın en kısa zamanda sonuçlanması. Bu süreçte en azından acımızı yaÅŸayacağız, en azından ne olduÄŸunu bilerek, acaba sorularıyla yaÅŸamayalım acımızı."

"Medine'ye defnedilmek istiyordu"

Hatice Cengiz konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

"Cemal Bey'in cenazesinin Medine'ye defnedilmek istediÄŸiyle ilgili vasiyeti var, bundan ailesinin de benim de haberimiz var. Ancak cenazesi ortada olmadığı için, umarım bulunur ve Medine'ye defnedilir."

"Tehdit almıyorum ancak yazılan tweetler, sosyal medya paylaşımlarında ben insanların bu kadar insanlıktan çıktığını bilmiyordum. Türk medyasının komplo teorileri için ne kadar kötüleÅŸebileceklerine dair çok ÅŸaşırdım, böyle tanımıyordum. Suudi Arabistan'dan beni arayan kimse olmadı. Ziyaret edebileceÄŸimi de zannetmiyorum. Hem uygun olmadığını hem gerçekleÅŸtirebileceÄŸimi zannetmiyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.