Sosyal Medya

Güncel

Abdurrahman Dilipak: Kaşıkçı olayı nerede başlar, nerede biter..

Abdurrahman Dilipak - Yeni Akit



Ä°stanbul’da önemli görüÅŸmeler yapıldı. Putin, Merkel, Makron bir araya geldiler.

Bu arada, Suudiler ÅŸüphelilerin iadesi talebine “hayır” dedi. Ama Suudi baÅŸsavcı görüÅŸmelerde bulunmak üzere Ä°stanbul’a geliyor.

Bundan sonra geliÅŸmelerin ne yönde olacağını bilmiyoruz. Ama birçok ihtimali ile konu masada. Bugün olmaz denilen ÅŸeyler yarın olabilir. “Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz.”

Kaşıkçı olayı, ne sıradan bir aÅŸk hikayesi, ne de sıradan muhalif bir gazetecinin başına gelen olaylarla ilgili bir olay deÄŸil.

2 gündür bunu yazıyorum. Bugün 3. gün!

Åžimdi herkes soruyor, bir cinayetten söz ediyorsanız, ceset nerede?

EÄŸer bir cinayet sözkonusu ise, bunun emrini kim verdi, bu emri kim infaz etti, içeriden ya da baÅŸka ülkelerden birileri bu iÅŸe bulaÅŸtı mı?

Mesela, o uçaklar neden Mısır ve BAE’ye gitti. Dahlan’ın bu iÅŸte hiç mi dahli yok? MOSSAD’ın bilgisi yok mu? Blackwater’ın haberi yok mu, varsa neden önlemediler?

BaÅŸka sorular da var. Mesela Veliahd Prens görevden alınacak mı?

Kral’ın saÄŸlığının yerinde olmadığı biliniyor. Süreç Suudi halkını ciddi anlamda rahatsız etmiÅŸ durumda. Muhaliflerin önemli bir kısmının malına mülküne el konulmuÅŸ. Kimi ülkesinden ayrılamıyor, kimi ülkesine dönemiyor.

Arap aÅŸiretleri ülkelerinin geleceÄŸinden olduÄŸu kadar kendi geleceklerinden de kaygı duyuyor..

Sonuç ÅŸu ki, Suudiler için gelecek geçmiÅŸte olduÄŸu gibi olmayacak. Bu belki Saud hanedanlığının ve Åžeyh ailesinin siyasi gücünün sonu da olabilir..

Suudi hanedanının geleceÄŸi, sırtını bu hanedanlığa dayayan Arap rejimleri için de sonun baÅŸlangıcı olabilir. 

Bu olay sadece Suudi Arabistan’da baÅŸlayıp biten bir olay deÄŸil.. Ya da Arap ülkelerinin kendi iç meselesi de deÄŸil. Ä°ÅŸin içinde ABD ve Ä°ngiltere de var, AB de var.. 

Bu konu dünya derin devletinin en önemli sorunlarından biri. Ve bu saatten sonra bu iÅŸin geri dönüÅŸü yok.

Åžimdi, bu ara dönemde siyasetin leÅŸ kargaları Suudilerin başına çökecekler. Ve bu durum diÄŸer birçok Arap ülkesi için de domino etkisi ile sarsıcı geliÅŸmelere sebeb olacak.

BM bekliyor. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi Konferansından da ses yok. Avrupa BirliÄŸinden, Arap BirliÄŸinden, Afrika BirliÄŸinden de.. Malesef “Kamuoyu” denilen çevrelerin çoÄŸu Kaşıkçı olayının arkasındaki bu derin gerçeÄŸin hiç farkında deÄŸil. Kaşıkçı bu iÅŸin neresinde? Bu adam kimdir ve burada ne yapıyordu?

Åžimdi yeni bir gündem var. Ankara konuyu “Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderme” konusunda bir adım atmayacak. Ankara, ÅŸüphelilerin, cinayetin iÅŸlendiÄŸi ülke olarak Türkiye’ye iadesini ve burada yargılanmasını istiyor.

Bu konu, Türkiye’yi, bu tartışmanın merkezine oturtacak. 

Ama tek gerçek bu deÄŸil. EÄŸer ÅŸüpheliler Türkiye’ye verilecek olursa, hemen belirtelim ki, Türkiye’de idam cezası yok. Yani bu cinayeti bunlar iÅŸlemiÅŸ olsa bile “asmayacağız, besleyeceÄŸiz.”

DiÄŸer bir konu, bunlar kendi aralarında anlaşır, asıl failler itirafçı olur, suçu üstlenecek biri mahkemenin önüne atılacak olursa ne olur?

Olayın oluÅŸ ÅŸekli, öncesi ve sonrası yaÅŸananlar, iÅŸin öbür ucundaki kiÅŸiyi iÅŸaret ediyor aslında. Veliaht Prens yeni bir senaryo ile bu iÅŸin dışında gösterilebilir.

Ä°ster misiniz, bu arada asıl suçlu ilan edilecek kiÅŸilerden biri çıkan çatışmada hayatını kaybetmiÅŸ ya da intihar etmiÅŸ olsun!

Sahi ABD’deki bombalı paketler neyin nesi idi. Seçimlerden hemen önce yaÅŸanan bu olaylarla kime ne mesaj verilmeye çalışılıyordu aceba? Ya da birileri gündemi deÄŸiÅŸtirmek istiyor olabilir mi?

Sanırım, ÅŸimdilik tansiyonu düÅŸürmeye çalışacaklar. Herkes ABD’deki seçimlerin sonuçlarını görmeye çalışacak..

Birileri minareyi çaldı, ona kılıf bulmaya çalışıyor. Ama bu arada mızrak çuvala sığmıyor. Suudiler iÅŸleri yüzlerine gözlerine bulaÅŸtırdılar. Yine bir kere daha evdeki hesaplar çarşıya uymadı.. 

Görünen o ki, ÅŸimdi bir “günah keçisi” bulmaya çalışacaklar.

Kaşıkçı olayının ne zaman, nerede baÅŸladığını tam olarak bilmiyoruz. Sadece cinayet olayına odaklanarak gerçeÄŸi görmemiz/yakalamamız pek mümkün deÄŸil. Nasıl sonuçlanacağını da bugünden mevcut ÅŸartlarda kestirmek kolay deÄŸil.

Åžimdi ABD, Ä°ngiltere, Ä°srail ne yapacak ona bakmak gerek. Suudilerle birlikte hareket eden Arap ülkeleri bu durumda ne yapacaklar onu da bilmiyoruz, bunu kendileri de bilmiyor. Bu cephede tam bir panik havası var. Ä°ran ne yapacak, Rusya ne yapacak, Çin ne yapacak?

Sahi, Mısır ve BAE bu kirli oyunun neresinde! Bu ülkelerin yöneticileri, kendi geleceklerine iliÅŸkin ÅŸimdiden tedbir almaya baÅŸlamaları gerekiyor. Yoksa birlikte çıktıkları yolda, Suudilerin başına gelen, kendi baÅŸlarına da gelebilir..

Batılı ülkeler “ulusal çıkarları”na bakıyorlar. Konuya, “Hak ve Adalet” merkezli deÄŸil, “çıkar” merkezli bakıyorlar. Yani “ilkesel” davranmıyorlar. Suud yönetimi ise malını vererek canını kurtarma çabasında. Daha önce “bir koyup üç alacaktı”. ABD kendilerine bir Arap Gücü (Arap NATO’su) oluÅŸturacaktı, bunu donatacak ve eÄŸitecekti. PKK ve PYD’yi de bu emperyal operasyon gücüne asker yapacaktı. Ama olmadı.

Bazı politikacı ve gazeteci arkadaÅŸlar, Kaşıkçı olayını, Saud rejiminin muhalifleri sindirme operasyonu sonucu, bir gazetecinin vahÅŸice öldürülmesi ile ilgili kriminal bir vaka olarak görüp, vicdani bir tepki gösteriyorlar. Bu gerçeÄŸin bir parçası olsa da, asıl büyük oyunun sadece küçük bir parçası. Bu parçadan bütüne giden bir çıkış yolu bulmak için kafamızı kullanmalı ve büyük oyuna, oyunculara ve onların ihanet planlarına kapı aralayan bir bakış açısına sahip olmalıyız.

Bana göre, Kaşıkçı, daha önce de yazdığım gibi, Suud rejiminin hedefinde, haksızlığa uÄŸramış bir isim olarak, bir vahÅŸice komplo sonucu öldürülmüÅŸ olmasını asla kabul edemeyiz. Ama bilmemiz gerekir ki, Kaşıkçı’nın da iÅŸin içinde olduÄŸu çok daha büyük bir oyunla karşı karşıyayız.

Kaşıkçı olayı, çok büyük bir pano’nun küçük bir puzzle’ı. Bu puzzle’ı kaybedersek, büyük resmi de kaybederiz. Yine aynı ÅŸekilde, bu küçük parçayı gözümüze çok yaklaÅŸtırırsak da, arkasındaki büyük bir ormanı kaybederiz. Selâm ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.