Sosyal Medya

Güncel

İstanbul'daki Suriye zirvesi Alman ve Rus basınında geniş yer buldu

İstanbul'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katıldığı Suriye konulu dörtlü zirve Alman ve Rus basınında geniş şekilde yer aldı.



Spiegel dergisi, "Dörtlü zirve Suriye'de barış sürecini yeniden baÅŸlatmayı planlıyor" baÅŸlıklı haberinde,"Suriyeliler kendi kaderini kendileri karar verecek: Fransa, Rusya, Almanya ve Türkiye'nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi 4'lü zirvede devlet ve hükümet baÅŸkanları bir anayasa komitesinin oluÅŸturulmasını kararlaÅŸtırdı." ifadeleri kullanıldı.

Bu komitenin yıl sonunda Cenevre'de çalışmalara baÅŸlaması gerektiÄŸi belirtilen haberde zirvenin ortak bildirgesinde yer alan konulara iÅŸaret edildi.

Bild gazetesi de, "Dörtlü zirve Ä°dlib'de çatışmasızlık durumunu korumak istiyor" baÅŸlıklı haberde, Almanya, Rusya, Fransa ve Türkiye liderlerinin Ä°stanbul'daki zirvede Ä°dlib'deki ateÅŸkesin korunması gerektiÄŸini vurguladıkları kaydedildi.

Ä°ç savaÅŸtaki Suriye'de durumun son haftalarda sakinleÅŸtiÄŸi ancak siyasi süreçte bir durgunluk olduÄŸu aktarılan haberde, Suriye zirvesiyle yeni ivme yakalanmasının beklendiÄŸi kaydedildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesi de "Suriye zirvesi anayasa komitesi üzerinde anlaÅŸtı" baÅŸlığını kullandığı haberinde, Ä°stanbul'daki zirvede Suriye'deki siyasi sürecin temel unsurları konusunda anlaÅŸma saÄŸlandığı aktarıldı.

RUS BASINI, Ä°STANBUL'DAKÄ° SURÄ°YE ZÄ°RVESÄ°NE GENÄ°Åž YER AYIRDI

Rus basınında, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın ev sahipliÄŸinde, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ve Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in katılımıyla gerçekleÅŸtirilen Suriye konulu dörtlü zirve kapsamlı olarak kullanıldı.

Rossiya 24 haber kanalı, toplantıdan saatler öncesinde Ä°stanbul'dan gerçekleÅŸtirdiÄŸi saat başı canlı baÄŸlantıyla zirveye iliÅŸkin ön bilgilendirme yaptı.

Zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında liderlerin konuÅŸmalarını son dakika geliÅŸmeleriyle canlı yayınlayan kanal, toplantı sonrasında da zirveyi ve sonucunu Ä°stanbul'dan canlı baÄŸlantılar eÅŸliÄŸinde detaylı aktarmayı sürdürdü.

Kanal özellikle Putin'in Ä°dlib'in silahsızlandırılması sürecinde Türkiye'nin rolünü vurgulayan ifadelerini ön plana çıkarırken, Rusya ile Türkiye'nin, Almanya ve Fransa'ya, Suriye'deki mülteci sorunu konusunda uluslararası konferans düzenleme önerisine dikkati çekti.

TASS haber ajansı zirve öncesinde yapılan ikili görüÅŸmelerin yanı sıra zirveye iliÅŸkin ayrı bir baÅŸlık açarak, geliÅŸmeleri ve açıklamaları düzenli olarak abonelerine iletti.

Zirve sonrası basın toplantısında Putin'in Ä°dlib'de kalan teröristlerin bölgeden temizlenmesi hususundaki ifadelerini öne çıkaran ajans, ErdoÄŸan'ın yıl sonuna kadar Suriye anayasa komitesinin kurulması çaÄŸrısını ayrı bir baÅŸlıkla verdi.

"SURÄ°YE MESELESÄ°NÄ°N ÇÖZÜMÜNE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N DÖRT LÄ°DERÄ°N KATILDIÄžI TARÄ°HTEKÄ° Ä°LK ZÄ°RVE"

Ria haber ajansı, zirve sonrasındaki basın toplantısında Putin'in Ä°dlib'den kalan teröristleri çıkarma hakkını saklı tutmasına iliÅŸkin sarf ettiÄŸi sözleri ön plana çıkardı.

Ajans, ErdoÄŸan'ın zirvenin Suriye'deki trajedinin son bulmasına katkıda bulunacağına iliÅŸkin ifadelerine dikkat çekti.

Russia Today, zirvenin baÅŸlangıç ve sonuçlarını son dakika geliÅŸmesi olarak verirken, Putin'in bölgenin teröristlerden temizlenmesine yönelik açıklamasını da flaÅŸ olarak aktardı.

Ä°nterfaks ajansı da yayımladığı haberinde mülteci ve insani yardım sorununa iliÅŸkin liderlerin konuÅŸmalarına dikkat çekerken, Komsomolskaya Pravda gazetes, zirvede Suriye'nin geleceÄŸinin belirlediÄŸi yorumunu yaptı.

Kommersant gazetesi görüÅŸmeleri, "Suriye meselesinin çözümüne iliÅŸkin dört liderin katıldığı tarihteki ilk zirve" olarak nitelendirirken, Ä°zvestiya gazetesi ise Putin'in Suriye halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesi yönündeki ifadelerini ve ErdoÄŸan'ın insani yardım vurgusunu öne çıkardı.

Vedomosti gazetesi, "Putin, Rusya'nın Ä°dlib'de askeri operasyona hazır olduÄŸunu açıkladı” baÅŸlıklı haberinde, teröristlerin provokasyona devam etmesi halinde Rus askerlerinin teröristlerin bölgeden temizlenmesine yardımcı olacağı bilgisini paylaÅŸtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.