Sosyal Medya

Hedefimiz akan kanın bir an önce durdurulması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde Putin, Macron ve Merkel'in katıldığı Suriye konulu dörtlü zirve sona erdi. Liderler ortak basın toplantısı düzenledi.



Türkiye'nin ev sahipliÄŸinde Vahdettin KöÅŸkü'nde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ve Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in katılımıyla gerçekleÅŸen Dörtlü Suriye Zirvesi sona erdi.

ErdoÄŸan, Putin, Merkel ve Macron ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOÄžAN'IN AÇIKLAMALARI;

Toplantımızın ve aldığımız kararların, Suriyeli kardeÅŸlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sahada tam olarak ateÅŸkesin saÄŸlanması ve hakim kılınması ile akan kanın bir an önce durdurulması hedefimiz var.

ULUSLARARASI TOPLUM SAHÄ°PLENMEDÄ°

Suriye ihtilafının küresel bir sorun haline dönüÅŸmesinin en önemli sebebi, uluslararası toplumun meseleyi yeterince sahiplenmemesidir.

Bugün gerçekten verimli ve samimi istiÅŸareler gerçekleÅŸtirdik.Suriye halkının meÅŸru talepleri doÄŸrultusunda bir siyasi çözüme ulaşılmasını, ülkede istikrarın saÄŸlanması noktasında neler yapılabilir, bunları ele alma fırsatını bulduk.

'SON VERÄ°LMESÄ° GEREKÄ°YOR'

Çok uzun bir dönem Suriye krizinden kaynaklanan sıkıntıların yükünü, Suriyeli sivillerle komÅŸu ülkeler, çekmek zorunda kalmıştır. Bugün Fransa ve Almanya'nın da katılımıyla Astana'da yakalanan sinerjiyi daha ileriye taşıyabileceÄŸimizi gördük. Birçok ülke, durumun vahametini (Suriye) krizin etkileri sınırlarına ulaşınca idrak edebilmiÅŸtir, bu kayıtsızlığa son verilmesi gerekiyor.

Gerek 4 ülke arasında gerekse uluslararası toplum düzeyinde iÅŸ birliÄŸinin artırılması noktasında mutabık kaldı. Anayasa Komitesinin kuruluÅŸ sürecinin en kısa sürede ÅŸartları gözeterek, tamamlanması çaÄŸrısında bulunduk. Suriye halkına insani yardımın sürdürülmesi gerektiÄŸi konusunda mutabık kaldık.

TERÖR TEHDÄ°TLERÄ°

Fırat'ın batısında olduÄŸu gibi doÄŸusunda da milli güvenliÄŸimize yönelik tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceÄŸiz.

Suriye kaynaklı terör tehdidi toplantımızda ele aldığımız bir diÄŸer önemli konuydu. Bu hususta gerek 4 ülke arasında, gerekse uluslararası toplum düzeyinde iÅŸbirliÄŸinin artırılması konusunda mutabık kaldık. Bugüne kadar DEAÅž ve PYD tarafından gerçekleÅŸtirilen saldırılarda yüzlerce vatandaşımız yaralanmakla kalmadı, ÅŸehitler de verdik. Her iki terör örgütünü de kaynağında bertaraf etmek amacıyla Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarını gerçekleÅŸtirdik. 7500'lü DEAÅž'lı ve PYD'li teröristi etkisiz hale getirereki 4 bin km'lik alanı terörden arındırarak önemli bir baÅŸarıya imza attık.

MÜLTECÄ°LERÄ°N DÖNÜÅžÜ

Bugün Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüÅŸü konusunu da ele aldık. Geri dönüÅŸ sürecinin, uluslararası hukuka uygun olarak, gönüllülükesasına göre, güvenli biçimde ve BM ile eÅŸ güdüm halinde yürütülmesi gerektiÄŸi hususunda fikir birliÄŸine vardık.

PUTÄ°N'Ä°N AÇIKLAMALARI;

Suriye'de çözüm ancak diplomasi yoluyla mümkün olabilir. Uluslararası toplumun el ele çaba sarfetmesi lazım.

'TÜRKÄ°YE'YE TEÅžEKKÜR EDÄ°YORUM'

Türkiye tarafına bu toplantı için teÅŸekkür ediyorum. Suriye'de durumun normalleÅŸmesi için el ele çalışmaya devam edecektir. Gerekli reformların yapılması gerektiÄŸi kanaatindeyiz. Suriye topraklarının büyük bölümü teröristlerden arındırıldı, ülke adım adım barışa gidiyor. Suriye'nin egemenliÄŸine ve toprak bütünlüÄŸüne saygı duyulmalı, Suriye halkı kendi kaderini kendileri tayin etmelidir.

'MÜLTECÄ°LER Ä°ÇÄ°N ORTAM SAÄžLANDI'

Bizi son derece titiz bir çalışma bekliyor. Suriye'de ÅŸiddet oranı azaltıldı ama radikal güçler temizlenmelidir. Silahsızlandırılmış bölgenin geçici bir tedbir olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Hem muhalifler hem silahlı güçlerin çekilmesi için çalışma yapılmasını bekliyoruz. Ä°nsani yardım konusuna da odaklandık. Mültecilerin ülkeye dönüÅŸleri konuÅŸuldu. Sosyal meselelerin çözümü, ekonominin kalkınması için uluslararası toplumun el ele çalışması lazım. Mültecilerle ilgili bir konferans yapılmasını hedefliyoruz. Suriye'de 1.5 milyon mültecinin yerleÅŸtirilmesi için ortam saÄŸlandı. Bu faydalı görüÅŸme için teÅŸekkür etmek istiyorum

MACRON'UN AÇIKLAMALARI;

Sayın ErdoÄŸan'a teÅŸekkür ediyorum. Amerikan halkına dayanışma dileklerimi iletiyorum. Sinagogdaki saldırıya karşı yanlarındayız. Bugünkü önceleÄŸimiz terör ile mücadeledir. Terörist gruplara karşı mücadelemiz var. Terörle mücadeleyi sürdürürken, insani yardım konusunu da unutmuyoruz. Bu da bizi Ä°dlib konusuna götürüyor. Ä°dlib'e yapılacak bir saldırı insani konular konusunda kabul edilemez. Buradaki risk teröristlerin dağılması ve yeni mültecilere yol açacaktır. Ä°dlib'de kalıcı ve sürdürebilir bir ateÅŸkesin olmasına önem veriyoruz.

MERKEL'Ä°N AÇIKLAMALARI;

Nihai çözüm için çok önemli bir toplantı oldu. Sadece askeri deÄŸil, siyasi bir çözüm hayata geçirilmeli. Soruna BM kapsamında siyasi bir çözüm bulmalıyız.
 
'VERÄ°MLÄ° BÄ°R TOPLANTI OLDU'

Bu davet nedeniyle teÅŸekkür ediyorum. Üretken ve verimli bir toplantı oldu. Ä°dlib'de ateÅŸkes doÄŸrultusunda verimli bir çalışma yapıldı. Bunun sürdürebilir olması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Sadece askeri deÄŸil, siyasi bir çözüm hayata geçirilmeli. Kesinlikle kimyasal silahların kullanılmaması konusunda kararlı olduÄŸumuzun bir defa daha altını çizmek isitiyorum. Bütün Suriye halkının oy kullanabileceÄŸi bir seçim yapılmalıdır.

Sığınmacıların ülkelerine geri dönmesi konusunu el aldık. BM ile bu konuda sıkı bir iÅŸbirliÄŸi yapılmalı. Geri dönenlerin tutuklanmaması, insani yapının yerine getirilmesi gerekiyor. Siyasi sürecin bu zamanda bulunması önemlidir. Ä°dlib'in barışçıl, insani sorun yaÅŸanmadan çözülmesi gerekiyor.
 
SORU: Cemal Kaşıkçı ile ilgili bilgilendirme yaptınız mı? Bu konuda iade konusuyla ilgili olarak konu geçmiÅŸti. Sayın BaÅŸkan Macron ile birlikte Suudi Arabistan'a savunma sanayi ihracatıyla ilgili olarak karar alınmıştı. Avrupa genelinde bir karar alınabilir mi? Ä°stanbul'da bir Alman vatandaşın tutuklanmasıyla ilgili soruyu sordunuz mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Merhum Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak bu konuyu ele aldık. Gerekli bilgileri kendilerine verdim. Detaya bugün yaptığımız ikili görüÅŸmelerle girmiÅŸ bulunuyoruz. Bunu tekrar ifade etmek durumundayım. Åžu anda uluslararası medyanın burada oluÅŸu da böyle bir cevabı vermemi gerektirir.

Her ÅŸeyden önce içeride 18 tane tutuklu var. Bu 18 tutuklu malum ülkemize gelen kiÅŸilerdir. Bu 18 kiÅŸiyi Türkiye'ye kimler gönderdi? Bunun cevabını Suudi yetkililerin vermeleri gerekir. Bu bir.

Bir diÄŸeri sonra bir açıklama Suudi Arabistan'ın yetkili mercilerden geldi. Türkiye'deki yerli iÅŸbirlikçilere cesedin teslim edildiÄŸine dair, böyle bir adımın atıldığı söylendi. O zaman bu yerli iÅŸbirlikçi kimdir? Bunu da yine bu açıklamayı yapan kiÅŸi veya kiÅŸilerin ortaya konması gerekmektedir.

Suçun iÅŸlendiÄŸi yer Ä°stanbul'dur. Suudi Arabistan bu yargılamada eÄŸer kendileri bu iÅŸi yapmayacaklarsa, bu yargılamayı Türk yargısı olarak bizim yapmaya hazır olduÄŸumuzu dün bakanlığımız vasıtasıyla kendilerine resmi kanallardan yapmış bulunuyoruz. Åžimdi oradan bunun cevabını bekleyeceÄŸiz.

Bunun yanında Suudi Arabistan baÅŸsavcısını buraya gönderiyor. Ä°stanbul BaÅŸsavcımız ile kendi heyetiyle görüÅŸmeleri yapacaklar. Bu görüÅŸmenin neticesini de önemsiyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.