Sosyal Medya

Güncel

Kritik zirve sona erdi, liderler açıklama yaptı

İstanbul'da düzenlenen Dörtlü Suriye Zirvesi sonrası Erdoğan, Putin, Merkel ve Macron ortak açıklama yaptı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın ev sahipliÄŸinde düzenlenen Suriye Zirvesi sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi
 
Aldığımız kararların Suriyeli kardeÅŸlerimize hayırlara vesile olmasını dileyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan; 'Sahada tam olarak ateÅŸkesin saÄŸlanması, akan kanın bir an önce duruduluması hedefimiz var. Bir siyasi çözüme ulaşılması böylece ülkede istikrarın saÄŸlanması noktasında neler yapılabilir? bunları ele alma fırsatımız oldu. Öncelikle Suriye tarafının küresel bir sorun haline gelmesinin en önemli sebebi meseleyi yeterince sebeblenemememiz. Bir çok ülke durumun rehabetini krizin etkilerini kendi sınırlarına ulaşınca farkına varmıştır. dedi'
 
ERDOÄžAN'IN KONUÅžMASINDAN SATIR BAÅžLARI
 
-Anayasa komitesi yıl sonuna kadar tamamlanmalı
 
-Sınırda terör örgütünün palazlanmasına izin vermeyiz
 
-'Sahada tam olarak ateÅŸkesin saÄŸlanması ve hakim kılınması ile akan kanın bir an önce durdurulması hedefimiz var.'
 
'Siyasi süreçte somut adımlar atılmasının altını çizdik. Suriye kaynaklı terör tehdidini ele aldık. Ä°ÅŸbirliÄŸinin artırılması konusunda mutabık kaldık. Türkiye terör örgütlerinden en fazla zarar gören ülkelerden biridir."
 
'Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarını gerçekleÅŸtirdik, 4 bin kilometre karelik alanı güvenli bölge yaptık. Sınırda terör örgütlerinin palazlanmasına izin vermeyiz. Sahade yeni emrivakileri kabul etmeyeceÄŸiz. Ä°nsani boyutunu da konuÅŸtuk. Suriye halkına insani yardım konusunda mutabık kaldık. Türkiye, 3.5 milyon Suriyeliye ev sahipliÄŸi yapmaktır.'
 
 'Zirve katılımcıları olarak çabalarımızı artıracağımıza inanıyorum. Türkiye olarak soruna çözüm bulmak için kararlılığımızı sürdüreceÄŸiz. Bu görüÅŸmelerden Ä°ran’ı da bilgilendireceÄŸiz. Kararlılık Suriye halkıyla dayanışmanın gereÄŸidir.'
 
PUTÄ°N'Ä°N KONUÅžMASINDAN SATIRBAÅžLARI 
 
Putin, "Suriye'nin toprak bütünlüÄŸüne saygı duyulmalı. Suriye adım adım barışa doÄŸru ilerliyor. Suriye'de çözüm ancak diplomasi yoluyla mümkün olabilir. Suriye radikal unsurlardan tamamen temizlenmeli" dedi. 
 
"Türkiye tarafına bu toplantı için teÅŸekkür ediyorum. Suriye’de durumun normalleÅŸmesi için el ele çalışmaya devam edecektir. Gerekli reformların yapılması gerektiÄŸi kanaatindeyiz. Suriye topraklarının büyük bölümü teröristlerden arındırıldı, ülke adım adım barışa gidiyor. Suriye’nin egemenliÄŸine ve toprak bütünlüÄŸüne saygı duyulmalı, Suriye halkı kendi kaderini kendileri tayin etmelidir."
 
"Bizi son derece titiz bir çalışma bekliyor. Suriye’de ÅŸiddet oranı azaltıldı ama radikal güçler temizlenmelidir. Silahsızlandırılmış bölgenin geçici bir tedbir olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Hem muhalifler hem silahlı güçlerin çekilmesi için çalışma yapılmasını bekliyoruz. Ä°nsani yardım konusuna da odaklandık. Mültecilerin ülkeye dönüÅŸleri konuÅŸuldu. Sosyal meselelerin çözümü, ekonominin kalkınması için uluslararası toplumun el ele çalışması lazım. Mültecilerle ilgili bir konferans yapılmasını hedefliyoruz. Suriye’de 1.5 milyon mültecinin yerleÅŸtirilmesi için ortam saÄŸlandı. Bu faydalı görüÅŸme için teÅŸekkür etmek istiyorum."
 
MACRON'UN KONUÅžMASINDAN SATIRBAÅžLARI 
 
"Sayın ErdoÄŸan’a teÅŸekkür ediyorum. Amerikan halkına dayanışma dileklerimi iletiyorum. Sinagogdaki saldırıya karşı yanlarındayız. Bugünkü önceleÄŸimiz terör ile mücadeledir. Terörist gruplara karşı mücadelemiz var. Terörle mücadeleyi sürdürürken, insani yardım konusunu da unutmuyoruz. Bu da bizi Ä°dlib konusuna götürüyor. Ä°dlib’e yapılacak bir saldırı insani konular konusunda kabul edilemez. Buradaki risk teröristlerin dağılması ve yeni mültecilere yol açacaktır. Ä°dlib’de kalıcı ve sürdürebilir bir ateÅŸkesin olmasına önem veriyoruz."
 
MERKEL'Ä°N KONUÅžMASINDAN SATIR BAÅžLARI: 
 
Almanya BaÅŸbakanı Merkel, "Nihai çözüm için çok önemli bir toplantı oldu. Sadece askeri deÄŸil, siyasi bir çözüm hayata geçirilmeli. Soruna BM kapsamında siyasi bir çözüm bulmalıyız" dedi.
 
"Bu davet nedeniyle teÅŸekkür ediyorum. Üretken ve verimli bir toplantı oldu. Ä°dlib’de ateÅŸkes doÄŸrultusunda verimli bir çalışma yapıldı. Bunun sürdürebilir olması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Sadece askeri deÄŸil, siyasi bir çözüm hayata geçirilmeli. Kesinlikle kimyasal silahların kullanılmaması konusunda kararlı olduÄŸumuzun bir defa daha altını çizmek isitiyorum. Bütün Suriye halkının oy kullanabileceÄŸi bir seçim yapılmalıdır."
 
SORU CEVAP
 
CEMAL KAÅžIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLMESÄ°
 
CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN: CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruya ÅŸu yanıtı verdi: "Ä°kili görüÅŸmelerimizde bu konuyu ele aldık ve gerekli bilgileri kendilerine verdim. 18 kiÅŸiyi kimin gönderdiÄŸini Suudi yönetimi açıklasın. Suudi baÅŸsavcının görüÅŸmelerini önemsiyoruz" dedi.
 
Merhum Cemal Kaşıkçı ile ilgili konuyu ikili görüÅŸmelerimizde ele aldık. Gerekli bilgiyi kendilerine verdim. Her ÅŸeyden önce içeride 18 tutuklu var. Bunlar ülkelerimize gelen kiÅŸilerdir. 9+6+3 olarak. Bu kiÅŸileri Türkiye’ye kimler gönderdi? Bunun cevabını Suudi yetkililerin vermesi gerekir. Suudi yetkili mercileri yerli iÅŸbirlikçilere cesedin teslim edildiÄŸi söylendi. Bu yerli iÅŸbirlikçi kimdir? Her türlü cezai müeyideye çarptırılacaklarını söylüyorlar. Suçun iÅŸlendiÄŸi yer Ä°stanbul’dur. Bu yargılamayı yapmayacaksa Ä°stanbul’da yargılama çaÄŸrımızı yapmış bulunuyoruz. Suudi Arabistan, baÅŸsavcıyı buraya gönderiyor, baÅŸsavcımızla görüÅŸmeler yapacaklar. Bunun neticesini de önemsiyoruz. Emniyet, istihbarat ve yargı teÅŸkilatımız yoÄŸun çalışma içinde olmuÅŸtur. Bu çalışmalar halen devam etmektedir.
 
"Ä°stanbul’da tutuklanan Alman için mahkeme kararını vermiÅŸtir. Temyiz yolu açıktır. Türk yargısının vereceÄŸi karara hep birlikte saygı duymak zorundayız."
 
MERKEL: Cemal Kaşıkçı ile ilgili tabii ki konuyu ele aldık. DiÄŸer taraftan dünkü Alman vatandaşın yargılanmasıyla ilgili konuyu da ele aldık.
 
MACRON: Sayın Kaşıkçı cinayetini ele aldık. Tabii ki kınıyoruz. Tabii ki delilerin paylaşımı konusunda çok iyi iÅŸ birlikleri söz konusu. Türkiye'nin seferberliÄŸi son derece önemli. Ama soruÅŸturmanın sonuna kadar gitmesi gerekiyor. Son derece somut ve orantılı olması gerekiyor. Bunların bazı sektörlerle kısıtlı kalmaması gerekiyor. Her seferinde Avrupa eÅŸ güdümlü hareket etmektedir.
 
TÜRÄ°YE'NÄ°N GELECEKTEKÄ° DEVLET YAPISI VE Ä°DLÄ°B
 
PUTÄ°N: Bizim ilkesel tutumumuz ÅŸu doÄŸrultudadır. Suriye halkı kendi kaderini kendi tayin etmelidir. Bunun için de bir siyasi süreç baÅŸlatılmalıdır. Bugün ilgilendiÄŸimiz konu buydu. Åžu ya da bu ÅŸahsı görüÅŸmedik. Rusya, Suriye hükümetini destekleme hakkını saklı tutuyor.
 
CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN: ESED'ın durumu ne olacak sorusunun cevabını vereyim. Tabii buradaki irade kiÅŸilere ait olan irade deÄŸildir. ESED'in durumunu belirleyecek olan irade Suriye halkının iradesidir. Suriye halkı kararı verecektir. Bize göre Esed bir milyon yakın vatandaşının hayatını katletmiÅŸ insan konumundadır. Esed bize göre muteber konumda deÄŸil. Nitekim ÅŸu anda yaÅŸananlar ortadadır. Oradaki katliamlar devam etmektedir. Artık bu süreç bitmiÅŸ olur ve böylece Suriye'de insanlar hayatının nasıl devam ettirecek sorusuna çok daha rahat cevap bulmuÅŸ olur.
 
Sayın Putin ile yaptığımız görüÅŸmeler sayesinde attığımız adımlarda 10 maddelik muhtıra yeni bir süreci baÅŸlattı. Kalıcı bir ateÅŸkesi saÄŸlamış olduk. Öyle ya da böyle kalıcı ateÅŸkesin devamı tabii ki orada yaÅŸayan insanları rahatlattı. Biz o yıkılan binaları, o binaların altında kalan insanları tasarruf edebiliyor musunuz? Bizler siyasetçi olarak acaba bunun bedeilini nasıl ödeyeceÄŸiz diye düÅŸünmek durumunda kalıyoruz. Ä°nsani olarak birçok destekleri vermiÅŸ durumundayız. Ä°nsani olarak ne gibi destekler verebiliriz bütün buralarda ne gibi destekler verebiliriz konuların görüÅŸme fırsatı bulduk.
 
(DÖRTLÜ ZÄ°RVENÄ°N GENÄ°ÅžLEMESÄ°) Bu yine birlikte atacağımız adımdır. EÄŸer böyle bir ÅŸeyin kararını verirsek Astana'da olduÄŸu gibi böyle bir adımı atmamız mümkündür.
 
MERKEL: Suriye halkının tamamı uluslararası denetim altında yapılacak seçimlerde kendi karar vermelidir. Suriyelilerin de bu karara katılmaları gerekiyor. Suriye rejimi birçok insana gerçekten de çok çok sayıda insanı öldürdü. Bu sürecin aynı ÅŸekilde sürdürülebileceÄŸini umuyorum.
 
MACRON: Ben de zaten konuÅŸmanın baÅŸlangıcında açıkça söylemiÅŸtim. ErdoÄŸan'ın söylediklerine katılıyorum. Suriye'nin kendi geleceÄŸini belirleyebilmesi için gerekli ÅŸartları ortaya koymasında yardımcı olabiliriz. Tabii ki burada bir egemen hükümet var buna saygı gösterilmesi gerekiyor fakat uluslararası toplumun baskısını gösterek. Uluslararası topluluÄŸun da bir söz hakkı var. Soçi'de verilen kararlar doÄŸrultusunda uluslararası topluluÄŸun da söyleyeceÄŸi ÅŸeyler var. Suriye halkının egemenliÄŸine saygı göstereceÄŸiz. Burada söylememiz gereken ÅŸey bu rejimin artık Suriye'nin tamamını temsil etmediÄŸi. Bizim burada talebimiz var. Bu da halkın kendini özgür ÅŸekilde ifade etmesine yer vermek. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.