Sosyal Medya

Güncel

İstanbul Yeni Havalimanı açılışına kimler gelecek ?

Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki açılışına çok sayıda ülke lideri de bizzat katılacak



BaÅŸkan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, dünyanın dört bir yanından gelecek konuklarla açılışını yapacağı 3'üncü havalimanındaki tören, pazartesi günü saat 16.00'da açılacak.

Dünyanın en büyük havalimanı olacak Ä°stanbul Yeni Havalimanı'nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki açılışı öncesi hazırlıklar son aÅŸamaya geldi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, pazartesi günü açılışı dünyanın dört bir yanından gelecek konukların ÅŸahitliÄŸinde yapacak.

Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inÅŸa edilen havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diÄŸer etapları da yolcu artışlarına baÄŸlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Kamu kaynakları yerine özel sektörün kaynaklarıyla yap-iÅŸlet-devret (YÄ°D) modeliyle inÅŸa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Açılışa çok sayıda ülke lideri gelecek

Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Åžeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova CumhurbaÅŸkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Prof. Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Igor Dodon, Pakistan Ä°slam Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic, Sudan CumhurbaÅŸkanı FeldmareÅŸal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi BaÅŸkanı (BaÅŸbakan) Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Kongo Demokratik Cumhuriyeti BaÅŸbakan Yardımcısı ve UlaÅŸtırma ve Ä°letiÅŸimden Sorumlu Bakanı, Slovenya BaÅŸbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan DışiÅŸleri Bakanı David Zalkaliani (heyet baÅŸkanı), Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif (heyet baÅŸkanı), Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri BaÅŸkanı Irina Vlah katılacak.

Trafik aynı gün açılacak

Kuzey Marmara Otoyolu'nun, Ä°stanbul Yeni Havalimanı'na ulaşımı saÄŸlayacak yollar arasında yer alan Tayakadın KavÅŸağı-Odayeri kesimi, 29 Ekim'de trafiÄŸe açılacak.

Karayolları Genel MüdürlüÄŸünün, Resmi Gazete'de yayımlanan duyurusunda, "Kuzey Marmara Otoyolu (3. BoÄŸaz Köprüsü dahil) Projesi Kınalı-Odayeri (baÄŸlantı yolları dahil) Kesiminin Yap-Ä°ÅŸlet-Devret Modeli ile Yapılması, Ä°ÅŸletilmesi ve Devri" iÅŸi kapsamında, Yassıören KavÅŸağı-Odayeri arasında kalan Tayakadın KavÅŸağı-Odayeri (Tayakadın baÄŸlantı yolu dahil) kesiminin trafiÄŸe açılmasına engel bir eksiklik bulunmadığı belirtildi.

Bu kapsamda otoyolun söz konusu kesiminin 29 Ekim'de trafiÄŸe açılacağı kaydedildi.

Ä°lk uçuÅŸ Ankara'ya

Açılış konuÅŸmalarının ardından hizmete açılacak havalimanından ilk sefer, THY tarafından Boeing 777 ile 31 Ekim'de Ankara'ya düzenlenecek. Ä°lk etabı hizmete açıldığında günlük 5'er kalkış ve iniÅŸin olacağı havalimanından, 1 Kasım'da Antalya, 2 Kasım'da da Ä°zmir'e uçak seferi yapılacak.

THY buradan yurt dışına ilk uçuÅŸunu 1 Kasım'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Ercan Havalimanı'na yapacak. Azerbeycan'ın Bakü Haydar Aliyev Havalimanı'na ilk uçuÅŸ ise 8 Kasım'da gerçekleÅŸtirilecek.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniÅŸ-kalkış yapabilecek, 350'den fazla destinasyona uçuÅŸ olacak. Havalimanı, 250 havayolu ÅŸirketine hizmet verecek.

Toplu taşıma indirimli

Öte yandan, yıl sonuna kadar Ä°stanbul Yeni Havalimanı'ndan ÅŸehir merkezine toplu taşıma ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilecek, havalimanı otoparkı da ücretsiz kullanılabilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.