Sosyal Medya

Şahin Mengü: Genel Merkez, Muharrem İnce'nin dediklerini umursamıyor

2019 yerel seçimlerine yaklaşılırken partiler de adaylarını belirlemek için çalışmalarını hızlandırdı. Kulislerde çeşitli isimler konuşulurken, özellikle CHP'de, Genel Merkez'den bağımsız hareket eden CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin çıkışları tartışmalara neden oldu.



24 Haziran CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde CHP'nin adayı olan Ä°nce, Ä°stanbul adaylığıyla ilgili pek çok kez demeç verdi. CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri sonrası Ä°stanbul adaylığını kesinlikle kabul etmeyeceÄŸini dile getiren ince son olarak CNN Türk'teki bir programda adaylığa yeÅŸil ışık yaktı. Ä°nce yaptığı açıklamada; "Ä°stanbul demek, Türkiye demektir. Ä°stanbul'dan baÅŸlayan bir hikayeyle Türkiye'nin hikayesi düzeltilebilir. Benim böyle bir talebim yok ama Ä°stanbul'da partinin 259 bin üyesi var. Bu 259 bin üyenin önüne sandık konursa, onlar seçerse adayı o zaman varım. Onun haricinde yokum." dedi.
 
Ä°stanbul'da 'Ä°nce' hesaplar
Ä°nce, Ä°stanbul adaylığı için ön seçim ÅŸartını öne sürerken, anketlerde CHP'li seçmenin Ä°stanbul'da ilk tercihinin Gürsel Tekin olduÄŸu iddia ediliyor. Ankara'da ise CHP'nin aday olarak bir önceki yerel seçimlerde AK Parti'nin adayı Melih Gökçek'le kıyasıya mücadele veren Mansur YavaÅŸ'ın ismi öne çıkıyor. KılıçdaroÄŸlu, Ä°ngiltere ziyaretinde de YavaÅŸ'ın aday gösterme eÄŸilimlerinde olduklarını dile getirmiÅŸti. Peki, CHP'de son durum ne? Muharrem Ä°nce neden ön seçim ÅŸartını öne sürüyor? Ön seçime Genel Merkez nasıl bakıyor? Ankara'da ismi geçen Mansur YavaÅŸ için taban ne düÅŸünüyor? Ä°nce'nin çıkışlarını ve gelinen noktada CHP'nin aday belirleme stratejilerini Eski CHP Milletvekili Åžahin Mengü THM Haber'e deÄŸerlendirdi.
 
"BaÅŸka sorunlar varken sürekli ön seçim konuÅŸuluyor"
Muharrem Ä°nce'nin, Ä°stanbul için ön seçim ÅŸartı koymasıyla ilgili görüÅŸlerini paylaÅŸan Mengü ÅŸunları söyledi: "Bir Cumhuriyet Halk Partili olarak her fırsatta birilerinin çıkıp ön seçimle ilgili konuÅŸmasından hoÅŸlanmıyorum. 'CHP'de ön seçim olsun mu, olmasın mı?' Türkiye'nin bu sorudan daha öncelikli sorunları var. Türkiye'nin büyük sorunları hakkında fikir beyan etmemiz gerekirken, biz hala kendi içimizdeki meselelerle uÄŸraşıyoruz. 'Halk, bizden ne bekliyor?', 'Halkın talepleri neler?' Bu sorulara yanıt aramaktansa 'Ön seçim yapalım mı, yapmayalım mı? tartışmasının içine giriyoruz. Tabii ki ön seçim yapılmasını her partili ister. Fakat ÅŸu an Türkiye'nin baÅŸka sorunları var. Cumhuriyet Halk Partililer olarak ilgilenmemiz gereken baÅŸka unsurlar var."
 
" Genel Merkez'in, Ä°nce'nin açıklamalarını çok fazla ciddiye aldığını sanmıyorum "
Ä°stanbul'da ön seçim yapılmayacağını belirten Mengü "Muharrem Ä°nce, Ä°stanbul'dan aday olursa kazanır mı? Bilmiyorum fakat CHP, iyi bir aday belirlerse Ä°stanbul dahil her yerde seçimleri kazanabilir. Açıkçası Genel Merkez'in, Ä°nce'nin açıklamalarını çok fazla ciddiye aldığını sanmıyorum. Ä°nce'nin söylemleri de Genel Merkez'in politikalarını çok etkilemez. Gürsel Tekin aday olabilir mi? Olsa bile Tekin, Ä°stanbul'u taşıyamaz. Ä°stanbul dediÄŸimiz vilayet; dünyanın birçok ülkesinden büyük, birçok bakanlıktan daha fazla bütçeye sahip ve 20 milyon kiÅŸinin yaÅŸadığı sanayi ve kültür kenti. Böyle bir ÅŸehri, Tekin'in taşıması mümkün deÄŸil. Ä°stanbul adayı, en azından bakanlık yapabilecek düzeyde biri olmalı. CHP, kesinlikle belli bir kültür seviyesine ve donanıma sahip bir kiÅŸiyi Ä°stanbul'dan aday göstermelidir."
 
"Bu iÅŸler külhanbeyliklerle olmaz"
Ankara'da Mansur YavaÅŸ isminin öne çıkmasına iliÅŸkin de Mengü ÅŸu ifadeleri kullandı: "Ä°stanbul ya da Ankara'da kim aday olursa olsun tabii ki CHP tabanı sandıkta yine CHP'nin adayını destekler. Fakat CHP dışından gelebilecek oylara karşı da saÄŸlam adaylar belirlenmeli. Bu iÅŸler külhanbeyliklerle olmaz. Ä°stanbul, Ankara ya da diÄŸer büyük ÅŸehirlerin belediye reisleri çok önemlidir. Böyle mevkilere çok farklı ve donanımlı insanlar getirilmeli. Mansur YavaÅŸ, bir önceki seçimi kılpayı kaçırdı hatta benim sempati duyduÄŸum bir isim. Ama bir Cumhuriyet Halk Partili olarak milyonlarca insanın oyunu alan bir parti neden kendi içinden birini aday yapmaz? Cumhuriyet Halk Partisi'nin her adayı, Cumhuriyet Halk Partili olmak zorundadır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.