Sosyal Medya

New York Times: Erdoğan çelmeyi taktı

Gazete, başyazısında, Türkiye’nin, Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumluluğundan kaçmasını engellemeye çalıştığını kaydediyor.



BaÅŸyazı özetle ÅŸöyle devam ediyor: “CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın hükümetinin kontrolündeki haber medyası son üç haftadır Kaşıkçı cinayetinin en dehÅŸet verici ayrıntılarını paylaÅŸarak tüm dünyanın dikkatini genç Veliaht Prens’in gaddarlığına çekti. ErdoÄŸan, dünse ilk kez önceden planlanmış olarak tanımladığı cinayetin kronolojik ayrıntılarını parti üyelerine hitaben yaptığı konuÅŸmada anlattı. Cinayette parmağı olduÄŸu sanılan 18 zanlının Türkiye’de adalet karşısına çıkarılması talebinde bulunan ErdoÄŸan, cinayet emrinin Veliaht Prens ya da Veliaht Prens’e yakın bir kiÅŸi tarafından verilmiÅŸ olduÄŸunu ima etti.
 
BaÅŸkan Trump ve damadı Jared Kushner’la yakın iliÅŸki içinde olan bölgesel güç Suudi Arabistan’a yönelik böylesi açık bir meydan okuma, ErdoÄŸan açısından çok cesur bir adım. Peki ErdoÄŸan, bu adımı atarak ne yapmayı amaçlıyor? Gazetecileri ve basın özgürlüÄŸünü baskı altına alma konusundaki siciline bakıldığında ErdoÄŸan’ın bir gazetecinin öldürülmesinden hislenmesi olasılığı, düÅŸük. Basın özgürlüÄŸünü savunan örgütler, geçen yıl Türkiye’nin gazetecilerin iÅŸlerini yapmalarından ötürü en çok cezalandırıldıkları ülke olduÄŸunu bildirmiÅŸti. Peki ErdoÄŸan basın özgürlüÄŸünü savunmuyorsa o zaman hangi ilkeleri savunuyor? ErdoÄŸan’ın yabancı bir gücün Türkiye sınırları içinde böylesi küstah bir cinayet iÅŸlemesi karşısında öfkelendiÄŸine ÅŸüphe yok. Ancak ErdoÄŸan, konuÅŸmasında, beklendiÄŸi kadar ileri gitmedi. Prens Muhammed’i dolaylı olarak suçladı ve Kral Selman’a yönelik saygılı ifadeler kullandı. Bundan, ErdoÄŸan’ın Suudi Arabistan’la iliÅŸkileri tam anlamıyla koparmak istemediÄŸi sonucu çıkarılabilir.
 
EÄŸer ErdoÄŸan Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ses kaydı ya da baÅŸka bir istihbarata sahipse, bu, 33 yaşındaki Prens Muhammed’in iktidara tırmanış yolunu kesme gücüne de sahip demektir. Bu da ErdoÄŸan’ın gerçek emeli olabilir. ErdoÄŸan’ın Kaşıkçı meselesini bölgesel rakibinin gücünü kırma ve Türkiye’yi egemen Sünni Müslüman ülke haline getirme fırsatı olarak gördüÄŸü, neredeyse kesin. Bir yandan da yeni bir Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun başına geçme hayalleri kuran ErdoÄŸan, 15 yılı aÅŸkın iktidarı boyunca ülke içindeki kontrolü pekiÅŸtirdi, muhalifleri tutukladı, bağımsız medyayı bastırdı. Kötü yönetimin doÄŸurduÄŸu ekonomik sıkıntılar, otoriterleÅŸme, yolsuzluklar ve hukukun üstünlüÄŸünün umursanmaması, ErdoÄŸan’ı zayıflattı.
 
Ancak Türkiye’nin devam eden tüm sorunlarına raÄŸmen ErdoÄŸan, Suudi Arabistan’ı cinayet iÅŸleyen bir zorba ülke olarak öne çıkararak, her otokrat için tecrübeyle sabit olan bir taktiÄŸe, yani halkını ortak bir düÅŸman etrafında birleÅŸtirme yoluna gidebilir. ErdoÄŸan’ın bu yüzleÅŸmeden daha da güçlenerek çıkma olasılığı çok yüksek.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.