Sosyal Medya

Güncel

Keşmir'de sokaklar karıştı

Hindistan askerlerinin açtığı ateş sonucu 2 direnişçinin ölmesi üzerine gösteriler düzenlendi, polisin müdahalesinde en az 6 kişi yaralandı



Hindistan iÅŸgali altındaki KeÅŸmir'de güvenlik güçleri ile çıkan çatışmada 2 direniÅŸçinin hayatını kaybetmesi üzerine yöre halkı gösteriler düzenledi.

Polis, ihbar üzerine Srinagar ÅŸehrinde bir semti güvenlik çemberine alan güvenlik güçleri ile direniÅŸçiler arasında çıkan çatışmada 2 direniÅŸçinin öldüÄŸünü, 4 asker ve 2 polisin yaralandığını iddia etmiÅŸti. 

Yöre halkı, Hindistan askerlerinin çatışma sırasında direniÅŸçilerin bulunduÄŸu evi yaktığını ileri sürdü.

Bölge halkı, Hindistan yönetimi karşıtı gösteriler düzenledi.

Göstericilerin emniyet güçlerine taÅŸ attığını ileri süren polis, protestoculara göz yaÅŸartıcı gaz ve Yeni Delhi yönetiminin yasakladığını duyurduÄŸu pallet silahlarla müdahale etti.

Polisin göstericilere müdahalesi sonucu en az 6 kiÅŸi yaralandı.

Ä°ngiltere 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik ÅŸeklinde yönetilen KeÅŸmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleÅŸme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan KeÅŸmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan'la birleÅŸmeye karar verdi. Karara Müslüman KeÅŸmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaÅŸtı. Ä°ki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaÅŸ çıktı.

KeÅŸmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiÄŸi bölgeleri "Cammu KeÅŸmir" eyaleti adı altında kendine baÄŸladı. Cammu KeÅŸmir, ÅŸu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoÄŸunlukta bulunduÄŸu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki KeÅŸmir'e "Azad KeÅŸmir (Bağımsız KeÅŸmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948’den itibaren aldığı kararlarla KeÅŸmir'in askerden arındırılmasını ve geleceÄŸinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.