Sosyal Medya

Kürsü

Hayrettin Karaman- Ne mutlu Müslümanım diyene

Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak



Durup dururken, iÅŸler yoluna girmekte iken, DoÄŸu halkımız terör belasından kurtulup halkımızın geri kalanı ile bütünleÅŸme meyli daha bir güç kazanmış iken “bu ülkede yaÅŸayan bütün insanlara Türküm dedirten ve mutluluÄŸun da ancak Türk olmakla gerçekleÅŸeceÄŸini ifade eden” bir andı tekrar okullarda mecburi hale getirmek bu ülkeye iyilik deÄŸildir, öncelikle bunu bilelim. Ülkemize ve halkımıza bu kötülüÄŸü yapanların maksatları üzerinde düÅŸünelim.
 
Bu ülkede ve Ä°slam dünyasında birlik, beraberlik, huzur, dayanışma, izzet ve istiklalin önemli bir ÅŸartı olan güç istiyorsak hangi bağın daha fazla insanı kapsadığı ve kardeÅŸ kıldığı konusu üzerinde düÅŸünerek hareket edelim.
 
Ben “Ne mutlu Türküm diyene” dersem bu cümleye gönüllü olarak katılan ve mefhumunu hayata geçiren insan sayısı ne kadardır?
 
Ben bir Özbekistan seyahatimde Özbeklerle sohbet ederken “hepimiz aynı kökten geliyoruz, Türküz” demiÅŸtim, Özbekler “Hayır biz Türk deÄŸiliz Özbekiz” diye itiraz ettiler, haylice münakaÅŸa ve müzakere ettik. Maalesef olan olmuÅŸ, Türk olan Müslüman kardeÅŸlerimizi bile hem Ä°slam’dan hem de Türklük’ten uzaklaÅŸtırmışlar.
 
Åžimdi yapılacak ÅŸey, kendini Türk bilmeyen ve hissetmeyen insanlara zorla “Ben Türküm” mü dedirtmektir, yoksa herkesi kendi etnik aidiyeti ile baÅŸ baÅŸa bırakıp tartışma götürmez bir baÅŸka baÄŸa dayalı kardeÅŸliÄŸi ve birlikteliÄŸi mi güçlendirmektir?
 
Cevabım, elbette ikincisidir.
 
Allah Teâlâ kitabında ÅŸöyle buyuruyor:
 
“Allah’a çağıran, güzel ahlak ile amel eden ve ‘ÅŸüphe yok ki ben Müslümanlardanım’ diyenin sözünden daha güzel sözü olan kimse yoktur!” (Fussılet: 41/33).
 
Åžu halde Müslümanlara göre en güzel söz, Ä°slam’ı yaÅŸayarak “Ben Müslümanım” demektir ve bu sözden daha güzeli olamaz; ancak bunu yapan ve söyleyen kimse mutluluÄŸun yoluna girmiÅŸ olur.
 
Ülkemizde ve Ä°slam dünyasında seyahat ediyoruz, insanlarla görüÅŸüyoruz, “esselamu aleykum” deyince kalplerin kapıları açılıyor, “Ben filan ülkedenim ve elhamdülillah Müslümanım” deyince de adeta insanlarla birden akraba oluyoruz. Ama Müslümanlar birbirini tanır iken “Ben Türküm, Kürdüm, BoÅŸnakım. Çerkesim, Fransızım…” deyince karşısındaki aynı etnik gruba mensup deÄŸilse sadece tanımış oluyor, baÅŸkaca bir müspet duygu söz konusu olmuyor. Evet, karşısındaki de aynı gruptan ise daha bir yakınlık duygusu oluÅŸur, ama bu duygu, aynı etnik gruptan olmayana karşı bir ayrıma sebep olamaz.
 
“Ne mutlu Müslümanım diyene” dediÄŸim zaman 1,7 milyar insan benim mutluluÄŸuma katılıyor. “Ne mutlu Türk’üm diyene” dediÄŸim zaman Türkiye’deki insanların bile birçoÄŸu bana katılmıyor, bu söz onları mutlu etmiyor.
 
Bir vatandaÅŸ “Ben Türk’üm ve böyle olmaktan da mutluyum” diyebilir, ama “Kim benim dediÄŸimi derse o mutludur” diyemez, bunu demeye hakkı yoktur.
 
Gelin bu kısır çekiÅŸmeyi geride bırakalım, çocuklarımızı da bu tartışmalı andı tekrar etmeye mecbur etmeyelim, bunun yerine halkın en çoÄŸunu mutlu edecek sözler bulalım ve mutluluÄŸun sebeplerini paylaÅŸmaya bakalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.