Sosyal Medya

Hakan Albayrak: AK Parti resmî ideolojiye en aykırı görüşlerin bile korkusuzca ifade edilebildiği bir partiydi

Hakan Albayrak- Karar



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve AK Parti, son senelerde “yerlilik-millilik” ve “beka” vurgularıyla beraber “Atatürk” vurgusunu da artırdı.
 
İktidarın yarı resmi yayın organlarında bunlar aynı bağlamda zikrediliyor.
 
Mesela, “Atatürk” zamanında CHP’nin ne kadar “yerli ve milli” bir parti olduÄŸu anlatılarak, iktidarın yerlilik-millilik anlayışının “Atatürkçülük” ile özdeÅŸleÅŸtiÄŸi ve dolayısıyla iktidarın milli bekayı “Atatürkçülük” ile kaim gördüÄŸü intibaı uyandırılıyor.
 
Aynı medyada -“Atatürk” karşıtlığını da ifade eden- “Ä°slamcılığın” hedef tahtasına oturtulması, bu intibaı kuvvetlendiriyor.
 
MHP ile ittifakın AK Parti’yi milliyetçi ve hatta ulusalcı bir havaya büründürdüÄŸü, en azından milliyetçiliÄŸe ve hatta ulusalcılığa açık hale getirdiÄŸi yönünde yaygın bir kanaat de var.
 
Hatta, Bozkurt Efsanesine bir atıf olan ve dolayısıyla düpedüz ırk temelli bir Türklük anlayışını ifade eden bozkurt iÅŸareti, MHP’nin AK Parti’ye eklemlenmesi ile beraber mevcut iktidarın ve dahî devletin bir sembolü gibi algılanmaya baÅŸladı.
 
Koyu milliyetçi ve “Atatürkçü” cereyana direnmek, eski Türkiye’de olduÄŸu gibi kolayca “ihanet”le yaftalanabilir hale geldi.
 
Bunlara, ‘tartışmalı’ kararların yargıda -yine eski Türkiye’de olduÄŸu gibi- adeta kural haline gelecek kadar çoÄŸaldığı vakıasına da ekleyelim.
 
Bütün bunlar, Danıştay 8. Dairesi’nin Kemalist “öÄŸrenci andı” ile ilgili kararını mümkün kılan atmosferi oluÅŸturdu.
 
***
 
ErdoÄŸan’ın evvelki gün AK Partili milletvekillerine hitaben yaptığı konuÅŸmada o Danıştay kararını sertçe eleÅŸtirmesi ve Kemalist “öÄŸrenci andı”nı yerin dibine batırması (Hay Allah razı olsun) sürur verici olmakla beraber, söz konusu atmosferi deÄŸiÅŸtirmeye kafi gelmeyecektir.
 
MHP ile ittifakın sona ermesi veya mahalli seçim sürecinde askıya alınması da bunu temine yetmez (ama yardımcı olabilir).
 
AK Parti, Kemalist paradigmayla çatır çatır hesaplaÅŸarak ve ÅŸovenizmi ayak altına alarak, resmî ideolojiye en aykırı görüÅŸlerin bile korkusuzca ifade edilebildiÄŸi ve esenlik içinde tartışılabildiÄŸi bir hürriyet ve hukuk ortamını büyük ölçüde tesis ederek, bunu tabanına ve ötesine benimsetmeyi baÅŸararak Türkiye’nin ufkunu aydınlatan bir partiydi; ErdoÄŸan, o siyasi ve toplumsal iklimi geri getirmeye matuf bir siyaset, strateji, söylem ve tavır deÄŸiÅŸikliÄŸine gitmeli, AK Parti’yi ve elindeki medya gücünü de bu yolda seferber etmeli.   
 
O siyasi ve toplumsal iklim geri getirilemezse, Türkiye ile beraber ErdoÄŸan/AK Parti iktidarının da ufku kararacaktır; çünkü, eski Türkiye’nin –bazı yüzeysel deÄŸiÅŸikliklerle- yeniden üretilmesine hizmet eden mevcut atmosfer, bu iktidarın ‘kullanmaya’ çalıştığı ÅŸeylerin asıl sahiplerini ihya eder.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.