Sosyal Medya

Guardian: Erdoğan, Suudi Veliaht Prensin iplerini eline aldı

Chulov'un analizinde, Erdoğan ve Veliaht Prens Muhammed'in Kaşıkçı cinayeti üzerinden karşı karşıya gelişi işleniyor:



Makalede bugün iki liderin yaklaşık aynı saatlerde konuÅŸma yapacağı, Prens Muhammed'in Suudi Arabistan yatırım zirvesinin açılışında konuÅŸacağı, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın ise Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bir açıklama yapacağı aktarılıyor.

Analiz ÅŸöyle devam etti:

"ErdoÄŸan sözüne sadık kalırsa Türkiye'nin topladığı ve Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'yı öldürmeyi planladığını gösteren kanıtların çoÄŸu açıklanacak: Resimler, video ve hatta Kaşıkçı'nın ölümünü belgeleyen bir ses kaydı.

"Bu sefer bürokratları deÄŸil ErdoÄŸan'ın kendisi adını ortaya koyacak."

'TECRÜBELÄ° TÜRK LÄ°DER KRÄ°ZÄ° FIRSATA ÇEVÄ°RDÄ°'

"Yatırım zirvesi yaklaşırken Suudi Arabistan'da sarayın bazı odalarını panik sarmış durumda. ErdoÄŸan Suudileri tam da istediÄŸi gibi köÅŸeye sıkıştırdı. Hiçbir zaman 33 yaşındaki prense yakın hissetmeyen tecrübeli Türk lider krizi fırsata çevirdi.

"Bu iki liderin Orta DoÄŸu için çok farklı vizyonları var. ErdoÄŸan hem ülkesinde hem de sınırlarının ötesinde siyasal Ä°slam'ı savundu. Özellikle Mısır'da eski baÅŸbakan Muhammed Mursi'nin iktidara gelmesi ve düÅŸmesinin ardından Türkiye Katar ile yakınlaÅŸtı. Mursi'nin düÅŸüÅŸünün ardından kaçanlara kapılarını açtı ve Suudi Arabistan ile müttefiki BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE) varoluÅŸsal bir tehdit olarak gördüÄŸü Müslüman KardeÅŸler'i savundu.

"Fakat bölgesel güç ve etki mücadelesinde kaybeden taraf oldu.

"Öte yandan Prens Muhammed ise Suudi Arabistan'ı baÅŸtan aÅŸağı yenilemeye giriÅŸti. Mursi iktidardan düÅŸtükten sonra Suudi Arabistan, Mısır ve BAE üçlüsü kazanan tarafta oldu.

"ErdoÄŸan için Kaşıkçı cinayet tarihi bir an oldu. Riyad'ın müttefiklerinin bile tepkisini çeken zalim bir eylem, ona durumu tersine çevirme ÅŸansı sundu."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.