Sosyal Medya

Güncel

THY uçağını durdurarak Afgan sığınmacının sınır dışı edilmesini engelleyen Elin hapis cezasına çarptırılabilir

THY uçağını durdurarak sığınmacının sınır dışı edilmesini engelleyen İsveçli Elin hapis cezasına çarptırılabilir



THY uçağını durdurarak sığınmacının sınır dışı edilmesini engelleyen Ä°sveçli Elin hapis cezasına çarptırılabilir

Ä°sveç'te THY uçağını durduran ve 'Afganistan'da savaÅŸ var. Bu sığınmacıyı ölüme gönderiyorlar, buna izin vermeyeceÄŸim' diyerek Afgan yolcunun sınır dışı edilmesini engelleyen aktivist Elin Ersson hakkındaki iddianame tamamlandı.

 

Ä°sveçli savcılığın hazırladığı iddianamede, Ersson'un temmuz ayında THY uçağında koltuÄŸuna oturmayı reddederek bir Afgan sığınmacının sınır dışı edilmesini engellemesi 'havacılık yasalarına aykırı' olduÄŸu ifade edildi.

Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesine karşı mücadele eden bir sivil toplum kuruluÅŸunun üyesi olan 21 yaşındaki Ersson, iddianamede belirtilen suçtan hüküm giyerse 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

 

Ä°sveç gazetesi Svenska Dagbladet'e konuÅŸan savcı James von Reis, "Bu eylemi, uçağın kalkışını engellemek amacıyla yaptı" ifadelerini kullanarak Ersson'un suçlu olduÄŸunu savundu.

 

Ersson'un avukatı Thomas Fridh ise, Ä°sveçli genç kadının eyleminin herhangi bir yasaya aykırı olmadığını belirterek, "Olay süresince uçağın kaptanının talimatlarını uygulamaya hazırdı. Pilot uçaktan ayrılmasını istediÄŸinde de uçaktan hemen ayrıldı" ÅŸeklinde konuÅŸtu. Avukat Fridh, söz konusu yasanın uçağın havalanmış durumda olması halinde uygulanabileceÄŸin, kalkış yapmamış olan uçaklar için geçerli olamayacağını dile getirdi.

 

ERSSON: SIÄžINMACILARIN AFGANÄ°STAN'A GÖNDERÄ°LMESÄ°, ASLINDA ÖLÜME GÖNDERÄ°LMESÄ° DEMEK

 

Hakkında düzenlenen iddianameye dair açıklama yapan Ersson ise, "Bir kiÅŸiyi oraya (Afganistan'a) göndermek, aslında ölümüne göndermek anlamı taşıyor. Ölüm cezasına karşı çıkan biri olarak, savaÅŸ koÅŸulları altındaki bir ülkeye gönderilmekle karşı karşıya olanlar için harekete geçmek hakkım" ifadelerinde bulundu.

Pek çok Avrupa ülkesi, Afganistan'ı güvenli ülke olarak kabul ettiÄŸi için son aylarda çok sayıda Afgan sığınmacıyı ülkelerine geri gönderiyor.

 

9 AYDA 2 BÄ°N 798 SÄ°VÄ°L ÖLDÜ

 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Afganistan Yardım Misyonunun (UNAMA) yayımladığı rapora göre, ülkede 1 Ocak-30 Eylül döneminde 2 bin 798 sivil öldü, 5 bin 252 sivil yaralandı.

Afganistan'da bu haftasonu yapılan meclis seçimlerinde ise 200'e yakın saldırı gerçekleÅŸtirilirken, çoÄŸu sivil 36 kiÅŸi hayatını kaybeti, 126 kiÅŸi yaralandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.