Güncel
Cemal Kaşıkçı'nın vasiyeti ortaya çıktı
Follow @dusuncemektebi2
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayıyla ilgilenen aktivistler, yazarlar ve gazeteciler, "Cesedi nerede?" sorusuna cevabını ararken, Kaşıkçı'nın vasiyeti ortaya çıktı.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de giriÅŸ yaptığı Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸundan çıkmamasının ardından geçen 18 gün sonrasında Suudi makamları, orada çıkan bir kavga sonucu öldüÄŸünü itiraf eden açıklamalarda bulundu.
GeliÅŸmeleri ilk günden itibaren yakından takip eden herkesin birinci gündeminde "Kaşıkçı'nın cesedi nerede?" sorusu yer alıyor.
Kaşıkçı'nın ölümüne dair Suudilerden gelen açıklamalar, olayın nasıl geliÅŸtiÄŸine ışık tutmazken, cesedin ÅŸu an nerede olduÄŸuna dair de herhangi bir cevap barındırmıyor.
Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayıyla ilgilenen aktivistler, yazarlar ve gazeteciler, Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduÄŸunu bilmek istiyor.
Amerikan Newyork Times gazetesi yazarı Roger Cohen, öldürülme haberinin ardından kaleme aldığı yazısında, alaycı üslupla ölüm olayına iliÅŸkin "Kavgada elle boÄŸularak mı?" öldürüldü sorusunu soruyor.
Cohen yazısında, "Kaşıkçı'yla görüÅŸmek için 15 kiÅŸi mi gönderildi? Onların birinde testere mi vardı? Kaşıkçı BaÅŸkonsolosluktan 17 gün sonra mı çıktı?" ÅŸeklinde sorular da soruyor.
POMPEO, RÄ°YAD'A DAHA KABUL EDÄ°LEBÄ°LÄ°R BÄ°R HÄ°KAYE YAZMALARI Ä°ÇÄ°N MÄ° YOLLANDI?
Cohen, Suudilerin hikayeyi yeniden kurguladığına iliÅŸkin düÅŸüncesini ise, "ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, Riyad'a daha kabul edilebilir bir hikaye yazmaları için yollandıysa, bu görevin baÅŸarısızlıkla sonuçlandığı müjdesini vermek gerek" ÅŸeklinde ifade ediyor.
Öte yandan Nobel Barış ödülü sahibi Yemenli aktivist Tevekkul Karman ise, Suudi Arabistan Ä°stihbarat BaÅŸkan Yardımcısı Ahmed Asiri ile Kraliyet Divanı MüsteÅŸarı Suud bin Abdullah el-Kahtani'nin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı "suikastını skandalsız bir ÅŸekilde tamamlamada baÅŸarısız oldukları için görevden alındıkları" yorumunu yaptı.
Adı geçen iki ÅŸahsiyetin görevden alınmalarının ardından Kral Selman bin Abdulaziz, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın baÅŸkanlığında kurulacak yeni bir komisyonla ülkenin genel istihbarat teÅŸkilatının yeniden yapılandırılması emrini verdi.
TÄ°TÄ°ZLÄ°KLE Ä°NCELENÄ°YOR
Tüm dünyanın gözü Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın yürüttüÄŸü soruÅŸturmada. Uluslararası hukuk normları içinde yürütülen soruÅŸturmanın kapsamı geniÅŸletildi. Her detay titizlikle inceleniyor, analiz ediliyor.
Konsoloslukta 45 Türk personeli çalışıyordu. Tamamı tanık olarak ifadeye çaÄŸrıldı. Bu kiÅŸilerden 20'si ifadelerini verdi.
Konsolosluk ve baÅŸkonsolosun konutunda inceleme yapılmıştı. Bulgular tek tek analiz edildi. Elde edilen veriler soruÅŸturma birimlerine gönderildi.
'ÖZGÜRLÜK MEÅžALESÄ°NÄ° ELÄ°NE ALACAK BÄ°N CEMAL ÇIKACAK'
BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nden (BAE) tanınan akademisyen ve siyasi yorumcu Abdulhalik Abdullah, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ÅŸunları kaydetti:
"Özgürlük yolunun yoldaşına Allah rahmet etsin. Bugün benim, Kaşıkçı'nın arkadaÅŸları ve dünyanın tüm özgür insanları için çok hüzün verici bir gün. Hak sözü cesaretle söylemek için kim öne çıktıysa, özgürlük mücadelesine giriÅŸtiyse bunun bedelini ağır ödüyor. Dostum, senin yokluÄŸunda da özgürlük yürüyüÅŸü devam edecek. Cemal'in yokluÄŸunun ardından özgürlük meÅŸalesini eline alacak bin Cemal çıkacaktır."
Mısırlı düÅŸünür ve akademisyen Seyfeddin Abdulfettah ise, Kaşıkçı olayına iliÅŸkin Suudi Arabistan'ın tavrını eleÅŸtirerek, "Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın öldürülüÅŸünü defalarca niye inkar etti? Adamın cesedi nerede? KayboluÅŸundan iki hafta sonraki bir zamana dek ölümüne neden olan 'Kavga hikayesi' niye gecikti?" sorusunu yöneltti.
Yine Mısırlı ünlü aktivist Vail Guneym de "Yeryüzünün her yerinde insanlığa inananların birçoÄŸunun akıllarında ve kalbinde düÅŸünce ÅŸehidi Kaşıkçı'nın anısı yaÅŸayacak." ifadesini kullandı.
'MEDÄ°YE'DE DEFNEDÄ°LMEDÄ° VASÄ°YET ETMÄ°ÅžTÄ°'
Guneym, Kaşıkçı'yı asil bir mücadele insanı olarak tanıdığını belirterek, Suudi Krallığı'ndaki akil adamların, bu vahÅŸi suça katılan, planlayan ve onaylayan üst düzey olduÄŸuna bakılmaksızın her kim varsa cezalandırılmasının önemini kavramalarını temenni etti.
Suriyeli gazeteci Musa Ömer ise Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduÄŸunu sorarak, Kaşıkçı'nın Medine'ye defnedilme vasiyetinin olduÄŸunu hatırlattı.
Lübnanlı gazeteci Necla Ebu Mera da benzer ifadelerle, "Kavga sonucu vefat ettiyse cesedi nerede?" diye sorarak açıklamanın ciddiyetsizliÄŸine iÅŸaret etti.
Yemenli gazeteci Hamdi el-Bekkari, Twitter'da "Herkesin merak ettiği, 'Cesedi nerede?' sorusuna cevap istiyoruz" ifadelerini paylaştı.
Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduÄŸuna dair cevabın zorunlu olarak verilmesi gerektiÄŸi konusunda hemfikir yorumculardan Bahreynli gazeteci Nezihe Said ise, adaletin tesisi için Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Suudi yetkilileri görevden almasının yeterli olmadığını vurguladı.
Henüz yorum yapılmamış.