Sosyal Medya

Güncel

Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye hakkında ne düşünüyordu?

Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye hakkındaki görüşleri ortaya çıktı. Kaşıkçı'ya göre Türkiye, Ortadoğu'daki en kilit ülke...



Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'yi "yeni OrtadoÄŸu'nun oluÅŸumundaki en kilit ülke olarak gördüÄŸü" belirtildi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansında Sarah El Deeb imzasıyla yer alan "Kaşıkçı, Türkiye'yi yeni OrtadoÄŸu'nun temeli olarak görüyordu" baÅŸlıklı makalede, Kaşıkçı'nın Türkiye ile iliÅŸkileri ve OrtadoÄŸu'ya dair görüÅŸlerine yer verildi.
 
"TÜRKÄ°YE'DE YER EDÄ°NMEK Ä°STEYEN GURURLU BÄ°R ARAP'TI"
 
Kaşıkçı'nın yakın arkadaÅŸlarıyla yapılan röportajların bir araya getirildiÄŸi makalede, "Cemal Kaşıkçı, kendi atalarının anavatanı olan Türkiye'de bir yer edinmek isteyen gururlu bir Arap'tı ve Türkiye'de yaÅŸayan sürgün Arap toplumuna katkıda bulunuyordu." ifadesi kullanıldı.
 
Kaşıkçı ailesinin 1. Dünya Savaşı sürecinde nasıl Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye geldiÄŸinin anlatıldığı makalede, "Kaşıkçı için bölgede Türkiye'nin gücü ve Arap toplumunun geliÅŸimi, Ä°stanbul'un çok kültürlü ve zengin OrtadoÄŸu'nun merkezi olduÄŸu Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun özelliklerini yansıtıyordu." deÄŸerlendirmesi yapıldı.
 
Özellikle Arap Baharı'nın ardından çeÅŸitli Arap ülkelerinden Türkiye'ye, özellikle de Ä°stanbul'a çok sayıda yetenekli insanın geldiÄŸine iÅŸaret edilen makalede, Kaşıkçı'nın da burada birçok projeye imza atmak için çalışmalar yürüttüÄŸü kaydedildi.
 
"HAYATINI ABD Ä°LE TÜRKÄ°YE ARASINDA BÖLÜÅžTÜRECEKTÄ°"
 
Makalede, "Kaşıkçı, Türk niÅŸanlısıyla 3 Ekim'de evlenmeyi planlıyordu. Ä°stanbul'da bir ev satın almıştı ve daha önce yerleÅŸtiÄŸi ABD'nin Virginia eyaleti ile Ä°stanbul arasında hayatını bölüÅŸtürmeyi düÅŸünüyordu ancak o konsolosluktan hiç çıkmadı." ifadesine yer verildi.
 
Makalede, Kaşıkçı'nın arkadaşı Suriyeli film yapımcısı Ä°yad El Hacı'nın, "Bazen ülkelerimizden uzakta iki yabancı olarak oturup Türkiye ve ABD'deki Araplar hakkında konuÅŸurduk. Sürgünde yaÅŸamaktan dolayı acı duyuyordu ama aynı zamanda görüÅŸlerini serbestçe dile getirmekten ve yeni hayatından dolayı memnundu." ÅŸeklindeki görüÅŸü aktarıldı.
 
Ä°stanbul'daki Türk Arap Medya DerneÄŸi yöneticisi Fatih Öke'nin, "Burada bazı ortak projeler yapmak üzere Kaşıkçı ile planlamalar yapıyorduk. Kendisi bizim için deÄŸerli tavsiyelerde bulunurdu." ifadesinin de yer aldığı makalede, Kaşıkçı'nın Suriye konusundaki hassasiyetine de vurgu yapıldı.
 
"SURÄ°YE KONUSUNDA TÜRKÄ°YE'YE DESTEK VERÄ°YORDU"
 
"Kaşıkçı son röportajlarında Türkiye'nin Suriye politikasına destek verirken, kendi ülkesinin duruÅŸunu eleÅŸtiriyordu." denilen yazıda, Suudi Arabistan'ın ABD ile yakınlaÅŸması sonucunda Suriye'deki duruÅŸunu da Washington eksenli olarak belirlediÄŸine iÅŸaret edildi. Ayrıca Kaşıkçı'nın, Riyad'ın Yemen ve Katar politikalarını da sık sık eleÅŸtirdiÄŸi belirtildi.
 
Makalede Kaşıkçı'nın bir diÄŸer arkadaşı Azzam Tamimi'nin ÅŸu görüÅŸleri de paylaşıldı:
 
"Kaşıkçı kendisine Ä°stanbul'da sıcak bir yer bulmuÅŸtu. Ä°stanbul'da kendinizi bir yabancı gibi hissetmezsiniz; insanlar, yemekler, alışkanlıklar. Ayrıca Türkiye'nin mevcut siyasi otoritesi, yüz yıl önce Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun düÅŸüÅŸünden bu yana Araplara en yakın olanıdır. (CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan) ErdoÄŸan ve onun partisi, Araplara kapılarını açtı."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.