Sosyal Medya

Kürsü

İbrahim Tenekeci- Kitaplar arasında

Ä°brahim Tenekeci- Yeni Åžafak



Bu sene yayın dünyası için hayli meÅŸakkatli geçiyor. Nedeni malum. Yine de kıymetli kitaplar birbiri ardına yayınlanıyor. Zahmet ile rahmet daima birdir, beraberdir.
 
Masamın üstünde ve hemen yan rafta biriken eserler, emekler. Kimi okundu, kimi sırasını bekliyor. Ahmet Murat ne kadar haklı: Okunmayı bekleyen kitaplara bakıp heyecanlanan kiÅŸi gençtir, kederlenen ise artık deÄŸil.
 
Okunan kitapların bir kısmını paylaşmak isterim.
 
1977 doÄŸumlu Ercan Yıldırım, külliyat oluÅŸturma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Åžimdiden on kitaba ulaÅŸtı bile. Son eseri Türkiye’nin Yeni Kültürü. (Pınar Yayınları, Eylül 2018) Kitap, büyük ölçüde kültürel iktidar meselesini iÅŸliyor. Yıldırım’ın ileriyi gören yazıları bize hep aynı kelimeyi hatırlatıyor: Basiret.
 
Hüsrev Hatemi Hocamız seksen yaşında. Bütün ÅŸiirleri yeniden tek kitap haline geldi. (AÄŸustos Melâli, Dergâh Yayınları, Mayıs 2018) Melal, keder ve hüzün anlamına geliyor. Uygun bir kitap ismi olmuÅŸ. Hüsrev Hatemi, kültürümüzün tapu sicil muhafızı ve edebiyatımızın hafızasıdır. Ülkemizin yetmiÅŸ yıllık sosyal tarihini onun ÅŸiirleri üzerinden okumak mümkündür.
 
Hasan BozdaÅŸ, ÅŸiirlerini özenle takip ettiÄŸim bir ÅŸair. Ä°nÅŸallah yürüyüÅŸü uzun soluklu olur. Böyle bir yetenekten mahrum kalmak istemeyiz. Ä°lk ÅŸiir kitabı güzel bir ayda Hece Yayınları’ndan çıktı: Adil Bir AkÅŸam, Nisan 2018. Altını çizdiÄŸimiz dizelerden iki tanesini buraya alalım: “Tanrılar büyüdü, gökdelen oldu.” (Sayfa 27) “Babam fıkıh okur, ben avukatlık yaparım.” (54)
 
Ben Orda Yoktum, yılın ilk ÅŸiir kitaplarından biriydi. (Ebabil Yayınları, Ocak 2018.) Enes Talha Tüfekçi, yazdıklarının neye karşılık geldiÄŸini bilen bir isim. Yetenekli ve bilgili. Tavır sahibi: “Hangi ara kabul ettik bu kadar sessizliÄŸi / Susmaktan taÅŸ olmuÅŸ bir kalbimiz var.”
 
Ebabil Yayınları’nın edebiyat editörü Osman Özbahçe. Eray Sarıçam’ın aynı yayınevinden çıkan ÅŸiir kitabını da anmak isterim: Yüzüm Åžimdi Cumhuriyet. Sadece bu dize bile yeter: “Korkmadım, dünya beni kabul etmez diye.” (Sayfa 29)
 
Serap KadıoÄŸlu, Åžiar dergisini yayına hazırlıyor. Eylül Biraz, onun ilk ÅŸiir kitabı. (Profil Kitap, Eylül 2018.) KadıoÄŸlu, modern insanın yalnızlığını yazıyor sanki. “Bilmiyorum selamdan niye ürker komÅŸular.” (Sayfa 20) “Sokaklar dolusu yalnızlık bugün.” (24) “Her insan yalnız biraz.” (51) Galiba ÅŸehir hayatının en dokunaklı tarafı: Hep birlikte yalnızız.
 
Zafer Acar, yazacaklarını merakla beklediÄŸim ÅŸairlerden. Altıncı ÅŸiir kitabı Falan Filan, bu yılın birinci ayında çıkmıştı. (Usta Çırak Yayınları.) Åžairimiz edebiyat yolculuÄŸuna kendi imkânlarıyla devam ediyor. Åžöyle: “Dobrayım ya hep tek başıma / Ama olsun anlamlı kaldım.” Zafer Acar, bu kitabında birçok yenilik deniyor. Bana kalanlardan birkaç örnek: “Ä°nsanın kendi sıcaklığı gibisi yok.” (Sayfa 9) “YaÅŸlanıyorum galiba, boyum kısalıyor.” (10) “EÅŸyanın garantisi var da insanın yok.” (88)
 
Özlem Albayrak, ilk yazılarından itibaren dikkatle takip ettiÄŸim bir yazar. On yıllık gazete yazıları bir bütünlük oluÅŸturacak ÅŸekilde seçilmiÅŸ. (Toplum Yazıları, GörüÅŸ, 2018.) Böylece zorlu ÅŸahitlik, deÄŸerli çaba ve esaslı duruÅŸ, iki kapak arasında toplanmış. Toplum Yazıları, ülkemizin on yıllık sosyal dönüÅŸümüne yakından ve içerden bakıyor.
 
Bu senenin kazanımlarından biri de Ketebe Kitap oldu. Kısa sürede doksan kitaplık bir toplama ulaÅŸtılar. Aykut ErtuÄŸrul, Cemal Åžakar, Elif Genç, Hasan Harmancı, Ä°brahim Karagül, Ä°smail Kılıçarslan, M. Fatih Andı, Mustafa ArmaÄŸan, Özkan Gözel ve Süleyman Unutmaz, ilk aklıma gelen isimler. EditörlüÄŸünü Bilal Kemikli’nin yaptığı Türkçeyi Kuranlar serisini de unutmamak gerekir.
 
Duyuru mahiyetinde bile olsa, yazmamız gereken başka kitaplar da bulunuyor. Onları da ikinci yazıya ayıralım.
 
Fethi Naci, “insan tükenmez” demiÅŸti. Åžartlar ne kadar zorlu olursa olsun, insan varsa, edebiyat ve fikriyat da vardır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.