Sosyal Medya

Güncel

Trump'a 'Magnitsky Yasası' talebi

ABD Temsilciler Meclisi'nden Trump'a gönderilen mektupta, Suudi gazeteci Kaşıkçı olayının "Magnitsky Yasası" kapsamında soruşturulması talep edildi



Temsilciler Meclisi, Kaşıkçı olayında Suudi Arabistan'ın rolünün olduÄŸunun ortaya çıkması halinde bu ülkeye güçlü ve kapsamlı yaptırım çaÄŸrısı yaptı.
 
MAGNITSKY YASASI NEDÄ°R?
Magnitsky Yasası, DışiliÅŸkiler Komitesi'nden talep gelmesi durumunda ABD BaÅŸkanının "ifade özgürlüÄŸü hakkını kullanan bir kiÅŸiye yönelik yasa dışı infaz, iÅŸkence ve diÄŸer ağır insan hakları ihlallerini" soruÅŸturma ÅŸartı getiriyor.
 
Yasaya göre ABD BaÅŸkanının, komitenin talebinden itibaren 120 gün içinde söz konusu taleple ilgili bulguları içeren rapor ve varsa insan hakları ihlallerine karışmış yabancı kiÅŸi veya kiÅŸilere yönelik yaptırım kararını açıklama zorunluluÄŸu bulunuyor.
 
Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky’nin, 2009 yılında Rusya’da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemiÅŸti.
 
Bu kapsamda 2012’de ABD’de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduÄŸu belirtilen Rus bürokratların ABD’ye giriÅŸinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırım getirmiÅŸti. Kongrenin 2016’da yaptığı düzenlemeyle söz konusu yasa, ABD yönetiminin dünyanın herhangi bir ülkesindeki insan hakları ihlalleri kapsamında ilgili kiÅŸi ve kurumlara yaptırım kararı alabilmesine imkan tanıyacak ÅŸekilde geniÅŸletilmiÅŸti. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.