Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN (18 Ekim): Osmanlı, Kuzey Afrika'daki son toprağını kaybetti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Uşi Antlaşmasının imzalanması, Napolyon’un Moskova yenilgisi, Osmanlı’nın Batı yönünde en geniş sınırlara ulaşması, Yunanistan’da Pasok’un iktidara gelmesi var…



GÜNÜN OLAYI
 
Kuzey Afrika’da Osmanlı Siyasi Hakimiyeti Sona Erdi (1912)
 
Balkan Savaşının çıkması üzerine Osmanlı Devleti Ä°talya’ya boyun eÄŸmek zorunda kaldı. Osmanlı Devletinin isteÄŸi ile 15 Ekimde gizli ön barışı yapılan UÅŸi antlaÅŸması asıl olarak 18 Ekim 1912’de imzalandı. AntlaÅŸmaya göre Osmanlı Devleti Kuzey Afrika’daki son toprağı olan Trablusgarp ve Bingazi’yi Ä°talya’ya bıraktı. Egedeki On iki Ada Balkan savaşı sonunda teslim edilmek ÅŸartıyla Osmanlı Devletine verilecekti. Trablusgarb dini bakımdan Osmanlı devletine baÄŸlı kalacak ve Ä°talya Kapitülasyonların kaldırılmasında yardımcı olacaktı.
 
GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI
 
Osmanlı Devleti Batı’da en GeniÅŸ Sınırlara UlaÅŸtı (1672)
 
Osmanlı Devleti ile Lehistan’ın arası Ukrayna hakimiyeti nedeniyle bozuldu.  Hükümdar IV.Mehmet Lehistan Üzerine sefere çıktı. Lehistan içlerine doÄŸru ilerleyen Osmanlı Devletini askeri tedbirlerle durduramayan Lehistan barış istedi. Bunun üzerine 18 Ekim 1672’de BucaÅŸ AntlaÅŸması imzalandı. AntlaÅŸma ile Osmanlı Devletinin Ukrayna hakimiyeti kesinleÅŸti ve batıda en geniÅŸ sınırlara ulaşıldı.
 
Moskova Fatihi Napolyon SoÄŸuÄŸa Yenildi (1812)
 
Napolyon Rusya’ya ağır bir darbe indirerek kendisine karşı oluÅŸmuÅŸ ittifakı dağıtmak istiyordu. Bu amaçla çıktığı Rusya seferinde Moskova’ya kadar ulaÅŸtı ancak Rusları düÅŸündüÄŸü gibi ezemedi. Hatta Ruslar soÄŸuÄŸu ve geniÅŸ bozkırları Napolyon’a karşı kullandılar. Napolyon Moskova’dan 18 Ekim 1812’de eli boÅŸ olarak ayrılmaya baÅŸladı. Ancak bu dönüÅŸ Napolyon’a açlık, soÄŸuk ve Rus saldırıları nedeniyle epeyce pahalıya patladı.
 
Ali Saip UrsavaÅŸ’ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı (1935)
 
1935 AÄŸustos ayının sonlarında Atatürk'e bir suikast giriÅŸimi ortaya çıkarıldı. Suikast ile ilgili baÅŸlayan soruÅŸturma sonunda Milli Mücadele yıllarında, Urfa’da Fransızlara karşı direniÅŸin önderlerinden Urfa milletvekili Ali Saip UrsavaÅŸ, bu suikastle ilgili görülerek 18 Ekim 1935’te dokunulmazlığı kaldırıldı.
 
Dünya Dışında Bir BaÅŸka Gezegenin Atmosferine Ä°lk Kez Girildi (1967)
 
SSCB tarafından fırlatılan insansız uzay aracı Venera 4 Venüs gezegenine ulaÅŸtı. Venera 4  dünya dışında baÅŸka bir gezegene gönderilen ilk inceleme aracı olma özelliÄŸi taşıyordu.
 
Pasok Ä°ktidara geldi Türk-Yunan Ä°liÅŸkileri GerginleÅŸti (1981)
 
18 Ekim 1981’de Yunanistan’da yapılan genel seçimler sonrasında sosyalist Pasok partisi iktidara geldi ve Papandreu baÅŸbakan oldu. Bu iktidar deÄŸiÅŸikliÄŸi sonrası Türk-Yunan iliÅŸkileri gerginleÅŸmeye baÅŸlarken Kıbrıs görüÅŸmeleri de bir yavaÅŸlama dönemine girdi.
 
Azerbaycan Resmen Bağımsızlığını İlan Etti (1991)
 
SSCB’nin dağılması üzerine Azerbaycan Resmen bağımsız oldu ve tanındı. Bu arada Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki DaÄŸlık KarabaÄŸ sorunu yüzünden çatışmalar devam ediyordu. Ruslardan destek gören Ermenistan, herhangi bir güç ve destekten yoksun olan Azerbaycan durumundan istifade ederek bölgeyi iÅŸgal etti.
 
GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI
 
1867- ABD, Alaska’yı Rusya’dan alarak topraklarına kattı.
 
1892- Chicago ve New York arasında ilk uzun telefon hattı açıldı.
 
1920- Türkiye Komünist Fırkası, Ankara’da resmen kuruldu.
 
1931- Bilim adamı Edison 84 yaşında öldü.
 
1936- Atatürk, Ankara Hipodromu’nda at yarışlarını izledi.
 
1943- Ulvi Cemal Erkin ve Necil Kazım Akses, Berlin’de baÅŸarılı bir konser verdi.
 
1949- Åžair Enis Behiç Koryürek, 58 yaşında Ankara’da öldü.
 
1957- Gazeteci ve yazar Hüseyin Cahit Yalçın 83 yaşında öldü.
 
1959- III. Akdeniz Oyunları Beyrut’ta yapıldı. Türkiye serbest güreÅŸ milli takımı 8 sıklette birinci oldu.
 
1968- Dünya Olimpiyat Komitesi, iki siyah atleti (Tommie Smith, John Carlos) madalya töreni sırasında kara güç selamı verdikleri gerekçesiyle cezalandırdı.
 
1996- Gazeteci ve yazar Kemalettin TuÄŸcu Ä°stanbul’da öldü.
 
2002 - FildiÅŸi Sahili'nde bir ay süren çatışmaların ardından isyancılarla hükümet birlikleri arasında ateÅŸkes yürürlüÄŸe girdi.
 
2007 - Eski Pakistan baÅŸbakanı Benazir Butto, 8 yıllık sürgünün ardından döndüÄŸü ülkesinde bombalı bir saldırıya hedef oldu. 126 kiÅŸinin öldüÄŸü ve 248 kiÅŸinin yaralandığı saldırıdan Butto yara almadan kurtuldu.
 
DunyaBulteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.