Sosyal Medya

Güncel

New York Times’tan flaş Kaşıkçı iddiası; Kimlikler belirlendi

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye'nin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde rolü olduğundan şüphelenilen bazı kişilerin kimliğini tespit ettiğini öne sürdü.



Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye'nin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde rolü olduÄŸundan ÅŸüphelenilen bazı kiÅŸilerin kimliÄŸini tespit ettiÄŸini öne sürdü.     
 
ABD'nin önde gelen gazetelerinden NYT, 2 Ekim'den bu yana haber alınamayan ve Suudi Arabistan'dan gelen kiÅŸilerce öldürüldüÄŸü iddia edilen Suudi gazeteci Kaşıkçı hakkında yeni bir iddia ortaya attı.     
 
Gazetenin haberine göre, Türk yetkililer olaya karışan bazı kiÅŸilerin kimliÄŸini belirledi.     
 
Åžüphelilerden birinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a Paris, Madrid, Houston, Boston ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler ziyaretlerinde eÅŸlik eden ve Prens'e çok yakın bir isim olduÄŸu belirtildi.     
 
Zanlılardan diÄŸer üçünün, Suudi Veliaht Prensi'nin güvenlik detaylarına bakıldığında bu kiÅŸilerle yakın baÄŸlara sahip olduÄŸu iddia edildi.     
 
BeÅŸinci ÅŸüphelinin ise Suudi Arabistan Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve tıp kurumlarında yüksek rütbeli görevlerde bulunan bir adli tıp uzmanı olduÄŸu kaydedildi. Bu ülkede bu tür yüksek pozisyonlara gelebilmek için üst düzey Suudi makamlarla doÄŸrudan baÄŸlantılı olunması gerektiÄŸine dikkat çekildi.     
 
 
GAZETE, ARADAKÄ° BAÄžI SORGULADI
 
Haberde, "Türk yetkililerin söylediÄŸi gibi bu adamlar, Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de ortadan kaybolduÄŸu Suudi konsolosluÄŸunda bulundularsa, orada o gün ne olduÄŸuna ve Prens Muhammed'e doÄŸrudan bir baÄŸlantı saÄŸlayabilirler. Bu, Kaşıkçı'nın Veliaht Prens'ten habersiz bir ÅŸekilde, serserilerin düzenlediÄŸi bir operasyonda öldüÄŸü iddiasını da ortadan kaldırır. Böyle bir baÄŸ, Beyaz Saray ve ABD Kongresinin bu tür bir açıklamayı kabul etmesini de daha zor bir hale getirir." deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
 
Türk yetkililerin 15 kiÅŸilik bir ekibin, 2 Ekim'de Ä°stanbul'a uçakla geldiÄŸi, Kaşıkçı'yı infaz ettiÄŸi, vücudunu parçaladıkları ve aynı gün ülkeden ayrıldıklarına dair belgelere ulaÅŸtıklarını ve Kaşıkçı'nın konsolosluÄŸa giriÅŸinden sonra iki saat içinde öldürüldüÄŸünü söylediklerini öne süren NYT, isimlerinin açıklanmasını istemeyen Türk yetkililerin kendilerine söz konusu 15 kiÅŸiden hepsinin Suudi güvenlik yetkilileri, istihbarat ajanları ya da hükümet çalışanları olduÄŸunu ifade ettiÄŸini belirtti.     
NYT 5 ÅžÜPHELÄ°NÄ°N KÄ°MLİĞİNE ULAÅžTIÄžINI Ä°DDÄ°A ETTÄ°
 
Ayrıca kendi çalışmalarında da söz konusu 15 kiÅŸinin Suudi güvenlik servisleri, ordusu ve diÄŸer hükümet organları ile baÄŸları olduÄŸunun teyit edildiÄŸini aktaran NYT, yüz tanıma sistemi yazılımı, halka açık kayıtlar, sosyal medya hesapları, Suudi cep telefonu numaraları altyapısı, Suudi haberleri, sızdırılmış Suudi belgeleri ve Suudi Arabistanlı tanıkları kullanarak birtakım bilgiler topladığını kaydetti.     
 
Buna göre, ÅŸüphelilerden biri olan Maher Abdulaziz Mutreb, 2017'de Suudi Arabistan'ın Londra BüyükelçiliÄŸine atanmış bir diplomat ve Suudi Prens'le muhtemelen koruması olarak birçok yeri ziyaret etti.     
 
Suudi kraliyet ailesiyle çalışan Fransız bir profesyonel ise ikinci ÅŸüphelinin Prens Muhammed ile seyahat eden güvenlik ekibinin bir parçası olan Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi olduÄŸunu ileri sürdü.     
 
Suudi Arabistan'ın basın organlarından birinde, üçüncü ÅŸüpheli Thaar Ghaleb al-Harbi'nin geçen yıl Suudi kraliyet muhafızlarında Muhammed'in Cidde'deki sarayını korurken gösterdiÄŸi cesaretinden dolayı teÄŸmenliÄŸe yükseltildiÄŸinin yazıldığı aktarıldı.     
 
Muhammed Saad Alzahrani olarak kimliÄŸi belirlenen ve baÅŸka birisinin pasaportu ile seyahat eden dördüncü ÅŸüphelinin de kraliyet muhafızı olduÄŸu iddiasına yer verildi.     
 
Åžüpheliler arasında yer alan Dr. Salah al-Tubaigy'nin ise bir otopsi uzmanı olduÄŸu belirtildi.
 
OLAY
 
Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde yazılar yazan Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim Salı günü resmi iÅŸlemler için Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'na gittikten sonra bir daha haber alınamamıştı.     
 
Emniyet kaynaklarınca yapılan deÄŸerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiÄŸi Suudi Arabistan BaÅŸkonsolosluÄŸu'ndan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, baÅŸkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla Ä°stanbul'a gelen ve aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduÄŸu, bu kiÅŸilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiÄŸi kaydedilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.