Güncel
Acil kodlu rapor; Kıbrıs'ı Rumlara peşkeş çekmek istiyorlar
Follow @dusuncemektebi2
Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz yatakları başta Rumlar olmak üzere Batılı devletlerin iştihını kabartıyor. Kaynakları Türklerle paylaşmak istemeyen şer güçler KKTC’yi ortadan kaldırıp “pastanın bütününü” yemek istiyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hazırlattığı yeni raporla Kıbrıs yeniden Rumlara peşkeş çekilmek istenirken, raporu değerlendiren Guterres’in “aciliyet duygusu ile hareket edilmesi”ni istemesi dikkat çekti.
Hayata geçirilemeyen sinsi planlar ve bildik müzakere süreçleri birbirini izliyor...
Kıbrıs’tan vazgeçmiyorlar!
30 EKİM’DE BM’YE SUNULACAK
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs için görevlendirdiği özel danışmanı Jane Holl Lute’un yaptığı istişarelerin ardından rapor, BM Güvenlik Konseyi’ne sunuldu. Genel Sekreter Guterres, müzakerelerin yeniden başlayabileceğini belirterek, ‘’Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hâlâ canlı olduğuna inanıyorum” dedi.
ACİLİYET DUYGUSUYLA HAZIRLANMALI
“Bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması” gerektiğini belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği” yorumunu yaptı. Söz konusu rapor, 30 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülecek. Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, Ada’da kapsamlı çözüm umutlarının hâlâ canlı olduğunu vurguladı. Guterres, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un taraflarla istişarelerine ilişkin değerlendirmelerinin ardından, raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. Raporda Guterres, Ada’da iki kesim arasında kapsamlı bir çözümün hayata geçirileceğine inandığını belirtti. Guterres, “Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğuna inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
YENİ BİR FİKİRLE ORTAYA ÇIKACAKLAR
Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün sürdürülemeyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Guterres, “Kıbrıslıların sadece net bir ufukta başarılabilecek kalıcı bir barışın getirebileceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum” ifadesini kullandı. “Bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması” gerektiğini belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği” yorumunu yaptı.
30 EKİM’DE BM GÜVENLİK KONSEYİNDE GÖRÜŞÜLECEK
Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için Lute’tan Ada’ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktardı. Ayrıca Guterres raporunda, tam teşekküllü müzakerelere yeniden başlamadan önce taraflardan başlangıç noktası konusunda anlaşmalarını istedi. Söz konusu rapor, 30 Ekim’de BM Güvenlik Konseyinde görüşülecek. Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.
ASIL MESELE YERALTI KAYNAKLARI VE DOĞALGAZ
İsrail’in başını çektiği Batılı devletlerin, BM eliyle Kıbrıs’ta uygulamaya koymak istedikleri planın en büyük nedeni Kıbrıs’ın zengin yeraltı kaynakları ve doğalgaz rezervi. Zengin doğalgaz rezervi İsrail başta olmak üzere Batılı devletlerin iştahını kabartırken, doğalgaz İsrail ile birlikte Yunanistan ve Avrupa’ya taşımak isteniyor. Rum yönetimi, AB’nin de desteğini arkasına alarak, birçok kez Yunanistan, İsrail, Fransa ve Mısırla doğalgaz aramak için bir araya geldi. Tüm bu müzakereler dâhilinde Türkiye ve KKTC bypass edilerek tüm yeraltı kaynaklarına sahip olunmak isteniyor.
Kıbrıs’ın zengin doğalgaz rezervi İsrail başta olmak üzere Batılı devletlerin iştahını kabartırken, doğalgaz İsrail ile birlikte Yunanistan ve Avrupa’ya taşınmak isteniyor. Rum yönetimi, AB’nin de desteğini arkasına alarak, birçok kez Yunanistan, İsrail, Fransa ve Mısır’la doğalgaz aramak için bir araya geldi. Tüm bu müzakereler dâhilinde Türkiye ve KKTC by-pass edilerek tüm yeraltı kaynaklarına sahip olunmak isteniyor.
Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.