Sosyal Medya

Güncel

ABD'ye doğru katlanarak büyüyen göç akını

Honduras'ta küçük bir grup tarafından başlatılan kuzeye göç hareketi yoldaki katılımlarla 3 bini buldu. Göçmen kervanı Guatemala sınırını geçerek ABD'ye doğru yol alıyor



Ülkelerindeki yoksulluktan kaçıp yeni bir hayat kurmak amacıyla toplu olarak yola çıkan ve ÅŸu ana kadar sayıları binleri bulan Honduraslı göçmenlerin Guatemala sınırını geçerek ABD istikametine doÄŸru yol aldığı belirtildi.
 
Güney Amerika ülkesi Honduras’ın "en tehlikeli" ÅŸehirlerden biri olan San Pedro Sula’nın otobüs terminalinde 160 Honduraslı tarafından cuma günü baÅŸlatılan göçmen hareketinin, yerel medyanın konu ile ilgili haberlerinden sonra gerçekleÅŸen katılımlarla büyüyerek binlerce kiÅŸiyi bulduÄŸu kaydedildi.
 
Sırtlarında hafif yüklerle çoÄŸu yaya halde hareket eden ve içinde çok sayıda küçük yaÅŸta çocuklu ailelerin de yer aldığı, bazısının ellerinde Honduras bayrağı bulunan göçmen kafilesine geçtikleri bölgelerdeki yerel halkın kendilerine destek olmak için yiyecek ve içecek dağıttığı belirtildi.
 
ABD basınında ‘göçmen yürüyüÅŸü’ ve ‘göçmen kafilesi’ olarak tanımlanan grubun yol boyunca göçmenlerin genelde maruz kaldığı suistimal ve tehlikeleri en aza indirmek ve sınır kapılarından geçiÅŸ ÅŸanslarını artırmak amacıyla kitlesel olarak hareket ettikleri yorumları yapıldı.
 
Göçmen kafilesinden yaklaşık 3 bin kiÅŸinin, pazartesi günü, kendilerini sınırda engellemeye çalışan ve ABD’ye yasadışı yollarla girmemeleri uyarılarında bulunan Guatemala çevik kuvvet polisi ile arbede yaÅŸadıkları, ardından Guatemala sınır kapısını geçmeyi baÅŸararak kuzey istikametine doÄŸru yollarına devam ettiÄŸi kaydedildi.
 
Gruptakilerin Meksika’ya ulaÅŸarak sığınmacı statüsü almaya çalışacakları ya da Meksika'dan ABD’ye geçmeye uÄŸraÅŸacakları kaydedildi.
 
Honduras'a tehdit
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Honduras yönetimini uyararak, "ABD, Honduras Devlet BaÅŸkanına, ABD'ye doÄŸru giden büyük insan kafilesinin durdurulup Honduras'a geri döndürülmemesi halinde, hemen uygulamaya konulacak ÅŸekilde Honduras'a para ve yardımın kesileceÄŸi konusunda güçlü bir ÅŸekilde bilgilendirme yaptı." ifadelerini kullandı.
 
ABD BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence de geçen hafta Honduras, El Salvador ve Guatemala devlet baÅŸkanlarına çaÄŸrıda bulunarak, vatandaÅŸlarını ülkede kalmaları için ikna etmelerini istemiÅŸ, “Halkınıza söyleyin, ABD’ye yasadışı ulaÅŸma çabası içine girerek ailelerini riske atıp tehlikeli bir yolculuÄŸa girmesinler.” uyarısında bulunarak karşılığında da Washington’ın kendilerine ekonomik kalkınma ve yatırım için yardım yapabileceÄŸi vaadini dile getirmiÅŸti. 
 
Honduras'taki ABD BüyükelçiliÄŸi de pazar akÅŸamı yaptığı açıklamada, "Kendi yurttaÅŸlarını sömürmek isteyenler tarafından ABD'ye girme konusunda yanlış vaatlerde bulunulan Honduras'tan kuzeye seyahat eden göçmen kafilesi konusunda ciddi olarak endiÅŸeliyiz." ifadelerini kullanmıştı.
 
Yaklaşık 10 milyon nüfusu bulunan Honduras’ta halkın yaklaşık yüzde 65'inin fakir olduÄŸu ve çoÄŸu kiÅŸinin günlük kazancının bir ya da iki dolara denk geldiÄŸi açıklandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.