Güncel
Ä°nternetten kitap indirmek bu sitelerde serbest
Follow @dusuncemektebi2
Elindeki dijital kaynakları herkesin kullanımına açan kütüphaneler var ki bunlar, araştırmacıların tek kelime ile göz bebeği. Mehmet Erken, online kitap indirmeye imkan veren kütüphanelerin kısa bir listesini sunuyor.
Memleketçe e-kitaplara hâlâ tam manasıyla alışamasak da, teknolojinin ve internetin imkanları nisbetinde pdf’leri, e-pubları arar oldu gözlerimiz. E-Kitapların en çok ihtiyaç duyulduÄŸu nokta ise, sanılanın aksine yeni kitaplardan ziyade eski kitaplar. Bir yazma eserler kütüphanesine gidip eski bir kitabı ele almanın verdiÄŸi hazzı bir kenara koyarsak, bu süreç gerçekten ihtiyaç duyanlar için zaman içinde büyük bir eziyete dönmekte. Eski kitaplar, bildiÄŸimiz kitaplardan farklı oldukları için ele almayı mümkün kılmıyor, okuyup çizmeye imkan vermiyor, ama pek çok farklı vesile ile de okunmayı gerektiriyor.
Bu reel duruma cevaben pek çok kütüphane, hem kaynaklarını korumak (kütüphanede yüzlerce yıllık bir kitabı, insanların eline tutuÅŸturmayı herkes gibi kütüphaneler de istemiyor tabi), hem de okuyuculara rahatlık saÄŸlamak amacıyla dijitalize edip takdim ediyor. Süleymaniye Kütüphanesi, Osmanlı ArÅŸivleri... vs. yıllardır ve halen, ihtiyaç duyduÄŸunuz kitapların dijital hallerini ücreti mukabilinde satmakta.
Fakat bunların yanında bir de, elindeki dijital kaynakları herkesin kullanımına açan kütüphaneler var ki bunlar, araÅŸtırmacıların tek kelime ile göz bebeÄŸi.
Sizler için online kitap indirmeye imkan veren kütüphanelerin kısa bir listesini sunuyoruz.
TBMM Kütüphanesi
TBMM Kütüphanesi özellikle siyasi parti programları ve hükümetlerin tarihlerine dair ciddi bir birikimi hâvi. Kütüphane birkaç senedir, elindeki önemli vesikaları internet sitesinde kullanıma açmış durumda:
https://www.tbmm.gov.tr/kutuphane
Ayrıca kütüphanenin kaynakçalar bölümüne de hassaten dikkatinizi çekmek isterim:
https://www.tbmm.gov.tr/kutuphane/kutuphanecilik_kaynaklari.html
Atatürk Kitaplığı
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, nadir eserler noktasında Ä°stanbul’un sayılı kütüphanelerinden bir tanesi. Kütüphane 2013 yılında elindeki 40.000 nadir eseri dijitalleÅŸtirerek internette de kullanıma soktu. http://katalog.ibb.gov.tr adresine üye olunarak, buradaki online kitaplara ulaÅŸmak mümkün.
Ä°SAM Kütüphanesi
Altunizade’de mukim Ä°SAM, kütüphanesindeki kitaplar kadar online materyal noktasında da önemli bir açığı gideriyor. Kütüphanenin online eriÅŸime açtığı belgeleri; Osmanlıca risaleler, Osmanlıca makaleler ve ansiklopedi maddelerine dair dökümanlar, kadı sicilleri, salnamaler ve Ä°slam Ansiklopedisi:
http://ktp.isam.org.tr/
http://www.islamansiklopedisi.info
Hakkı Tarık Us koleksiyonu
Tokyo Üniversitesi ve Beyazıt Devlet Kitaplığı iÅŸbirliÄŸi ile hazırlanıp sunulan Beyazıt Kütüphanesi Hakkı Tarık Us koleksiyonunun arÅŸivine ÅŸu linkten ulaÅŸmak mümkün:
http://www.tufs.ac.jp/common/fs/asw/tur/htu/list1.html
Archive.org
Tam manasıyla bir internet arÅŸivi olarak iÅŸleyen archive.org’un kitap arÅŸivi de ciddi manada kuvvetli. Site özellikle Amerikan üniversitelerinde yer alan Osmanlıca-Arapça kitapları da içeriyor ve ücretsiz olarak indirmeye izin veriyor: www.archive.org
Başbakanlık devlet arşivleri
http://www.devletarsivleri.gov.tr/icerik/3071/osmanli-arsivi-daire-baskanligi-yayinlari/
Osmanlıca yazılmış bazı kitaplar ve belge derlemelerine Başbakanlık devlet arşivlerinin sitesinden erişilebiliyor.
Ankara Üniversitesi
Üniversite, bünyesinde yayınlanmış bazı eski eserleri sitesine koyduÄŸu gibi yine üniversite bünyesinde yayınlanmış dergilere online eriÅŸim imkanı saÄŸlıyor:
http://kutuphane.ankara.edu.tr/?page_id=93
Åžehir Üniversitesi Taha Toros arÅŸivi
Türkiye’nin en önemli arÅŸivcilerinden biri olarak bilinen Taha Toros'un arÅŸivi, Åžehir Üniversitesi tarafından devralınmış ve geçtiÄŸimiz günlerde üniversite, “KiÅŸisel ArÅŸivlerde Ä°stanbul BelleÄŸi” projesi dahilinde Taha Toros arÅŸivinin büyük bir kısmını dijital olarak eriÅŸime açmıştı. ArÅŸiv daha ziyade belge, kitapçık, fotoÄŸraf gibi efemera türü yayınlar içeriyor:
http://earsiv.sehir.edu.tr:8080/xmlui/
Erzurum Atatürk Üniversitesi Seyfettin Özege Katalogu
Seyfettin Özege, yakın tarihimizin hakiki kitap dostlarından bir tanesi idi. “Eski Harflerle Basılmış Türkçe Eserler Katalogu”, bu alanın hâlâ köÅŸe taÅŸlarından bir tanesini teÅŸkil ediyor. 1981 yılında vefat eden Özege, vefatından önce elindeki bütün kitapları Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne bağışlamıştı. Atatürk Üniversitesi geçtiÄŸimiz sene bu kitapların büyük bir kısmını tarayarak, kullanıma açtı.
http://kutuphane.atauni.edu.tr sitesine üye olarak katalogdaki kitapların pek çoÄŸuna ulaÅŸmanız mümkün.
Marmara Üniversitesi Nadir Eserler Koleksiyonu
Marmara Üniversitesi de, elindeki nadir eserleri online kullanıma açan üniversitelerden. Siteye üye olunarak kitaplara ulaÅŸmak mümkün:
http://katalog.marmara.edu.tr
Mehmet Erken
Henüz yorum yapılmamış.