Güncel
Brexit'te anlaşma sağlandı iddiaları asılsız çıktı
![](resimler/detay/169441.jpg?1539546185)
Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği temsilcileri Brexit'e ilişkin pürüzleri gidermek için, anlaşmaya varıldı iddialarının gölgesinde Brüksel'de masaya oturdu.
Euronews'te geçen habere göre;
Londra'nın Brexit Bakanı Dominic Raab ile AB'nin Brexit BaÅŸmüzakerecisi Michel Barnier'in gündeminde, Kuzey Ä°rlanda sınırı baÅŸta olmak üzere çözülmeyi bekleyen kilit meseleler var.
Bu arada AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçilerinin, Brexit görüÅŸmeleri için Brüksel'e acil çaÄŸrılması, iki tarafın uzlaÅŸtığı söylentilerine yol açmıştı. Üç farklı diplomatik kaynaÄŸa dayandırılan haberlerde de Londra ve Brüksel'in ayrılık koÅŸullarında anlaÅŸtığı iddia edilmiÅŸti.
Brüksel'deki yoÄŸun müzakere trafiÄŸinin anlaÅŸmaya varıldığı ihtimalini kuvvetlendirmesine raÄŸmen, büyükeleçilere anlaÅŸma olmadığı bildirildi.
AB liderleri önümüzdeki çarÅŸamba günü Brexit Zirvesi için bir araya gelecek. Ä°ngiliz The Guardian gazetesi, Kuzey Ä°rlanda sınırı ile ilgili ilerleme kaydedilmesi halinde, AB liderlerinin 'anlaÅŸmasız Brexit' için kasım ayında olaÄŸanüstü bir zirve planladığını yazdı.
Kilit sorun Kuzey İrlanda ile İrlanda sınırı
BirleÅŸik Krallık'a baÄŸlı Kuzey Ä°rlanda ile AB üyesi Ä°rlanda arasındaki sınır, Londra için hem AB nezdinde hem de ülke içinde içinden çıkılamaz bir soruna dönüÅŸtü.
Birleşik Krallık tek pazardan ayrılmayı istemekle birlikte Kuzey İrlanda ile İrlanda arasında sınır kontrollerinin devreye sokulmasına sıcak bakmıyor.
Tek pazardan çıkılması durumda AB ile BirleÅŸik Krallık arasındaki tek kara sınırında kontrollerin uygulanması kaçınılmaz olacak.
Londra, bu ikileme çözüm olarak sadece Kuzey Ä°rlanda'nın tek pazarda kalmasını önermiÅŸti.
'Backstop' adı verilen protokol, Londra ile Brüksel'in Brexit ile ilgili nihai anlaÅŸmaya varamaması halinde Kuzey Ä°rlanda ile Ä°rlanda arasındaki mevcut sınır uygulamalarının devam etmesini öngörüyor. Bu, AB'den ayrılma sürecindeki BirleÅŸik Krallık'a baÄŸlı Kuzey Ä°rlanda'nın AB ekonomik alanında kalması anlamına geliyor.
Bu öneri hem Westminster parlamentosunu hem de Brüksel'i ikna etmeye çalışan Ä°ngiliz hükümetine ayrı bir sorun yarattı.
Kuzey Ä°rlanda'ya imtiyaz verilmesine karşı çıkan Ä°skoçya yerel hükümeti, söz konusu ayrıcalığın ya kendilerine de saÄŸlanmasını ya da tamamen rafa kaldırılmasını talep ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.