Sosyal Medya

Güncel

ABD Temsilcisi ile Taliban arasında kritik görüşme

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın Taliban temsilcileriyle Katar'da görüştüğü bildirildi.



Taliban örgütünden yapılan açıklamada, Halilzad ile Taliban'ı temsilen, örgütün Katar Ofisi BaÅŸkanı Åžir Muhammed Abbas Stanikzey, yardımcısı Mevlevi Abdul Salam Hanefi ve diÄŸer yetkililerin görüÅŸtüÄŸü belirtildi.
 
Açıklamada, görüÅŸmenin içeriÄŸiyle ilgili bilgi paylaşılmazken, her iki tarafın da Afganistan'a barışın gelmesi için görüÅŸmelerin sürmesi konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.
 
Halilzad'dan barış görüÅŸmeleri diplomasisi
 
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, geçen hafta Afganistan'ın baÅŸkenti Kabil'e gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret sırasında, Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüÅŸmelerini baÅŸlatmak için çalışma yaptığını belirtmiÅŸti.
 
Halilzad, barış görüÅŸmeleri için Afgan hükümeti ve Taliban'ın temsilcilerinin belirlemesini istemiÅŸti.
 
Barış görüÅŸmelerinin baÅŸlamasına yönelik çalışmalar kapsamında, Pakistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Halilzad, bugün tekrar baÅŸkent Kabil'e döndü.
 
Afganistan CumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamada, Halilzad'ın söz konusu ülkelere yaptığı ziyareti ve görüÅŸmelerin sonucunu CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani ile paylaÅŸtığı kaydedildi.
 
Taliban ile barış
 
Afganistan Devlet BaÅŸkanı EÅŸref Gani yönetimindeki hükümet için büyük bir tehdit unsuru olan Taliban, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini devam ettiriyor.
 
Bazı bölgeleri Taliban'ın kontrolünde olan ülke, ciddi bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya bulunuyor.
 
Afganistan hükümeti, geçen yıllarda da defalarca Taliban ile barış görüÅŸmelerine baÅŸlamak için çaba sarf etti ve bu kapsamda Barış Konseyi kurulmasına karşın bir sonuca ulaşılamadı.
 
Hamid Karzai'nin devlet baÅŸkanlığı döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların, Katar'ın baÅŸkenti Doha'da, Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu. Ancak Taliban'ın, ofis üzerinde "Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi" tablosunu ve bayrağını asması üzerine, Afgan hükümeti, müzakerelerden vazgeçmiÅŸti. Ofis bir aydan kısa bir süre sonra kapanmış ve böylece barış müzakereleri de ertelenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.