Sosyal Medya

Kürsü

Hakan Albayrak- Cemal Kaşıkçı ne diyordu?

Hakan Albayrak- Karar



Cemal Kaşıkçı, 31 Ekim 2017’de  Washington Post’ta yayımlanan bir yazısında, Veliaht Prens Selman Bin Muhammed’in daha hür bir Suudi Arabistan toplumu vaat ettiÄŸine, ancak bunun tam tersi istikametinde geliÅŸmelerin yaÅŸandığına dikkat çekmiÅŸti.
 
Aynı yazıda, Veliaht Prens’in “aşırılıkla mücadele” iddiasıyla çeliÅŸen hallerden de bahsetmiÅŸti Kaşıkçı.
 
DemiÅŸti ki:
 
“Aşırıların tepesine binmek gerektiÄŸini söyleyen Prens Muhammed haklı. Ne var ki yanlış insanların tepesine biniyor. Son iki ayda tutuklanan onlarca Suudi entelektüeli, âlim, gazeteci ve sosyal medya yıldızının çoÄŸu, en kötü ihtimalle, hükümete hafifçe eleÅŸtirel bakıyor. Öte yandan, Ulema Konseyi’nin birçok üyesi aşırı fikirlere sahip. Prens Muhammed’in yüksek iltifatına mazhar olan Åžeyh Salih El Favzan, Suudi Televizyonunda, Åžiilerin Müslüman olmadığını söyledi. Aynı ÅŸekilde büyük itibar gören Åžeyh Salih El Luhaydan, Müslümanların emirinin baÅŸkalarıyla istiÅŸareye mecbur olmadığı fetvasını verdi….”
 
***
 
Cemal Kaşıkçı’nın Washington Post’taki baÅŸka bir yazısının konusu, Suudi Arabistan’ın Yemen siyasetiydi.
 
11 Eylül 2018 tarihli o yazısında, Yemen’de düzeni saÄŸlamak maksadıyla giriÅŸilen harekâtın bu ülkedeki kargaÅŸanın büyümesi sonucunu doÄŸurduÄŸunu, üstelik Suudi Arabistan’ın güvenliÄŸine de zarar vermeye baÅŸladığını, ayrıca Suudi Arabistan’ın uluslararası saygınlığına halel getirdiÄŸini anlatan Kaşıkçı, Yemen siyasetinin deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini -Ä°ran’ın oradaki nüfuzunu kırmak için de siyaset deÄŸiÅŸikliÄŸinin zaruri olduÄŸunu- savunurken, masum sivillerin can güvenliÄŸi konusuna da deÄŸinmiÅŸti.
 
ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Yemen’de Suudi Arabistan’a verdikleri desteÄŸin “koÅŸulsuz olmadığı”nı belirtip “masum insanların ölmesini önlemek için mümkün olan insani çabanın azamisinin gösterilmesini”  istediÄŸini hatırlatan Kaşıkçı’ya göre: “Suudi Arabistan, Ä°slamî kimlik iddiasıyla tanınır ve temsil edilir. Bize insan hayatının deÄŸerinin hatırlatılmasına ihtiyaç duyuyor olmamalıydık. Dünya Müslümanları, Ä°slam’ın doÄŸum yerinde Ä°slam ahlâkının layıkıyla temsil edildiÄŸini görmeyi hak ediyorlar.”
 
***
 
Cemal Kaşıkçı’nın “muhalefet”i böyle ÅŸeylerden ibaretti iÅŸte.
 
Özetle, ‘Farklı fikirlere tahammüllü olalım, mutedil olalım, medeni olalım, ahlaklı olalım, Ä°slami olalım; Suudi Arabistan’a bu yakışır’ diyordu.
 
Veliaht Bin Selman gibi müstekbirleri çileden çıkarmak için bundan fazlasına gerek yoktu zaten.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.