Sosyal Medya

Haçlı Seferlerlerini düzenleyen Papa'nın günah defteri

Halil Ä°brahim Er - Ä°stiklal



Selahaddin Eyyubi 1193 yılında ölünce oÄŸulları ve kardeÅŸleri arasında taht kavgaları baÅŸladı. 1198 yılında Papa olan lll. Ä°nnocentius bu durumdan yararlanmak için yeni bir haçlı seferi organize etti. Papa lll. Innocent (Ä°nnosan)’ın (1198-1216) en büyük emeli Kudüs’ü Müslümanlardan geri almaktı. Ä°nnocent’in barbarlıkta haçlı ordularını aratmadığı görülmektedir. Yaptığı önemli iÅŸler ÅŸunlardır.
 
1. Sicilya’ya bir ordu göndererek, buradaki Arap Müslümanların tamamını yok etti.
 
2. Baltık sahillerini hristiyanlaÅŸtırmak için serserilerden oluÅŸan Kılıç KardeÅŸliÄŸi isimli bir tarikat kurdu. Bu serseriler, köyleri basarak halkı zorla HıristiyanlaÅŸtırdılar. 
 
3. Ä°spanya Müslümanlarına karşı da saldırılara geçti. Ä°spanya Arapları yenildiler. Katliamın derecesini Allah bilir. 
 
4. O yıl, çocuklar bile haçlı ordusunu düzenlediler. 
 
5. Bulgaristan’da Bogomiler adı altında geliÅŸmiÅŸ ve sonra Fransa’da yayılmış bir mezhep olan Albijua’lara karşı Kral Toulouse Vl. Raimond’u harekete geçirdi. Kral, verilen emri dinlemediÄŸinden aforoz edildi. Papa, Albijua’ların öldürülmesi için emir verdi. Ne kadar çok Albijua öldürürlerse sevap kazanacaklardı. Bu sefere katılan sürüler, ne yaÄŸmalarlarsa ve kimi öldürürlerse kendilerine helal edildiÄŸini duyunca bütün güçleriyle savaÅŸa katıldılar. Bezie ÅŸehri alınınca, kimsenin yaşına ve durumuna bakmayarak 20.000 kiÅŸiyi öldürüp mallarını yaÄŸmaladılar. Åžato Kontu eÅŸi, diri diri kuyuya atılıp üstüne taÅŸ yığıldı. Åžatoda buldukları kiÅŸileri diri diri yaktılar. Bütün erkekler yok edildikten sonra, askerlere ÅŸehrin kadınları verildi. 
6. Ä°ngiltere’de kardinal seçimi nedeniyle kıral Jian (Jan) ile arası açıldı. Ä°ngiltere Kırallığını alıp Fransa Kıralına verdi. Fakat Jan, Ä°ngiltere’yi Papalığa bağışladı ve ülkeyi vekaleten idare etmeye, papalığa her yıl 1000 mark vergi vermeÄŸe baÅŸladı. Bu vergi 100 yıl sürmüÅŸtür. 
7. 1204 yılında Ä°stanbul’u alıp tahrip etti. Ä°stanbul tarihindeki en büyük yaÄŸmayla karşılaÅŸtı. 9 asır boyunca Hristiyan medeniyetinin merkezi olan bir ÅŸehir yine Hristiyanlar tarafından, üstelik Hristiyanlarca kutsal sayılan bir sefer sırasında yok edilmiÅŸtir. Haçlılar, vahÅŸi bir tahrip duygusuyla hareket ederek naralar atarak, uluyarak kitleler halinde sokaklarda ve evlerde dolaşıyor, parıldayan her ÅŸeyi alıyor, ancak öldürmek, ırza geçmek veya susuzluklarını gidermek ve ÅŸarap içmek amacıyla ara veriyorlardı. Ne manastırlara, ne kiliselere ve ne de kütüphanelere hürmet ediyorlardı. Ayasofya kilisesinde bile ipekli duvar halılarını yırtıp mihraptaki büyük gümüÅŸ ÅŸemsiyeyi parçalayan, aziz tasvirleri ve kutsal kitaplar üzerinde tepinen sarhoÅŸ savaÅŸçılara rastlamak mümkündü. Bunlar mihrablardaki mukaddes kaplardan büyük bir neÅŸe içinde ÅŸarap içerken, bir Fransız orospusu patriÄŸin tahtına çıkarak hareketli bir Fransız ÅŸarkısı söylemeye baÅŸlamıştı. Rahibelere manastırlarda tecavüz edildi. YaÄŸmacılar saraylara olduÄŸu gibi fakir kulübelerine de dalıyorlar ve buraları tahrip ediyorlardı. Yaralı kadın ve çocuklar ölüm halinde sokaklarda debeleniyorlardı. Bu korkunç yaÄŸma ve cinayet dalgası, muazzam ve güzel ÅŸehri bir harabe yığını haline gelinceye kadar üç gün sürdü. Tarihçi Niketas “Araplar bile daha merhametli hareket ederlerdi” diye feryat etmiÅŸtir. Umberto Eco’nun Baudolino romanında Nikites ÅŸöyle konuÅŸmaktadır: “Türkler asla böyle bir ÅŸey yapmaz. Onlarla iliÅŸkilerimiz çok iyi. Kendimizi asıl Hıristiyanlardan korumamız gerekiyormuÅŸ.” 
8. Katolikten baÅŸka mezhep kabul etmedi ve onlara yüksek cezalar verdi. 
Ä°nnecont’ın Roma’da Latran kilisesinde yaptığı toplantıyla Haçlı Seferi ilan edildi. Haçlı seferlerini organize etmek ve halkı teÅŸvik etmek için Papaz Foulques de Neuilly (Fulk do Nöyi)’yi görevlendirdi.
 
Not: Yakında basılacak olan GeçmiÅŸten Günümüze Haçlı Seferleri isimli kitabımızdan

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.