Sosyal Medya

Kürsü

Ä°brahim Tenekeci- Hayret duygumuzu kaybediyoruz

Ä°brahim Tenekeci- Yeni Åžafak



Åžehir hayatı, dünyaya mahsus birçok güzelliÄŸi görmemizi engelliyor. Bu güzellikler, hem ruhumuzu dinlendirir, hem ibret verir. Maneviyatımız yükselir, gönlümüze neÅŸve gelir. Bir oÄŸlağın dünyaya dokunuÅŸu, kendisi göremediÄŸimiz bir kuÅŸun uzak dallarda ötüÅŸü, karların içinden yükselen çiÄŸdemler, rüzgârın oynaÅŸtığı baÅŸaklar… Ä°nceliklerin çekildiÄŸi yerleri hırs ve kabalık dolduruyor sanki. Dikkat edilirse, sürekli gerginiz. Hayret duygumuzu kaybediyoruz. Gündüz bina ormanında, gece ışık denizinde yaÅŸamanın sonuçları.
 
Sonbahar geldi, gidiyor. Ne anlıyoruz? Sararan yapraklarından romantizm çıkarmak istemeyiz.
 
Sonbahar, dünyanın sonlu olduÄŸunu hatırlatır. Veda vaktine hazırlık yapmamız gerektiÄŸini tembihler. Hüzün iÅŸte buradan doÄŸar. Zaten sonbaharın bir diÄŸer adı da hazan deÄŸil midir?
 
Sonbaharın geliÅŸiyle beraber birçok ÅŸey deÄŸiÅŸiyor. Fakat biz ÅŸehirliler, bunların ne kadarını görebiliyoruz? Gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkı açılıyor. GüneÅŸ daha erken batıyor. Kıyafetler kalınlaşıyor. Parklar tenhalaşıyor. BaÅŸka?
 
Sonbahar, insan ömrünün olgunluk dönemidir. Çocukluktan gelen saf neÅŸe, gençlikten kaynaklanan yüksek coÅŸku ve elbette hırs, orta yaşın verdiÄŸi kararsızlık; hepsi geride kalır. Artık nice insan için melal baÅŸlamıştır. Kederli olmak iyidir.
 
Sonbahar, kış hazırlığının habercisidir. Beyaz sessizliÄŸe bürünmeden önce neler yapmalıyız? Bunu isteyen kar, dileyen kefen olarak anlayabilir.
 
YaÅŸ ilerledikçe daha merhametli olduÄŸumuz kesindir. Hırsın yerini tutku alıyor gibi. GeçmiÅŸimizle helalleÅŸmek istiyoruz. Ä°nsanın kendisiyle halleÅŸmesi, hiç bilmediÄŸi kapıların açılmasına vesile olabilir.
 
Ä°nsan, ölümlü olduÄŸunu belli bir yaÅŸtan sonra anlıyor. Sonbahar, sanki buradan baÅŸlıyor. Eski ve deÄŸerli kâğıtlara merakı olanlar bilir. “Zamana baÄŸlı sararma” diye bir ifade var. Sayfaların bir diÄŸer adı da yapraktır. Böylece vaktin rengi ortaya çıkmış oluyor. Sarı.
 
Hayatın ÅŸartları ve zorlukları, kiminin rengini tamamen alır, kimine de daha güzel bir renk verir. Nur dediÄŸimiz ÅŸey, biraz da budur.
 
Herkesin bildiÄŸi sırlardan biri: Dünya günlerimiz sonlu, isteklerimiz ise sonsuzdur. Mutsuz sonsuzluk yerine, mutlu sonlardan yanayız.
 
YaÅŸamak ile hayatta kalmak arasındaki farkın neye karşılık geldiÄŸini herkes bilmeyebilir. Güvenlikli evimiz ve iÅŸimiz, hayatta kalmamızı saÄŸlıyor. Peki, sahiden yaşıyor muyuz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.