Sosyal Medya

Kürsü

Mustafa Kutlu- Madalya

Mustafa Kutlu- Yeni Åžafak



Göz alabildiÄŸine uzayıp giden meyve bahçeleri. Elma, kiraz, armut, ÅŸeftali ve diÄŸerleri. Bu manzara aÄŸaçlar çiçeÄŸe durduÄŸunda ayrı bir güzellik, meyveler kızardığında ayrı, hasat zamanı ayrı bir güzellik taşır. Rızkını tarımdan kazananın, topraÄŸa sevdalı olanın payına düÅŸen bir güzellik. Ötesini sanayiciler düÅŸünsün. Efendim bu bahçeleri “Ülke TV”de gördüm. Hayran oldum, derhal Ülke TV Müdürü Hasan Öztürk kardeÅŸimi arayarak, “bu güzellik nasıl oluÅŸmuÅŸ, kimler becermiÅŸ bunca toprağı tek tarla haline getirmeyi, nerede bu köy, nerede bu insanlar, alınlarından öpeceÄŸim onları” diyerek bilgi istedim. SaÄŸolsun aÅŸağıdaki bilgileri gönderdi. Bu köy Yozgat’ın Kadışehri ilçesinin Kabalı Köyü.
 
Yozgat bozkırın ortasında. Köylüler kuru tarım yapıyormuÅŸ. Bilirim bire beÅŸ verir, ekeni doyurmaz, köyler boÅŸalır böyle bir yer. Ancak bir proje yapılmış, sabırla uygulanmış. 2009 yılında sıfırdan baÅŸlayan projenin 2013’te verimi alınmış, ihracat baÅŸlamış. Bu iÅŸin mimarları ÅŸunları anlattı:
 
“Öncelikle projenin adı; Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi. 2009 yılında dönemin Ä°lçe Kaymakamı Ä°smail Åžanlı ve Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Günaydın tarafından yapılan Kadışehri Ä°lçesi SWOT (sürecin güçlü ve zayıf yönlerinin detaylı araÅŸtırılması) analizleri neticesinde, ölçek büyüklüÄŸünün ekonomik faydaları ve tarımda entegreleÅŸmeyle teknolojinin kullanımını esas alarak yapılan toplantılar sonucu fikir olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra uygulaması gerçekleÅŸtirilen proje sahasında mevcut moto-pomp sisteminin oluÅŸu, önceden yapılmış olan demonstrasyon meyve bahçelerinin varlığı, çiftçilerin bir araya gelebilme yeteneÄŸi (sulama kooperatifi varlığı), köy muhtarının ve önder çiftçilerin projeye olumlu yaklaşımları, yapılan toprak analizleri ve iklimsel verilerin projeye uygunluÄŸu, yeterli teknik personel ve ziraat fakülteleriyle iletiÅŸim halinde bulunma, yerel siyasi aktörlerin projeye sahiplenmeleri güçlü yönler olarak projenin baÅŸlatılmasındaki en önemli etkenlerdir. Arazi sahipleri proje öncesi kuru tarım arazilerinde hububat tarımı yapmaktaydı ve bir yıl nadas bir yıl ekim uygulaması yapılıyordu. Getirisi çok düÅŸük olan bu sistem hem teknik personelce hem de yapılan toplantılarla arazi sahiplerine anlatıldı. Önder çiftçilerle büyük meyve bahçeleri gezilerek iyi uygulama örnekleri yerinde incelendi. Burada dönemin muhtarının da ikna yeteneÄŸini gözardı etmemek gerekir.”
 
GörüldüÄŸü gibi köylülerin ikna edilmesi çok önemli. Araziler birleÅŸecek, tapu-kadastro iÅŸlerinden baÅŸlayarak bir sürü engel aşılacak.
 
Engeller aşılmış.
 
Proje hayata geçirilmiÅŸ.
 
Devlet bu iÅŸe öncülük etmiÅŸ. Ne güzel razı olmalı, istemeli. Günümüzde yüksek tahsil yapan (Ziraat mühendisleri baÅŸta olmak üzere) maaÅŸa talim eden, köyünde yüzlerce dekar arazisi boÅŸ yatan okumuÅŸlar var. Bunlar ceddimizin “akıncıları” olmalı. Kendi köylerinden baÅŸlayıp boÅŸ yatan Anadolu topraklarını canlandırmalı.
 
Neden ÅŸikâyet ediyoruz?
 
Efendim sermaye yok. Dışardan para gelecek, yatırım yapılacak.
 
En büyük sermaye “vatan toprağı”. Sizi binlerce yıl beslemiÅŸ, topraÄŸa dönün. Evvel Allah sizi kimseye muhtaç etmez. Ama ÅŸunu unutmayın “Rızkı veren Cenab-ı Allah”tır. Bu iman esasıdır. Aman ha!
 
Anadolu toprağı susuz. Ekilebilir arazi az. Ne gam. Sayın Veysel EroÄŸlu beÅŸ bin gölet yaptı. Biz onu 50.000’e çıkarırız. Büyük ÅŸehre gitmiÅŸ, ama toprağın kokusu burnunda olanları çağırırız.
 
“Büyük bir seferberlik” baÅŸlamalı. Ä°ÅŸte size bir “çılgın proje”. Reis istesin olur. Yukarıdaki proje köylüleri köye döndürmüÅŸ, gelirleri artmış, dışarıdan iÅŸçi gelmeye baÅŸlamış. Zafer budur. Bozkırda bir vaha. “Haydi gençler topraÄŸa”.
 
Köylülerimizi mesela Hollanda’ya götürelim. 10.000 ortaklı kooperatifleri görsünler. Nasıl para kazanıyorlar ama. Tarımda ihracat ile dünya ikincisi bir yer. Konya kadar anca var. Ä°lçe kaymakamı Ä°smail Åžanlı ile, o yıllarda Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü olan Osman Günaydın ÅŸimdi neredeler bilemiyorum.
 
Devlet, meslekten insanlar, Tarım Bakanımız mutlaka bu projeden haberdardır. Ben yeni öÄŸrendim. Tüm Türkiye biliyor mu acaba? Sivas’ın tamamen boÅŸalan 216 köyü biliyor mu?
 
Katma deÄŸeri yüksek, modern teknoloji ürünleri isteniyor. Güzel. Ben birkaç yıl önce ÅŸöyle bir kıyas yapmıştım. Bir kilo çelik 1.75 kuruÅŸ. Aynı yıl bir kilo kabuklu ceviz 20 lira idi. Tarımı küçümsemeyelim. Gediz’i, Menderes’i, Ergene’yi, Kızılırmak’ı tarım mı kirletti?
 
Bence büyük bir hamle gerekiyor. Bu projenin belgeseli çekilmeli. Tüm kanallarda defalarca gösterilmeli. Sporda madalya kazananlara nasıl merasim yapılıyor. Bu projede yer alan bürokratlara, muhtarlara, köylülere madalya verilmeli.
 
“Åžu köylüleri ne yapalım?” sorusu abestir. Åžehirlerimiz birer büyük köy oldu.
 
Bu ülkenin iki büyük zengini vardı. KarşılaÅŸtıkları zaman ÅŸöyle konuÅŸurlardı:
 
– Nörüyon aga, iÅŸler nası?
 
– Malı sıhacan ÅŸindi, hava dumanlı.
 
Elbette anladınız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.