Sosyal Medya

Kürsü

Akif Beki- Teröre bulaşmışsa sandığa nasıl girebiliyor?

Akif Beki- Karar



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın "hesabını sorduk, soruyoruz" dediÄŸi eylemler ÅŸunlar: "Milletin kepçesini, aracını, bütçesini teröristlere tahsis etmek..."
 
Bu cürümleri iÅŸleyenlerin yakasına tabii ki yapışılacak, katılmamak ne mümkün. Hukuk yoluyla hesabının sorulmasına kim, nasıl itiraz edebilir!
 
Fakat kanunsuzluÄŸu baÅŸtan tespit edilenler için, bu hesap sandığın sonucuna niye bırakılsın?
 
AK Parti kampında, terörle mücadele kararlılığını ÅŸöyle ortaya koydu ErdoÄŸan:
 
"Åžimdi seçimler geliyor. Bu seçimlerde de bu tür teröre bulaÅŸmış olanlar, olur ya, sandıktan çıkacak olurlarsa öyle bekleyelim yok, anında gereÄŸini yapıp kayyum tayinleri ile yolumuza devam edeceÄŸiz. Beklemek yok..."
 
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı son 2 yılda, DBP'den seçilmiÅŸ 102 belediye baÅŸkanından 94'ünü idari tasarrufla görevden aldı, yerlerine kayyum atadı. Bunlardan 93'ü de tutuklandı.
 
ErdoÄŸan, benzer ÅŸekilde Demokratik Bölgeler Partisi'nden gösterilecek HDP adaylarını kastediyor olmalı.
 
Beklenmeden harekete geçilecekse...Devletin kayıtlarında, bu muhtemel aday adaylarının teröre bulaÅŸtıkları çoktan sabit demektir. Elde yeterli delil mevcuttur yani.
 
Suç fiili varsa, hele ÅŸüphe götürmez biçimde suçüstü ile kesinleÅŸmiÅŸse, bu hesaplaÅŸma siyasetin deÄŸil yargının konusudur artık.
 
GereÄŸi, sandığı dahi beklemeden derhal, bugünden yapılmalı deÄŸil mi?
 
Kanunsuzların sandıkta yarışa girip kazanmasını beklemek de niye?
 
Terör gibi müsamaha kaldırmaz bir suçun failleri, seçilme yeterliliÄŸine sahip mi ki YSK onayından geçebilsin? Ve pusulaya adları basılıp seçmenin tercihine meÅŸru bir seçenek gibi sunulabilsin?
 
Kazanmaları yasaksa, seçime girmeleri de yasak olmalı...
 
Kazanmaya hakkı olmayana adaylık hakkı da tanınmamalı...
 
Ki seçmen, isterse seçebileceÄŸini zannedip yanlış, sakıncalı tercihte bulunamasın.
 
Seçilmesi istenmeyenleri, yarın görevden alınacaklarını bilmeden sandık günü serbestçe seçerse, vatandaşın oyu çöpe gitmeyecek mi? Özgür iradesini yanlış yönde kullanmasına izin verilmiÅŸ olmayacak mı?
 
Sandıktan çıkması yasak olanın sandığa girmesine göz yumulur da yüzbinlerce oyun yanmasına seyirci kalınırsa...Milli iradenin tam tecellisi ve temsili, nasıl saÄŸlanacak?
 
***
 
Kazanmaması gerekenlerin, kazanırsa adaylığı geçersiz sayılıp yerine aynı gün kayyum atanacakların aldığı oylar, otomatikman düÅŸecek, yok hükmünde sayılacak.
 
Göz göre göre seçime girmeleri halinde,  onları seçtiÄŸi için seçmen cezalandırılmış olmayacak mı?
 
Seçimle gelenin seçimle gitmesi prensibi, yok yere bir yara daha almayacak mı? Sandık hiç yoktan sakatlanmayacak mı?
 
Ne gerek var; seçilmesine yasal engel olanın seçilme yeterliliÄŸi yoktur zaten. Adaylık vizesi verilmez, seçmen de önüne meÅŸru seçenek olarak kondu diye geçersiz oy kullanmaz. Sandıktan çıkan irade de atanmış kayyuma yedirilmemiÅŸ olur.
 
Henüz iÅŸlenmemiÅŸ olası suçları önlemek adına görevden almaya gidilemeyeceÄŸine göre...Muhtemel sakıncalı adayların cezasını seçmene çektirmenin, demokrasiye inançlarını sarsmanın izahı yok.
 
Görev YSK'nındır, somut suç sabıkasına somut tedbiri baÅŸtan alıp sandıkta kaosu önlemeli. Seçimlerin göstermelik olduÄŸu ÅŸeklindeki haksız ve afaki karalamalara geçit vermemek elimizde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.