Sosyal Medya

Kürsü

Yıldız Ramazanoğlu- Parça parça inşa edilen barış

Yıldız Ramazanoğlu- Karar



Bölgemiz uzun zamandır ateÅŸ çemberi. Çatışmalar derin insani yoksunluklar yarattı,  telafisi çok güç izler bıraktı. Gençlerin çocukların ruhu geleceÄŸimizi de etkileyecek büyük yaralar aldı. Yıkılan evlerle birlikte umutlar hevesler yaÅŸama sevinci sönülmendi. Geri dönün! Çığlıkları arasında kendilerine bir yer edinmeye çalışan, yerlerde sürüdüklerinde de, iÅŸ tutup durumlarını düzelttiklerinde, bu ülkeye katkı vermeye baÅŸladıklarında da göze batmaktan kurtulamayan mülteciler var. Kürt meselesinde ise büyük bir devrim gerçekleÅŸmek üzereyken, uzlaÅŸma ve kardeÅŸliÄŸi yeniden inÅŸa etme neredeyse tamamlanmış, kalpler yatışmışken, uzun bir hatalar zinciriyle, emperyalizmin de iÄŸvalarıyla tekrar çatışmalı ortama girdik. Terör örgütü PKK’nın söyleyecek hiçbir sözü kalmamıştı ve onu tabandan bütünüyle tecrit edecek politikaların kararlılıkla sürdürülmesi gerekirdi.   
 
***
 
Barıştan söz etmek çoÄŸu zaman aÅŸağılansa, ithamlara suçlamalara sebep olsa da, istikametimiz insanların küme ÅŸeklinde algılandığı yerden, her bir insanın acısının sesinin duyulduÄŸu yere doÄŸru. Tek insanın hakkını hukukunu, hikayesini özgürce anlatma hakkını hiçe saymak, bütün deÄŸerleri zafiyete uÄŸratıyor. Günümüz dünyasında genç kuÅŸaklar huzur güvenlik özgürlük içinde, dünyayla birlikte hareket etmek ve bir kimliÄŸin içine sıkıştırılmadan varoluÅŸunu gerçekleÅŸtirmek istiyor. Digital dünyada bir alt kimliÄŸin içinde mahpus kalmayı kim ister, mümkün müdür bu?
 
GeçtiÄŸimiz hafta DPI’ın düzenlediÄŸi Uluslararası Çatışma Çözümü Deneyimleri kapsamında, Ankara’da Ak Partili HDP’li CHP’li temsilcilerle ve sivil toplum ve basından katılımcılarla, çatışmalı bölgelerden gelen, barış inÅŸa etmeyi baÅŸarmış insanların deneyimlerini dinledik. Suriye meselesi en yakın tarihli ve can yakan örnek olarak anıldı. Çatışma küçükken rejim tarafları toplayıp konuÅŸsa, uzlaÅŸma formülleri bulsa, her ÅŸehirde farklı çözümler için kafa yorsaydı bu noktaya gelinmezdi. Bir dizi yerel küçük problemden büyük bir yangın çıkaran Esed ve Baas rejimi, büyük vesayet savaÅŸlarını tetikledi. Koca bir halkın mahvına yol açtılar.
 
Filipinler Devlet BaÅŸkanının Barış Sürecinden Sorumlu Eski BaÅŸdanışmanı Teresita Quintos Deles’i dinlerken fevri bir ÅŸekilde yangına benzinle gitmenin kolay görünüp sonuçlarının vahim oluÅŸunu, barış yolunun ise dikenli ve yorucu da olsa asıl olduÄŸunu bir kez daha idrak ettik. Teresita barışı destekleyen insanlarla diyaloÄŸun, iÅŸbirliÄŸinin hiçbir zaman kesilmediÄŸi iniÅŸli çıkışlı onyedi yıllık çabalarını anlatırken, psikolojik ve ekonomik yeniden inÅŸanın önemini vurguladı. Aslında mesele dönüp dolaşıp ÅŸeffaf açık esnek ve kapsayıcı bir anayasanın oluÅŸturulmasına ve uzlaÅŸmalarla olgunlaÅŸtırılmasına dayanıyor. Atılan birleÅŸtirici eÅŸitlikçi adımların, saÄŸlam bir anayasal güvence altına alınması, terörden beslenenleri, savaÅŸ tüccarlarını, terörle güç elde edenleri açığa düÅŸürecek en temel dayanak. Operasyonlar olurken de toplum temsilcileriyle doÄŸrudan halkla geliÅŸmeleri yaÅŸananları talepleri, içte ukde kalanları müzakere etmenin yollarının açık tutulması lazım. Teresita tek ve büyük müzakere masasına odaklanmak yerine birçok insanın dahil olduÄŸu buluÅŸma konuÅŸma paylaÅŸma alanları, birçok masa önerisinin iÅŸe yaradığını ve derin bir deÄŸiÅŸim saÄŸladığını söylüyor. Pedal çeviren yüzlerce insana hükümetler de kayıtsız kalamaz, yıkım ve yaÅŸam standartlarının gerilemesinden baÅŸka bir ÅŸey getirmeyen terör de onların karşısında tutunamaz. Barışın büyük laflarla yukarıdan deÄŸil, aÅŸağıdan ve parça parça inÅŸa edilmesini deneyimlemiÅŸler en etkili çare olarak. BaÅŸka ülkelerde kadınlar nasıl koalisyonlar kurup doÄŸurdukları evlatlara ve topluma, ortak yaÅŸama, deÄŸerlere sahip çıkabiliyorlarsa Türkiye’de de mümkün. Ä°rlanda örneÄŸinde sabırla sürdürülen aktiviteleri önceki yazılarımda birçok kez dillendirmeye çalıştım.Teresita da uzun süren çabalara dayanabilen, süreçleri güvenlik ve asayiÅŸin ötesine taşıyıp insani bir yüz giydirebilen, yaraları sarıp belgeleyen kadınlardan söz etti. Çünkü hep ismi yüzü hayalleri olan ete kemiÄŸe bürülü çocukların geleceÄŸini düÅŸünüyorlar. 
 
***
 
Güney Afrika Hükümeti BaÅŸmüzakerecisi ve baÅŸbakanlık yapmış, Mandela hükümetinde bakan olmuÅŸ olan Roelf Meyer’in deneyimleri de önemliydi. Apartheid döneminin sorumlu kiÅŸilerinden biri olarak hakkında soruÅŸturma açılması ve anlatacaklarının dinlenmesi için baÅŸvurması etkileyici. Kara bir leke gibi Güney Afrika’yı kuÅŸatan ırkçılık ve ayrımcılık sürdürülemezdi. Fakat eÅŸitlik ve adalet hala saÄŸlanabilmiÅŸ deÄŸil. Hakikat komisyonlarında suçlular da maÄŸdurlar da yaÅŸananları anlattı ve kayda geçti ÅŸimdilik. EÅŸitlik ve adaletin saÄŸlanması gaspedilen arazilerin hak sahiplerine teslimi bakalım ne kadar zaman alacak. Fakat bu yola girilmiÅŸ olması karanlığın sürmesine göre bir teselli elbette.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.