Sosyal Medya

Kürsü

İsmail Kılıçarslan- Bazı küçük notlar, bazı mühim meseleler



Hileli galibiyetlerin adamı olmak da kolay ÅŸerefli maÄŸlubiyetlerin adamı olmak da… Tertemiz, hakkıyla alınmış galibiyetlerin adamı olmak ise zor, hem de çok zor. Niçin böyledir bu? Çünkü bize ya hileyle kazanmak ya da ÅŸerefimizle kaybetmek öÄŸretiliyor. Oysa asıl olan hem oyunu güzel oynamak hem de sonunda kazanmayı bilmektir. Elbette oyunu güzel oynasak ve yenilsek problem deÄŸil ama oyunu güzel oynasak ve kazansak daha iyi. Buna en çok bizim gibi ülkelerin ihtiyacı var üstelik.
 
***
 
Son zamanlarda memleketin gizli ve önemli kelimesinin “adalet” olduÄŸunu siz de düÅŸünüyor musunuz? Adalet duygumuz günden güne zayıflıyor. Åžundan eminim: Adalet duygumuz yok olursa elimizde hiçbir ÅŸey kalmaz. Dünyada hiçbir pozitif duygu kalmasa ve elimizde sadece adalet olsa ondan hareketle tüm pozitif duyguları onarabiliriz. DüÅŸüncem budur.
 
Pratik bir örnekten yola çıkarak yazıyorum bunu. Kim olduÄŸunu, neye hizmet ettiÄŸini, nasıl bir ideolojik aidiyete mensup olduÄŸunu bilmem. Ancak 8 saat tutuklu kaldıktan sonra salıverilen avukat Ömer Kavili’nin tutuklanmasını talep eden mahkeme emri tek kelimeyle safsatadır. “…müvekkilini ve kendisini maÄŸdur göstererek dosyada haklı çıkmaya çalıştığı, ÅŸüphelinin eyleminin müdafisi olduÄŸu davayı sulandırmaya çalıştığı, ÅŸüphelinin tüm bu eylemleri birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde amacının halkın gözünde yargının ve mahkemelerin itibarsızlaÅŸtırmak olduÄŸu…” ÅŸeklinde bir tutuklama emri olur mu yahu? Avukat dediÄŸin insan teki ne iÅŸ yapacak müvekkilini savunmaktan baÅŸka? Dosyada haklı çıkmaya çalışmaktan baÅŸkaca ne vazifesi olur bir avukatın?
 
Dikkat isterim: Hiç tanımadığım, hakkında hiçbir ÅŸey bilmediÄŸim bir avukat Ömer Kavili. Ama lütfen söyleyin bana, bir avukat bu gerekçeyle tutuklandığında adalet duygumuz yara almaz mı? Parça parça olmaz mı?
 
***
 
Ä°ki gün önce bir yazışma grubunda bir video düÅŸtü önüme. Kafasında komik ötesi iki avatar çizgisi olan bir modern guru “ister Bentley kullanın ister Volkswagen, ister iPhoneX ile konuÅŸun ister Samsung’la…” diye baÅŸlayan bir vaz-ı nasihat çekiyordu bir grup Batılıya. Ä°ÅŸte diyor ki “sahip olduÄŸun tüm ÅŸey paraysa dünyanın en fakir insanısın.”
 
Ben bu modern guruların bulduÄŸu para kazanma yönteminin hayranıyım. Para kazanmaktan daha deÄŸerli hiçbir ilke tanımayan ve bir noktada “hayatımda daha deÄŸerli bir ÅŸeyler de olmalı” diyen ultra-kapitalist Batılılara “fukara edebiyatı” yaparak parayı vuruyorlar. Hiç mi istisnası olmaz modern guru denen bu modelin? Åžu ana kadar gördüklerim arasında hiç rastlamadım.
 
Üstelik ÅŸöyle oluyor. Yüzlerce dolarla, yüzlerce euroyla katıldığı “guru seansı”ndan arınmış olarak falan da çıkmıyor ultra-kapitalist modern insan teki. Kaldığı yerden para kazanmaya aynı hırsla devam ediyor. Sadece bir süreliÄŸine “adam çok haklı” diyerek bir temizlik hissi yaşıyor belki. Ama hepsi o kadar iÅŸte.
 
Ä°stanbul’da da duyuyorum sıkça “yaÅŸam gurusu” denen bu tiplerin verdiÄŸi konferansları, tertip ettikleri özel oturumları falan. Yahu kıymetli beyaz/mavi yakalılarımız. Hele ÅŸu ekonomik kriz ortamında boÅŸuna para kaptırmayın ÅŸu Hint-Amerikan tiplere. Ortalama Anadolu irfanına sahip bir yaÅŸlımızla bir bardak çay için, o size o gurunun anlattıklarından yüz kat daha etkili ÅŸekilde anlatsın hayatın sırrını. Üstelik o gurular gibi “ele verir talkını kendi yutar salkımı” durumu da olmaz. EprimiÅŸ ceketinin iç cebinden çıkardığı kontörlü Nokia 3310 ile aydınlatır sizi.
 
***
 
Bir güzel meseleden haberdar etmek isterim sizi. 25-27 Ekim tarihleri arasında Ankara’da bir Ä°mam Maturidi Çalıştayı yapılacak. Kültür Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı tertip ediyor bu güzel organizasyonu. Hep söyledim yine söyleyeyim. “Türkleri kim icat etti?” sorusunun ilk cevaplarından biridir Ä°mam Maturidi. Ve ne yazık ki ülkemizde hala hakkıyla tanınmamaktadır. Umalım ki bu çalıştay “büyük imam”ın gündeme gelmesine vesile olsun.
 
***
 
Bir güzel meseleden daha haberdar edeyim sizi. Türkiye’nin en köklü ÅŸiir organizasyonu olan Sapanca Åžiir AkÅŸamları bu yıl on sekizincisini hayata geçiriyor. Bugün saat 18:00’de açılış programı ile baÅŸlayacak etkinlik kapsamında Ladan Osman, Asmaa Azalzeh, Ermir Nika gibi yabancı ÅŸairlerle Cafer Turaç, Süleyman Unutmaz, Åžakir KurtulmuÅŸ, Orhan Özekinci gibi her kuÅŸaktan yerli ÅŸairi bir arada görme ÅŸansı bulacak Sakaryalı ÅŸiir severler. Kaçırmamak lazım gelir böyle güzellikleri.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.