Sosyal Medya

Türkiye'de yetişiyor, deva kaynağı olacak

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden bir heyet, 10 yıl süren araştırmaların sonunda sıtma hastalığına iyi gelen 4 bitki türü tespit etti.



Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin baÅŸkanlığında oluÅŸturulan heyet, 10 yıl süren araÅŸtırmaların sıtma hastalığına iyi gelen 4 bitki türü tespit etti. Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı tarafından kabul edilen ve yalnızca Türkiye'de yetiÅŸen bu  bitki türlerinden ilaç üretilmesi için çalışma baÅŸlatılacağı bildirildi.

Özellikle Afrika ülkelerinde her yıl 500 bin kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan sıtma hastalığına karşı geliÅŸtirilen bitki yoluyla tedavi çalışmalarında olumlu sonuç elde edildi. Botanikçi, eczacı ve parazitologtan oluÅŸan bir ekip, Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün sıtma hastalığına karşı ilaçların yetersiz kaldığını belirterek her ülkenin kendine has yetiÅŸen bitkileri üzerinde bu hastalığa karşı ilaç geliÅŸtirme çaÄŸrısı üzerine harekete geçti. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin baÅŸkanlığında oluÅŸturulan heyet, 10 yıl süren araÅŸtırmaların sonucunda Ege Bölgesi'nde Ä°zmir ve Manisa daÄŸlarında yetiÅŸen bitkiler üzerinde yaptığı çalışma sonrasında sıtma hastalığına iyi gelen dört bitki türü tespit tti. Tespit edilen bu bitki türleri 'gür kötürüm, yedi düÄŸme, öbek çalba, ören sıraca' üzerinde yapılan çalışma raporu, Dünya SaÄŸlık Örgütü'ne sunuldu ve olumlu cevap alındı.
 
 
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin bu bitkilerin tedavi yönetiminin fareler üzerinde denendiÄŸini ve hastalığa tam anlamıyla cevap verdiÄŸini ifade etti. Özbilgin, ÅŸimdiki hedeflerinin ise bitkiden insanların tüketebileceÄŸi ÅŸekilde hap üreterek dünya pazarına sunmak olduÄŸunu söyledi. Prof. Dr. Özbilgin ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
 
"Sıtma dünyadaki en önemli enfeksiyon hastalıklarından biri. Yılda yaklaşık 500 bin kiÅŸi sıtmadan ölmekte ve her yıl yine 250 milyon kiÅŸi sıtma hastalığında yakalanmakta. Durum böyle olunca oldukça büyük insan kitlelerini etkileyen sıtma, dünya nüfusunun yaÅŸadığı yüzde 40 gibi bir alana yayılmış durumda. Yani yaklaşık 3,5 milyar insan sıtma hastalığı riski altında. Sıtmaya karşı bulunan ilaçlar her geçen gün etkisini yitirmekte. Dünya SaÄŸlık Örgütü bir çaÄŸrı yayınladı ve bu çalışmanın adını 'Artimisinin avı' koydu. Bütün ülkeleri ellerindeki bitkisel kaynaklarla sıtmaya karşı etkili ilaç geliÅŸtirmeye davet etti. Bunun üzerine bütün ülkeler ellerinde sıtmaya karşı etkili olabilecek bitkileri taramaya baÅŸladı. Biz de bu kapsamda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Bilimsel AraÅŸtırma Projeleri desteÄŸiyle yaklaşık 10 yıla yakın bir süredir bu bitkisel kökenli 'antimalaryal' dediÄŸimiz sıtmaya karşı olan ilaçlar üzerine çalışmaya baÅŸladık. Ä°lk etapta ülkemize özgü dört bitkiyi keÅŸfettik. Bu bitkilerin sıtma parazitine karşı etkili olduÄŸunu bulduk."
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.