Sosyal Medya

Güncel

Endonezya'da kayıplar bulundukça bilanço ağırlaşıyor

Deprem ve tsunaminin vurduğu Endonezya'nın Palu ve Donggala şehirlerinde can kaybı yeni yapılan tespitlerle arttığı açıklandı.



Endonezya'nın Sulawesi Adası'ndaki deprem ve tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısının arttığı belirtlidi. Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Jakarta'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, 28 Eylül'de meydana gelen deprem ve tsunamide ÅŸu ana kadar bin 763 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸini ifade etti.
 
Sutopo Purwo Nugroho, yetkililerin kayıp sayısını belirlemeye çalıştıklarını dile getirdi.
 
BNPB'den yapılan açıklamada da deprem ve tsunamide iki bin 600'den fazla kiÅŸinin yaralandığı ve ÅŸimdiye kadar bin 755 cesedin gömüldüÄŸü bildirildi.
 
67 bin ev ve 3 bine yakın okulun hasar gördüÄŸünü belirten BNPB, yaklaşık 63 bin kiÅŸinin çadırlarda kaldığını ifade etti.
 
Tsunami ve depremin ÅŸimdiye kadar 658 milyon dolarlık hasara yol açtığı belirtildi.
 
Palu ve Dongala’da arama kurtarma çalışmalarına yedi binden fazla polis ve asker katılıyor. 
 
ENDONEZYA'DA NE YAÅžANMIÅžTI?
 
Ülkenin kuzeyindeki Sulawesi Adası'nda, Palu Körfezi'nin 27 kilometre kuzeyinde 28 Eylül'de ABD Jeolojik AraÅŸtırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre 7,5 büyüklüÄŸünde deprem yaÅŸanmıştı.
 
Depremin ardından Dongala ve Palu kentlerini tsunami yutmuştu.
 
Endonezya'da Lombok Adası'nda temmuz sonu ve aÄŸustos ayında 6,3 ve 6,9 ile 7 büyüklüÄŸünde depremler yaÅŸanmış, 450 binden fazla kiÅŸiyi etkileyen depremlerde 563 kiÅŸi ölmüÅŸtü.
 
Yaklaşık 17 bin 500 adadan oluÅŸan Endonezya'da 3,8 milyon kiÅŸi tsunami ve yaklaşık 148 milyon 400 bin kiÅŸi deprem riski olan bölgelerde hayatına devam ediyor.
 
"Pasifik AteÅŸ Çemberi" olarak adlandırılan, deprem ve volkan kuÅŸağında yer alan Endonezya'da 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüÄŸündeki deprem ve ardından oluÅŸan tsunami sonucu bölgedeki diÄŸer ülkeleri de kapsayan geniÅŸ bir alanda 230 bin kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.