Sosyal Medya

Güncel

İskoçya'dan yeni referanduma destek vaadi

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, ikinci bir referanduma dönük bir teklifin parlamento önüne gelmesi halinde buna destek vereceklerini belirtti.



Ä°skoçya Bölgesel Yönetimi BaÅŸbakanı ve Ä°skoç Ulusal Partisi Genel BaÅŸkanı Nicola Sturgeon, Ä°ngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) konusunda ikinci bir referanduma dönük bir teklifin parlamento önüne gelmesi halinde buna destek vereceklerini açıkladı.
 
Nicola Sturgeon partisinin Glasgow’da baÅŸlayan sonbahar kongresinde Ä°ngiliz kamu yayın kuruluÅŸu BBC’ye yaptığı açıklamalarda, "Ne Avam Kamarası ne de genel olarak ülke ateÅŸ ile tava arasında kalmak istiyor.” dedi.
 
Sturgeon, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May'in Brüksel'den iyi bir anlaÅŸmayla döndüÄŸünü öne sürmesine raÄŸmen kimsenin Ä°ngiltere’nin AB ile gelecekteki iliÅŸkisinin nasıl olacağını bilmediÄŸini söyledi.
 
Ä°skoç Ulusal Partisi Genel BaÅŸkanı, “Parlamentonun önüne Tek Pazar ve Gümrük BirliÄŸi içinde kalma yönünde bir teklif getirilirse, (Lizbon AnlaÅŸması'nın) 50. maddenin süresinin uzatılması için bastıracağız.” ifadesini kullandı,Halkın Tek Pazar ve Gümrük BirliÄŸi'nden ayrılma ile anlaÅŸmasız ayrılık seçenekleriyle karşı karşıya kalması halinde masaya "makul seçenekler getirilmesinin zorunlu olduÄŸunu" vurguladı.
 
BREXÄ°T SÜRECÄ°
 
Ä°ngiliz hükümeti, 6 Temmuz'da açıkladığı yeni müzakere yaklaşımında, AB ile özel serbest ticaret ve gümrük anlaÅŸmaları yapılmasına kapı aralamıştı. May, Kuzey Ä°rlanda konusunda tarafların mutabık kaldığı bir çözüme ulaşılmadıkça Ä°ngiltere'nin belirsiz bir süre için bütün olarak Gümrük BirliÄŸi içinde kalmasına yol açacak bir "tedbir" maddesini de kabul etmiÅŸti.
 
Ancak Salzburg'da 20 Eylül'de yapılan AB Gayriresmi Zirvesi’nin ardından AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, AB ve Ä°ngiltere arasında henüz uzlaşı saÄŸlanamamış konuların olduÄŸunun altını çizerek, "Özellikle temel özgürlüklerimiz ve AB iç pazarının korunması gibi nedenlerden ötürü biz 'Ä°ngiltere'nin yeni Brexit yaklaşımının' bu konuları içeren kısmını eleÅŸtiriyoruz." ifadesini kullanmıştı.
 
Ä°ngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon AnlaÅŸması'nın 50. maddesini iÅŸleterek ayrılık sürecini resmen baÅŸlatmıştı.
 
Haziran 2017'de baÅŸlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda Ä°ngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaÅŸ haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaÅŸmaya varmıştı.
 
Müzakerelerin sonunda bir anlaÅŸmaya varılsa da varılmasa da Ä°ngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılmış olacak.
 
 
Ä°ngiliz hükümeti son 3 aydır ülkenin AB ile herhangi bir anlaÅŸmaya varılmadan birlikten ayrılması seçeneÄŸine yönelik hazırlıklarına hız verirken, uzmanlar bunun Ä°ngiliz ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulunuyor.
 
Ä°ngiltere'de Brexit sürecini durdurmaya yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluÅŸları da bulunuyor. Zaman zaman düzenledikleri yürüyüÅŸler ile kamuoyu gündemine gelen bu gruplardan birine Macar asıllı ABD’li iÅŸ adamı George Soros da mali destek veriyor. Sivil toplum kuruluÅŸlarının öncelikli hedefini Brexit konusunda halka yeniden fikrinin sorulacağı ikinci bir referanduma gidilmesi oluÅŸturuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.