Sosyal Medya

Güncel

Newton’ın başına elma düştü mü?

Kaynak: Teyit.org



Yaygın bir biçimde dile getirilen iddiaya göre, Ä°ngiliz fizikçi ve matematikçi Sir Isaac Newton’ın evinin bahçesinde oturduÄŸu sırada başına bir elma düÅŸer ve yaÅŸadığı bu deneyim üzerine kafa yoran Newton, kısa süre sonra yerçekimi teorisini geliÅŸtirir.

Yerli ve yabancı birçok kaynakta bulunan bu anlatının tam olarak gerçekleri yansıtmadığı söylenebilir. Newton’ın ilhamını nereden aldığına iliÅŸkin yapılan araÅŸtırma sonucunda ulaşılan en erken kaynaklarda bir elmayı içeren anlatılara denk gelmek mümkün. Ancak bu anlatılarda Newton’ın başına bir elma düÅŸtüÄŸüne dair herhangi bir bilgi yer almıyor.

Elmanın Newton’ın başına düÅŸtüÄŸünü aktaran herhangi güvenilir bir kaynak bulunmuyor

Newton’ın bu konuya iliÅŸkin bizzat kendisi tarafından tutulmuÅŸ herhangi bir yazılı kayıt bulunmuyor. Ancak yaÅŸlandığında bir elmanın aÄŸaçtan düÅŸüÅŸünün kendisine ilham kaynağı olduÄŸunu çevresindeki bazı insanlara anlatmış olduÄŸu biliniyor.

Söz konusu bu insanlardan bazılarının tuttuÄŸu kayıtlara ulaÅŸmak ve anlatıları karşılaÅŸtırmak mümkün. Bu kayıtlardan en detaylı olanının Newton’la aynı dönemde yaÅŸamış bir antikacı olan ve arkeoloji alanının kurucularından sayılan William Stukeley tarafından aktarılmış olduÄŸu söylenebilir.

Stukeley, “Memoirs of Sir Isaac Newton’s Life” baÅŸlığı altında Newton’ın bilinen ilk biyografisini kaleme almış. Bahsi geçen biyografinin Royal Society tarafından internet ortamına aktarıldığı görülüyor.

1726 yılında Stukeley ve Newton, Londra’da bir akÅŸam yemeÄŸinde bir araya gelmiÅŸ. O akÅŸam yaÅŸananlar biyografinin 15. sayfasından itibaren okunabiliyor.

 

“AkÅŸam yemeÄŸinden sonra havanın da biraz ılımasının ardından bahçeye çıktık ve birkaç elma aÄŸacının gölgesinde çaylarımızı yudumladık. Yalnızca o ve ben… Laf arasında bana evvelce yerçekimi mefhumu aklına ilk geldiÄŸi anda da tam olarak aynı durumda olduÄŸunu söyledi. Derin bir düÅŸünceye dalmış bir biçimde otururken kendi kendine bir elmanın yere neden daima dikey bir biçimde alçaldığını sormuÅŸ, elmanın düÅŸüÅŸüne sebep olan ÅŸeyin ne olduÄŸunu düÅŸünmüÅŸ.

Neden yanlamasına veya yukarıya doÄŸru gitmiyordu da daima Dünya’nın merkezine doÄŸru ilerliyordu? Elbette sebep Dünya’nın onu kendisine çekmesiydi. Maddede bir çekim gücü olmalıydı. Dünya’nın çekim gücünün toplamıysa Dünya’nın herhangi bir yanında deÄŸil, tam olarak merkezinde bulunmalıydı.

Bu nedenle mi bu elma dikey bir biçimde veyahut merkeze doÄŸru düÅŸüyordu? EÄŸer bir madde diÄŸerini çekiyorsa bu onun miktarıyla da orantılı olmalıydı. Dolayısıyla Dünya’nın elmayı çektiÄŸi gibi elmanın da dünyayı çektiÄŸini söylemek mümkündü.”

 

Yukarıda çevirisi yapılan ilgili kısımda da görüldüÄŸü üzere Newton’un bir elmanın düÅŸüÅŸünden esinlenerek teorisini geliÅŸtirdiÄŸini ifade etmek mümkün. Ancak Stukeley’in kayıtlarında elmanın Newton’ın başına düÅŸmesine iliÅŸkin bir ifade yer almıyor.

Conduitt de benzer bir noktayı vurguluyor

Newton’ın yeÄŸeninin eÅŸi John Conduitt de Newton’ın yaÅŸamına dair tuttuÄŸu notlarda benzer bir noktayı vurguluyor.

 

Görsel R. G. Keesing tarafından hazırlanmış bir makaleden alınmıştır. Keesing, görselin King’s College Cambridge’teki Portsmouth Manuscript’te bulunduÄŸunu ifade ediyor.

 

Bir dönem Ä°ngiltere parlamentosunda da görev yapmış olan Conduitt notlarında Newton’un “kendi yerçekimi sistemini ilk olarak bir aÄŸaçtan düÅŸen elmayı gözlemlemesi sonrasında keÅŸfettiÄŸini” belirtiyor.

Peki ya aÄŸaç nerede?

Newton, 1661 yılında Cambridge Üniversitesi’ne giriyor. Dört yıl sonra veba salgını nedeniyle okul geçici olarak kapatıldığında çocukluÄŸunu geçirdiÄŸi Woolsthorpe Manor adıyla bilinen evine dönmek zorunda kalıyor.

 

Woolsthorpe Manor

 

Konuyla ilgili yapılan çalışmaların büyük bir kısmında Newton’ın evinde geçirdiÄŸi bu günlerden birinde bir elmanın düÅŸüÅŸüne ÅŸahit olduÄŸu anlatılıyor.

 

Woolsthorpe Manor, Ä°ngiltere’de Grantham isimli bir kasabada yer alıyor.

 

Bahsi geçen  aÄŸacın bugün Woolsthorpe Manor’da büyümeye devam ettiÄŸi belirtiliyor.

 

 

Woolsthorpe Manor’daki o aÄŸaç

 

Woolsthorpe Manor’daki aÄŸaç “Newton’ın aÄŸacı” mı?

Anlatılar bahsi geçen elmanın Woolsthorpe Manor’daki bir aÄŸaçtan düÅŸtüÄŸünü belirtse de bugün Woolsthorpe Manor’da sergilenen ve yukarıdaki görüntüde yer verilen aÄŸacın gerçekten o aÄŸaç olup olmadığı bir süre tartışılmış.

York Üniversitesi’nden R. G. Keesing’in konuyla ilgili hazırlamış olduÄŸu “The History of Newton’s Apple Tree” baÅŸlıklı makale bu konuda oldukça aydınlatıcı.

Keesing makalesinde bu konuya iliÅŸkin 18. yüzyılın baÅŸlarında ortaya çıkmış, belirli bir aÄŸaca iÅŸaret eden herhangi bir kayda rastlamadığını ifade ediyor. Ancak anlatılan hikayenin Woolsthorpe Manor’ın bahçesinde geçtiÄŸi konusunda bir uzlaÅŸma söz konusu ve o dönem bahçedeki tek elma aÄŸacının bu aÄŸaç olduÄŸu konusunda kayıtlar bulunuyor. EÄŸer Newton’ın çevresindeki insanlara anlattığı hikaye doÄŸruysa görüntüdeki bu aÄŸacın “Newton’ın aÄŸacı” olma ihtimali oldukça yüksek.

Keesing’in öne sürdüÄŸü belgelerde Woolsthorpe Manor’un ve bahsi geçen bu aÄŸacın resmedildiÄŸi ilk çizimlerden birine de ulaÅŸmak mümkün.

 

Charles Taylor’ın çizimi, 1820

 

Keesing, Charles Taylor tarafından 1820 yılında hazırlanan çizimde bulunan aÄŸacın 1998 yılında benzeri bir noktadan çekilen fotoÄŸrafta yer alan aÄŸaçla çeÅŸitli yönlerden uyuÅŸtuÄŸunu ifade ediyor. 1998 yılında çekilen fotoÄŸrafta yer alan aÄŸacınsa Woolsthorpe Manor’da büyümeye devam ettiÄŸi iddia edilen ve yukarıda fotoÄŸrafına yer verilen o aÄŸaç olduÄŸunu söylemek mümkün.

Bu aÄŸaca iliÅŸkin bir ihbar teyit.org’a da iletildi

teyit.org’a ihbar olarak iletilen bir tweette yer verilen fotoÄŸrafın Newton’ın evinin bahçesindeki meÅŸhur elma aÄŸacı olduÄŸu iddia edilmiÅŸ ve bu aÄŸacın halen ayakta ve meyve vermekte olduÄŸu belirtilmiÅŸti.

 

 

Woolsthorpe Manor’dan paylaşılan fotoÄŸraflarla karşılaÅŸtırıldığında tweette yer verilen fotoÄŸrafın Newton’ın çocukluk evinin bahçesinde bulunan ve bu analizde çeÅŸitli yönleriyle tartışılan aÄŸaç olduÄŸu söylenebilir. Bu aÄŸaç halen ayakta, yaÅŸamını sürdürüyor ve zaman zaman meyve verdiÄŸini gösteren fotoÄŸraflara da ulaÅŸmak mümkün. Öte yandan tweette paylaşılan bu karede yer alan elmanın gerçek mi yoksa temsili olarak konulmuÅŸ bir figür mü olduÄŸu net olarak anlaşılamıyor.

Newton’un çevresindekilere anlattığı hikaye sahte olabilir mi?

Newton, yukarıda yer verilen anlatılarda da görülebileceÄŸi üzere bir elmanın düÅŸüÅŸünün kendisine ilham verdiÄŸine dair hikayeyi yakınlarıyla paylaÅŸmış. Bu isimlerin tuttuÄŸu kayıtlar üzerindense anlatıya dair ipuçları yakalanabiliyor. Her ne kadar bu ipuçları güçlü kanıtlar olarak deÄŸerlendirilebilecekse de bu durum Newton’un çevresindekilere anlattığı hikayenin gerçek olduÄŸunun bir kanıtı olarak düÅŸünülmeyebilir.

Newton böylesi bir hikayeyi kurgulamış olabilir mi? Döneminin en önemli bilim insanlarından biri olan ve aynı zamanda oldukça dindar olduÄŸu bilinen Newton’ın böylesi bir sahte hikaye yaratması ve bunu yayması ihtimalini çok yüksek bulmayanlar çoÄŸunlukta gibi duruyor.

Royal Society’den Keith Moore, hikayenin kesinlikle doÄŸru olduÄŸunu ama belki de Newton çevresindekilere anlattıkça zamanla hikayenin daha da iyi bir ÅŸekle büründüÄŸünü ifade ediyor. Moore, hikayenin Ä°ncil’deki bilgi aÄŸacına dair anlatıyı çaÄŸrıştırdığını da belirtiyor.

Özetle, bir elmanın yere düÅŸüÅŸünün Newton’a yerçekimi teorisini geliÅŸtirirken ilham verdiÄŸine dair anlatılara güvenilir kaynaklardan ulaÅŸmak mümkün. Ancak elmanın, kendisinin başına düÅŸtüÄŸüne dair hikayenin bir mitten öteye geçemeyeceÄŸi, buna dair bir bulguya rastlanmadığı söylenebilir. Güvenilir anlatılarınsa yalnızca Newton’ın kendi beyanına baÄŸlı oluÅŸu elmanın düÅŸüÅŸünün ona ilham veren asıl etmen olduÄŸu yönündeki tezleri belirsiz kılmakta.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.