Sosyal Medya

Güncel

BM'den Hindistan'ın sınır dışı kararına tepki

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Arakanlı Müslümanların Hindistan'dan sınır dışı edilmesine tepki gösterdi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediÄŸi basın toplantısında, Hindistan'ın 7 Arakanlı (Rohingyalı) Müslüman'ı sınır dışı etmesine tepki gösterdi. BM yetkilileri, Hindistan'a yasa dışı yollardan girmekten 2012 yılında tutuklanan ve dün Myanmar'a sınır dışı edilen yedi Arakanlı Müslüman'ın emniyet ve güvenliÄŸinden derin endiÅŸe duyduklarını açıkladı.

Sözcü Mahecic, "BMMYK, perÅŸembe günü (dün) Hindistan'dan Myanmar'a iade edilen Myanmar uyruklu 7 kiÅŸinin emniyet ve güvenliÄŸinden çok büyük endiÅŸe duyuyor. BMMYK, bu kiÅŸilerin Myanmar'a hangi koÅŸullarda iade edildiÄŸinin açıklığa kavuÅŸturulması hususunda (Hindistan) yetkililerinden açıklama bekliyor." ifadelerini kullandı.

Mahecic, Hindistan'ın farklı bölgelerinde BMMYK'ye kayıtlı yaklaşık 18 bin Arakanlı Müslüman sığınmacı ve mülteci olduÄŸunu söyledi.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, savunma avukatı PraÅŸant BhuÅŸan'ın, Myanmar'da zulme uÄŸramaktan endiÅŸe eden yedi Arakanlı Müslüman'ın Hindistan'da kalmasına izin verilmesi yönündeki talebini dün kabul etmemiÅŸti.

ARAKAN ETNÄ°K TEMÄ°ZLÄ°ÄžE UÄžRUYOR

BM'ye göre, 25 AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 720 bine ulaÅŸtı. Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok belgelerle ortaya koydu.

Arakanlıların topraklarına dönüÅŸü için Myanmar ve BangladeÅŸ hükümetleri arasında imzalanan anlaÅŸma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada bir etkisinin olmadığı belirtiliyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak tanımlıyor.

Ä°nsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam saÄŸlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağından endiÅŸe ediyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.