Sosyal Medya

Güncel

İki havalimanı arasındaki ulaşım süresi 1 saate inecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Raylı Sistemler Yapım Daire Başkanı Ünsal, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin İstanbul Yeni Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki ulaşım süresini 1 saate indireceğini, ekspres seferlerle de bu sürenin 45-50 dakikaya inebileceğini belirtti.



UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel MüdürlüÄŸü Raylı Sistemler Yapım Daire BaÅŸkanı Serdar Ünsal, Uluslararası Karayolları, Köprüler ve Tüneller Ä°htisas Fuarı'nda yaptığı konuÅŸmada 3 Katlı Büyük Ä°stanbul Tüneli Projesi'nin esas ve kilit noktasının iki havalimanı arasındaki en hızlı eriÅŸimi saÄŸlayan güzergah olacağını ifade etti.

Projede yaptıkları geliÅŸtirmeyle Gayrettepe-Ä°stanbul Yeni Havalimanı ve Halkalı-Ä°stanbul Yeni Havalimanı metro hatlarını Gayrettepe istasyonunda Altunizade-Sabiha Gökçen metro hattını ise Altunizade istasyonunda 3 Katlı Büyük Ä°stanbul Tüneli'ne tam olarak entegre ettiklerini bildiren Ünsal, böylece yolcuların herhangi bir istasyonda indi-bindi yapmaksızın Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Ä°stanbul Yeni Havalimanı'na doÄŸrudan ulaÅŸabileceÄŸini aktardı.

3 Katlı Büyük Ä°stanbul Tüneli Projesi'nin Ä°stanbul Yeni Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki ulaşım süresini 1 saate indireceÄŸini, ekspres seferlerle de bu sürenin 45-50 dakikaya inebileceÄŸini belirten Ünsal, planlanan proje ile TEM Çamlık KavÅŸağı Hasdal KavÅŸağı'nın boÄŸazın altından bir tünelle birbirine baÄŸlanacağını dile getirdi.

Tünel kesitlerine iliÅŸkin bilgi veren Ünsal, 3 katlı ve 2 katlı Tünel Karayolu katlarının Jetfan sistemi ile havalandırılacağını ifade etti.

Yangınla mücadelenin modern su sisi ile yapılacağını bildiren Ünsal, bölüm vanalarının 25 metrede 1 adet, hidrant dolaplarının ise 50 metrede 1 adet olacağını aktardı.

Ünsal, her 200 metrede tüm katlar arasında geçiÅŸi saÄŸlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanlarının, her 600 metrede bir de konumlanan acil duraklama alanlarının bulunmakta olduÄŸunu dile getirdi.

Tünel parametrelerine baÄŸlı olarak 2 katlı bölümde boylamasına, 3 katlı bölümde yarı enine havalandırma yapıldığını vurgulayan Ünsal, tünelin Avrasya Tüneli ile aynı boyutlarda olduÄŸunu kaydetti.

- "Proje, yakıt tüketimi, sera gazı ve diÄŸer emisyonlarda ve gürültü kirliliÄŸinde azalmalara katkıda bulunacak"

Ünsal, projenin Asya ile Avrupa arasında doÄŸrudan ulaşım kolaylığı ve hızlı bir geçiÅŸ güzergahı yaratacağını söyledi.

Azalan seyahat süresi ve artan güvenilirlik gibi önemli ekonomik ve fiziki faydalar saÄŸlayacak olan projenin yakıt tüketimi, sera gazı ve diÄŸer emisyonlarda ve gürültü kirliliÄŸinde azalmalara katkıda bulunacağını aktaran Ünsal, bir yılda atmosfere salınan karbondioksit (CO2) emisyonundaki azalmanın 2023 yılında 350 bin ton/yıl, 2042 yılında ise 1 milyon 150 bin ton/yıl olacağını anlattı.

"Ä°stanbul, doÄŸal güzelliÄŸini ve siluetini hiç etkilemeyen, ekolojik dengeleri gözeten, deniz yaÅŸamına zarar vermeyen, çevre dostu bir ulaşım altyapısına kavuÅŸacak. Proje, Avrupa Yakası'nda Yeni Havalimanı ile Asya Yakası'nda Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en hızlı güzergah olacak. Tünelin iki havalimanı arasında saÄŸlayacağı entegrasyonun, Ä°stanbul’un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda bulunması bekleniyor." ifadelerini kullanan Ünsal, 3 Katlı Büyük Ä°stanbul Tüneli Projesi'nden 2042 yılında 2,8 milyar avro net fayda saÄŸlanacağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.